"Srpskom narodu ostaju dva puta"

U Bačkoj Palanci se obeležava Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe tokom hrvatske oružane akcije "Oluja".

Srbija 04.08.2018 | 21:26
"Srpskom narodu ostaju dva puta"
Obeležavanje 23 godine od kako je proterano 250.000 Srba, uglavnom civila, žena i dece, te ubijeno i nestalo oko dve i po hiljade, počelo je parastosom koji služi patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski Irinej poručio je da nasilje i stradanja srpskog naroda u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" ne mogu nikada i ničim biti opravdana, da se taj zločin ne sme nikada zaboraviti, ali da kao hrišćani "moramo oprostiti". 

"Taj zločin ne možemo nikada da zaboravimo, ali kao hrišćani pozvani smo da to oprostimo, jer je vrlina hrišćanska oprostiti onako kako gospod oprašta nama. Nadamo se da se takvo zlo više nikada nijednom narodu u istoriji neće ponoviti", rekao je patrijarh u Bačkoj Palanci na centralnom državnom skupu povodom Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji "Oluja". 

On je kazao da su nevino postradali u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" imali jednu krivicu, a to je "da su bili Srbi i što su pripadali pravoslavnoj veri". 

"Zbog toga su položeni mnogi životi. To je bio strašan dan naše istorije, jedan od najstrašnijih dana našeg postojanja na ovim prostorima. A što je nastrašnije, oni nisu postradali od ruku nekog nepoznatog naroda ili religije, već od braće hrišćana", rekao je Irinej. 

Patrijarh je upitao šta je "rukovodilo i motivisalo hrvatski narod da dignu ruku na braću svoju sa kojom su delili podneblje i zemlju".

"Kakva ih je sila na to motivisala i da li su postojale neke druge sile koje su to mogle da zadrže i onemoguće", zapitao je Irinej, upućujući time kritiku instituciji crkve što nije snažnije reagovala i pokušala da spreči nesreću.

Irinej je dodao da posle ovakvih stradanja, srpskom narodu ostaju dva puta, te da je prvi u rukama "majki koje treba da rađaju što više dece".

"Našim majkama preostaje da budu carice Milice i majke Jugovića koje su rađale decu i to je omogiućilo da preživimo strašna vremena i 500 godina pod Turcima. Majke su decu rađale, a deca su branila svoju domovinu", rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, drugi put je da "ne napuštamo svoju divnu zemlju koja je prebogata, jer sličnu nećemo naći".

"Treba tu da ostanemo, da svoju zemlju obrađujemo i da volimo svoju otadžbinu", istakao je Irinej.

Nakon parastosa okupljenima na stadionu sportsko-rekreativnog centra "Tikvara" obratiće se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i jedna od prognanih Jelena Knežević.

Među prognanima 1995. godine je bio i 62-godišnji Vilko Gogić iz Bosanske Krajine.

Počeo je novi život dolaskom u Srbiju, a danas, kaže, i kada bi hteo da se vrati nema gde.

"Nemamo gde da se vratimo. To su sad ruševine, jedino zemlje ima. Ali i da se vratimo, ne možemo da obezbedimo egzistenciju", rekao je Gogić Tanjugu.

Đuro Šteljić, koji je sa ženom i tri sina proteran iz Korenice, kazao je za Tanjug da im je tog jutra u kuću došlo šest uniformisanih muškaraca, koji su im rekli da pokupe svoje torbe i nosite ili da ostave glave tu u stanu.

Navodeći da im ništa drugo nije preostalo da urade, Šteljić je kazao da se ne zna broja Srbima koje su zakopali pod autoput, rovokopačima kopali, pa ih asfaltom pokrivali.

"Naišla je policija, glavnog znam i rekli su nam da se kupimo i idemo odatle. Kažu, ovo je hrvatska domovina, ovo više nije vaše srpsko", priča Šteljić.

Dodaje da je trebalo da u Srbiju dođu u šleperu, koji je išao iz Donjega Laca i koji je izgoreo, ali da je sudbina bila takva da dođu u jednom traktoru i tako prežive.

"Ništa nismo poneli, ostavili smo tanjir naliven supe, postavljen za doručak deci. Ostavili smo sve. Dvehiljadite sam otišao da tražim radnu knjižicu u Korenicu, pitam policajca gde je Šumarija, objasnim mu da sam kod njih radio 30 godina. Pita me da li sam imao kuću, ja kažem da sam imao stan. On mi kaže, ako si imao kuću kupi ciglu, opsovao mi je srpsku majku i kazao je - ovo je gruda hrvatske domovine. Ja sam ostao bez reči, dočekao autobus iz Šibenika i vratio se nazad, više nisam išao, što ću, nemam šta tamo da radim", ispričao je Šteljić.

Dodao je da tada niko od Srba nije ostao, ali da poznaje jednog koji se vratio u Donji Lapac, u svoju kuću, koju je obnovio sa parama koje je imao.

"Sin mu nije mogao dobiti posao tu i vratio se u Banjaluku. Ja ga pitam kako je, a on mi kaže gledaju te kako će te skinuti i zato sam vratio sina", naveo je Šteljić.

Danu sećanja prisustvuju predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, srpski član u Predsjendištvu BiH Mladen Ivanić, premijerka Srbije i Republike Srpske Ana Brnabić i Željka Cvijanović, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, narodni poslanici, predstavnici Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

(Agencije)

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Knin

04.08.2018 19:35

Cim popovi kolo vode to je politika, sto ne odete u hrvatsku i borite se za naša brada sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

Joki

04.08.2018 21:06

Bas tako.

Name

Ko Zna

04.08.2018 19:36

Je li na ovoj slici momcad "Bezanije", cuo sam da postoji taj f.k. u Srbiji,ali ne znam im istorijat i jel istina da je taj klub dobio ovako saljiv naziv...i u kojoj ligi se takmici .Po nazivu trebalo bi biti mlad klub,taman iz vremena vremenskih nepogoda...molim odgovor,ako iko zna da mi objasni licnu peripetiju,jer mlogo volem fudbal.

ODGOVORITE
Name

propali čovek-valjev.Kamenica

05.08.2018 03:08

Bežanija - Mesto-gradić iza Novog Beograda.Postoji i istoimeni fudb.klub. pozdrav!

Name

Milovan

05.08.2018 05:29

Bezanija je iz Beograda. Hrvatsku himnu je komponovao Srbin, i drago mi je da svi Hrvati stoje mirno uz srpsku kompoziciju.

Name

Skeptik

05.08.2018 06:51

Dva puta? Irinej je možda mislio na onu pjesmu: Od izvora dva putića vode na dve strane ne znam kojim pre bih stigla do tebe jarane. Gledam jedan gledam drugi oba su mi mila i jednim sam i drugim sam s tobom prolazila.

Name

Kneževo

05.08.2018 07:12

Kod B.Luke su ustaše poklale 2500 hiljade Srba za noć (drakulić,motike...)I posle toga su naselili tu svoje Hrvate, danas nema tu ni jednog rimokatolika, šta misliš zašto. Da vam da Gospod Bog pameti da se urazumite.

Name

Bos

04.08.2018 19:37

Majke su rađale a djeca domovinu branile.Čija djeca ,sigurno bogatih.Patrijarh a glupak.Moja djeca i unučad nikad neće braniti domovinu za vas gospodo,jer ja znam koliko sam bio naivan i glup.Za ovakvo društvo i narod se ne isplati gubiti život,čist primjer je RS.

ODGOVORITE
Name

Igor

04.08.2018 21:14

Tako je . Ja budala bio moj niko nece. Pozdrav iz Beneluxa.

Name

Sead

05.08.2018 05:57

Svi smo glupaci, i mi koji smo "branili " državu od naših građana, Srba i Hrvata a i od "Abdićevaca". 20 godina se pitam kako smo svi dozvolili da nas tako omađijaju pa da nas pošalju da se krvnički ubijamo . Nikada više! Nikada!!!

Name

re Bos

05.08.2018 07:11

Komentar za 10, dobar dio odgovornosti za progon snose i crkvenjaci.

Name

Aaaaa

05.08.2018 15:24

Irineju ali siromasni sinovi bore se za drzavu a od bogati nema vajde koriste siromasne kao robove i bahate se u toj istoj drzavi a ti si zalutao na tim putevima jer bogatima i pljackasima naroda blagoslovis rad a siromasnima naplacujete sve zato su crkve prazne a narod bjezi a ti pricaj o propalim putevima dno dna

Name

Boba

05.08.2018 15:28

E neces poe vise nikog nagovoriti radjaj ti sinove i salji u rat pa neka brane imas profitere pljackase drzave pa krenite skupa junacki u rat sretnoooo vam a narod postedite vasih prica supljih narod je dosta ratovao sad vi u prve redove i ovi sto nece Dejton neka krenu u rat dosta price vase

Name

kuku nama sa nama

04.08.2018 19:42

Bitno je da su svi celnici prisustvovali,a to sto nam je svaki dan manje teritorije to nije vazno. Na ovaj nacin se oslobadja teritorija,kao sto su Hrvati uradili.tek da znate moji Srbi,ako vam je stalo da je imamo..Medjutim,kod nas je Šešelj i svi koji imaju slicne poglede,jednostavno budale i zato nas i nece biti.

ODGOVORITE
Name

popara

04.08.2018 19:47

Dodik ce zbog svoje g..... izazvati sukobe.

ODGOVORITE
Name

Лицимури

04.08.2018 19:48

Већих глумаца од Додика и Вучића видио нисам!

ODGOVORITE
Name

Trn

04.08.2018 19:50

Ko je dosao na Tenkovima a otisao Traktorima a nisu Transformeri...

ODGOVORITE
Name

Dragutin

04.08.2018 20:25

Sve se slazem sto je rekao patrijarh Irinej osim jedne stvari a to je kad je rekao da trebamo oprostiti zlocincima ustasama.Ja ne mogu oprostiti nikome i nikada zlocine nad srpskom djecom koji su ubijani na najmonstruozniji i najsvirepiji nacin......

ODGOVORITE
Name

U2

04.08.2018 20:53

Dragutine, popij tablete na vrijeme pa ćeš lakše oprostiti i zaboraviti...

Name

Re u2

05.08.2018 05:44

Ti popij apaurin da dođeš sebi monstrume.

Name

Babel

04.08.2018 20:40

Jeftina patetika i ubiranje politickih poena koristeci tragediju krajisnika, pogotovo od strane laktaskog traktoriste,

ODGOVORITE
Name

re babel

04.08.2018 20:51

Crknućeš od zavisti gnjido.

Name

modricanin

04.08.2018 23:24

Sto bi iko bio zavidan takom lopovu kao sto je Dodik ? Po cemu da mu zavidi ? Po kolicini ukradenog novca ? Po unistenju RS ? Sto je lupio dainterese Srba i Republike Srpske predstavlja i brani Blajburski Akcizni Covic ?

Name

MM

04.08.2018 21:28

I crveni Zvornik je obiljezio dan sjecanja na stradanje krajiskih srba u Oluji, koncertom Zdravka Colica, sramota!

ODGOVORITE
Name

prop.č.valj.kamenica

05.08.2018 03:27

Ako je to tačno,da je održan koncert, onda je više, nego strašno!

Name

dzoo

05.08.2018 05:16

"RS I SRBIJA JEDINSTVENI PROSTOR"..... Teško da će taj san postati realnost. Zato bi trebalo pobiti dva-tri miliona Bošnjaka i Hrvata i Srba kojima je jedina domovina/otadžbina Bosna i Hercegovina. A oni vise nisu nespremni kao 92 kada je JNA iz Narodne prešla u zlocinacku armiju. Zato braco Srbi pamet u glavu. Ne šaljite vlastitu djecu u SMRT zarad profitera kakav je Dodik i slični dezerteri I mafijaši. Komšija je preci od brata, kažu naši stari.

Name

Joja

05.08.2018 06:47

Glavo luda, sve se mijenja.....

Name

demagogija

04.08.2018 21:58

"Bogat za rat daje volove a sirotinja sinove,,licemjerstvo u punom izrazaju..

ODGOVORITE
Name

Jedan put

04.08.2018 23:20

Jedan put kakva dva? Jedini put za Srbe je da se oslobode Srbovanja i onih koji Srbuju.

ODGOVORITE
Name

Pogledaj istini u oči

04.08.2018 23:30

Nema istinske srpske usaglašenosti i zato nam tako biva. Pogledajte kako su "braća " hrvati jedintveni kad je u pitanju njihov interes. Svi ko jedan kad treba srbe pobiti, protjerati, opljačkati i onemogućiti povratak .

ODGOVORITE
Name

K

05.08.2018 01:56

Pozdrav za irineja

ODGOVORITE
Name

borac

05.08.2018 05:39

Podsjesate me na Napolenovu:Sto je vise zrtava veca slava siguran sam da posle ti prica sledi pijanka i krkanluk.

ODGOVORITE
Name

Istina i pravda

05.08.2018 09:18

Na tim godisnjicama u prvim redovima sverceri,ratni profiteri,kriminalci i to kao VELIKI SRBI!Cast porodicama palih boraca i svako dobro njima i njihovim potomcima.Prezivjeli borci i dan danas ratuju,prezivljavaju,bore se za istinu i pravdu,djecu im ubijaju i bacaju u kanalizaciju,na trotoare....kao da su gradjani drugog ili cak treceg reda! Govori su posebna prica,hvala Bogu,pa sve ostane zabiljezeno.Kod predsjednika RS-e vise u oci padaju njegovi podocnjaci,nego prica.A sta bi tek njegova svetost,sa svojih 88......Boze,pomozi i zakloni,od svakog zla nas odbrani,od neprijatelja dusa nasih.

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

05.08.2018 11:17

Svaka cast. Znas koja ti je najveca nagrada za sve ovo sto si napisao. Progledao si pravim ocima. Dosao sebi. Bolje nagrada nisi sebi mogao pozelit..Dosta njih ce umrijeti u mraku...