"Српском народу остају два пута"

У Бачкој Паланци се обележава Дан сећања на све страдале и прогнане Србе током хрватске оружане акције "Олуја".

Србија 04.08.2018 | 21:26
"Српском народу остају два пута"
Обележавање 23 године од како је протерано 250.000 Срба, углавном цивила, жена и деце, те убијено и нестало око две и по хиљаде, почело је парастосом који служи патријарх Иринеј.

Патријарх српски Иринеј поручио је да насиље и страдања српског народа у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" не могу никада и ничим бити оправдана, да се тај злочин не сме никада заборавити, али да као хришћани "морамо опростити". 

"Тај злочин не можемо никада да заборавимо, али као хришћани позвани смо да то опростимо, јер је врлина хришћанска опростити онако како господ опрашта нама. Надамо се да се такво зло више никада ниједном народу у историји неће поновити", рекао је патријарх у Бачкој Паланци на централном државном скупу поводом Дана сећања на страдале и прогнане Србе у хрватској акцији "Олуја". 

Он је казао да су невино пострадали у хрватској оружаној акцији "Олуја" имали једну кривицу, а то је "да су били Срби и што су припадали православној вери". 

"Због тога су положени многи животи. То је био страшан дан наше историје, један од најстрашнијих дана нашег постојања на овим просторима. А што је настрашније, они нису пострадали од руку неког непознатог народа или религије, већ од браће хришћана", рекао је Иринеј. 

Патријарх је упитао шта је "руководило и мотивисало хрватски народ да дигну руку на браћу своју са којом су делили поднебље и земљу".

"Каква их је сила на то мотивисала и да ли су постојале неке друге силе које су то могле да задрже и онемогуће", запитао је Иринеј, упућујући тиме критику институцији цркве што није снажније реаговала и покушала да спречи несрећу.

Иринеј је додао да после оваквих страдања, српском народу остају два пута, те да је први у рукама "мајки које треба да рађају што више деце".

"Нашим мајкама преостаје да буду царице Милице и мајке Југовића које су рађале децу и то је омогиућило да преживимо страшна времена и 500 година под Турцима. Мајке су децу рађале, а деца су бранила своју домовину", рекао је Иринеј.

Према његовим речима, други пут је да "не напуштамо своју дивну земљу која је пребогата, јер сличну нећемо наћи".

"Треба ту да останемо, да своју земљу обрађујемо и да волимо своју отаџбину", истакао је Иринеј.

Након парастоса окупљенима на стадиону спортско-рекреативног центра "Тиквара" обратиће се председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик и једна од прогнаних Јелена Кнежевић.

Међу прогнанима 1995. године је био и 62-годишњи Вилко Гогић из Босанске Крајине.

Почео је нови живот доласком у Србију, а данас, каже, и када би хтео да се врати нема где.

"Немамо где да се вратимо. То су сад рушевине, једино земље има. Али и да се вратимо, не можемо да обезбедимо егзистенцију", рекао је Гогић Тањугу.

Ђуро Штељић, који је са женом и три сина протеран из Коренице, казао је за Тањуг да им је тог јутра у кућу дошло шест униформисаних мушкараца, који су им рекли да покупе своје торбе и носите или да оставе главе ту у стану.

Наводећи да им ништа друго није преостало да ураде, Штељић је казао да се не зна броја Србима које су закопали под аутопут, ровокопачима копали, па их асфалтом покривали.

"Наишла је полиција, главног знам и рекли су нам да се купимо и идемо одатле. Кажу, ово је хрватска домовина, ово више није ваше српско", прича Штељић.

Додаје да је требало да у Србију дођу у шлеперу, који је ишао из Доњега Лаца и који је изгорео, али да је судбина била таква да дођу у једном трактору и тако преживе.

"Ништа нисмо понели, оставили смо тањир наливен супе, постављен за доручак деци. Оставили смо све. Двехиљадите сам отишао да тражим радну књижицу у Кореницу, питам полицајца где је Шумарија, објасним му да сам код њих радио 30 година. Пита ме да ли сам имао кућу, ја кажем да сам имао стан. Он ми каже, ако си имао кућу купи циглу, опсовао ми је српску мајку и казао је - ово је груда хрватске домовине. Ја сам остао без речи, дочекао аутобус из Шибеника и вратио се назад, више нисам ишао, што ћу, немам шта тамо да радим", испричао је Штељић.

Додао је да тада нико од Срба није остао, али да познаје једног који се вратио у Доњи Лапац, у своју кућу, коју је обновио са парама које је имао.

"Син му није могао добити посао ту и вратио се у Бањалуку. Ја га питам како је, а он ми каже гледају те како ће те скинути и зато сам вратио сина", навео је Штељић.

Дану сећања присуствују предсједници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик, српски члан у Предсјендиштву БиХ Младен Иванић, премијерка Србије и Републике Српске Ана Брнабић и Жељка Цвијановић, министри у владама Србије и Републике Српске, народни посланици, представници Војске Србије и Српске православне цркве.

(Агенције)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Книн

04.08.2018 19:35

Цим попови коло воде то је политика, сто не одете у хрватску и борите се за наша брада срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоки

04.08.2018 21:06

Бас тако.

Name

Ко Зна

04.08.2018 19:36

Је ли на овој слици момцад "Безаније", цуо сам да постоји тај ф.к. у Србији,али не знам им историјат и јел истина да је тај клуб добио овако саљив назив...и у којој лиги се такмици .По називу требало би бити млад клуб,таман из времена временских непогода...молим одговор,ако ико зна да ми објасни лицну перипетију,јер млого волем фудбал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропали човек-ваљев.Каменица

05.08.2018 03:08

Бежанија - Место-градић иза Новог Београда.Постоји и истоимени фудб.клуб. поздрав!

Name

Милован

05.08.2018 05:29

Безанија је из Београда. Хрватску химну је компоновао Србин, и драго ми је да сви Хрвати стоје мирно уз српску композицију.

Name

Скептик

05.08.2018 06:51

Два пута? Иринеј је можда мислио на ону пјесму: Од извора два путића воде на две стране не знам којим пре бих стигла до тебе јаране. Гледам један гледам други оба су ми мила и једним сам и другим сам с тобом пролазила.

Name

Кнежево

05.08.2018 07:12

Код Б.Луке су усташе поклале 2500 хиљаде Срба за ноћ (дракулић,мотике...)И после тога су населили ту своје Хрвате, данас нема ту ни једног римокатолика, шта мислиш зашто. Да вам да Господ Бог памети да се уразумите.

Name

Бос

04.08.2018 19:37

Мајке су рађале а дјеца домовину браниле.Чија дјеца ,сигурно богатих.Патријарх а глупак.Моја дјеца и унучад никад неће бранити домовину за вас господо,јер ја знам колико сам био наиван и глуп.За овакво друштво и народ се не исплати губити живот,чист примјер је РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.08.2018 21:14

Тако је . Ја будала био мој нико неце. Поздрав из Бенелуxа.

Name

Сеад

05.08.2018 05:57

Сви смо глупаци, и ми који смо "бранили " државу од наших грађана, Срба и Хрвата а и од "Абдићеваца". 20 година се питам како смо сви дозволили да нас тако омађијају па да нас пошаљу да се крвнички убијамо . Никада више! Никада!!!

Name

ре Бос

05.08.2018 07:11

Коментар за 10, добар дио одговорности за прогон сносе и црквењаци.

Name

Ааааа

05.08.2018 15:24

Иринеју али сиромасни синови боре се за дрзаву а од богати нема вајде користе сиромасне као робове и бахате се у тој истој дрзави а ти си залутао на тим путевима јер богатима и пљацкасима народа благословис рад а сиромаснима наплацујете све зато су цркве празне а народ бјези а ти прицај о пропалим путевима дно дна

Name

Боба

05.08.2018 15:28

Е нецес пое висе никог наговорити радјај ти синове и саљи у рат па нека бране имас профитере пљацкасе дрзаве па крените скупа јунацки у рат сретноооо вам а народ постедите васих прица супљих народ је доста ратовао сад ви у прве редове и ови сто неце Дејтон нека крену у рат доста прице васе

Name

куку нама са нама

04.08.2018 19:42

Битно је да су сви целници присуствовали,а то сто нам је сваки дан мање територије то није вазно. На овај нацин се ослобадја територија,као сто су Хрвати урадили.тек да знате моји Срби,ако вам је стало да је имамо..Медјутим,код нас је Шешељ и сви који имају слицне погледе,једноставно будале и зато нас и неце бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

04.08.2018 19:47

Додик це због своје г..... изазвати сукобе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицимури

04.08.2018 19:48

Већих глумаца од Додика и Вучића видио нисам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

04.08.2018 19:50

Ко је досао на Тенковима а отисао Тракторима а нису Трансформери...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

04.08.2018 20:25

Све се слазем сто је рекао патријарх Иринеј осим једне ствари а то је кад је рекао да требамо опростити злоцинцима устасама.Ја не могу опростити никоме и никада злоцине над српском дјецом који су убијани на најмонструознији и најсвирепији нацин......

ОДГОВОРИТЕ
Name

У2

04.08.2018 20:53

Драгутине, попиј таблете на вријеме па ћеш лакше опростити и заборавити...

Name

Ре у2

05.08.2018 05:44

Ти попиј апаурин да дођеш себи монструме.

Name

Бабел

04.08.2018 20:40

Јефтина патетика и убирање политицких поена користеци трагедију крајисника, поготово од стране лактаског трактористе,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бабел

04.08.2018 20:51

Цркнућеш од зависти гњидо.

Name

модрицанин

04.08.2018 23:24

Сто би ико био завидан таком лопову као сто је Додик ? По цему да му завиди ? По колицини украденог новца ? По унистењу РС ? Сто је лупио даинтересе Срба и Републике Српске представља и брани Блајбурски Акцизни Цовиц ?

Name

ММ

04.08.2018 21:28

И црвени Зворник је обиљезио дан сјецања на страдање крајиских срба у Олуји, концертом Здравка Цолица, срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

проп.ч.ваљ.каменица

05.08.2018 03:27

Ако је то тачно,да је одржан концерт, онда је више, него страшно!

Name

дзоо

05.08.2018 05:16

"РС И СРБИЈА ЈЕДИНСТВЕНИ ПРОСТОР"..... Тешко да ће тај сан постати реалност. Зато би требало побити два-три милиона Бошњака и Хрвата и Срба којима је једина домовина/отаџбина Босна и Херцеговина. А они висе нису неспремни као 92 када је ЈНА из Народне прешла у злоцинацку армију. Зато брацо Срби памет у главу. Не шаљите властиту дјецу у СМРТ зарад профитера какав је Додик и слични дезертери И мафијаши. Комшија је преци од брата, кажу наши стари.

Name

Јоја

05.08.2018 06:47

Главо луда, све се мијења.....

Name

демагогија

04.08.2018 21:58

"Богат за рат даје волове а сиротиња синове,,лицемјерство у пуном изразају..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један пут

04.08.2018 23:20

Један пут каква два? Једини пут за Србе је да се ослободе Србовања и оних који Србују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погледај истини у очи

04.08.2018 23:30

Нема истинске српске усаглашености и зато нам тако бива. Погледајте како су "браћа " хрвати јединтвени кад је у питању њихов интерес. Сви ко један кад треба србе побити, протјерати, опљачкати и онемогућити повратак .

ОДГОВОРИТЕ
Name

К

05.08.2018 01:56

Поздрав за иринеја

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

05.08.2018 05:39

Подсјесате ме на Наполенову:Сто је висе зртава веца слава сигуран сам да после ти прица следи пијанка и крканлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина и правда

05.08.2018 09:18

На тим годисњицама у првим редовима сверцери,ратни профитери,криминалци и то као ВЕЛИКИ СРБИ!Цаст породицама палих бораца и свако добро њима и њиховим потомцима.Презивјели борци и дан данас ратују,презивљавају,боре се за истину и правду,дјецу им убијају и бацају у канализацију,на тротоаре....као да су градјани другог или цак трецег реда! Говори су посебна прица,хвала Богу,па све остане забиљезено.Код предсједника РС-е висе у оци падају његови подоцњаци,него прица.А ста би тек његова светост,са својих 88......Бозе,помози и заклони,од сваког зла нас одбрани,од непријатеља дуса насих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

05.08.2018 11:17

Свака цаст. Знас која ти је највеца награда за све ово сто си написао. Прогледао си правим оцима. Досао себи. Боље награда ниси себи могао позелит..Доста њих це умријети у мраку...