Драма у хитној: Смрт од стршљена

Јос један случај умирања после убода опасних инсеката

Србија 04.08.2018 | 19:08
Драма у хитној: Смрт од стршљена
Мушкарац (69) из Малог Пожаревца примљен је данас у амбуланту Хитне помоћи због убода стршљенова, сазнаје Телеграф.

Нажалост, доктори у Београду нису успели да му спасу живот. У амбуланту Хитне помоћи је стигла у полиција.

Он је у амбуланту Хитне помоћи довезен са пет убода. Несрећни мушкарац је свест изгубио после пар минута у амбулантним колима.

Довезен је без свести, без дисања и без срчане радње, потврђено је Телеграфу из Хитне помоћи.

Лекари Хитне помоћи су радили реанимацију дуже од сат времена, али нажалост нису успели да га спасу.

У току лета су чести убоди стрљенова, а често смо у медијима имали прилику да чујемо да су овакви случајеви завршавали трагично.

Током јуна су медији пренели случај Бањалучанина којег је убо стрљен док је био на плажи. Лекари су уложили све напоре да га спасу али је он након сат времена преминуо.



Слично је прошао и Владан Марковић (43), одборник у Скупштини града Ужица.

Он је преминуо средином јула након што га је напао и изуједао рој стршљенова. Несрећном човеку ни Хитна помоћ, која је по позиву убрзо стигла, није могла да помогне, јер је отров ових бројних инсеката деловао веома агресивно и брзо.

Старац М.М (87) из прокупачког села Горња Речица је имао више среће. Он је наиме средином јуна ове године успео да преживи три убода стршљена у истом тренутку. Како нам је потврђено у Хитној служби Дома здравља у Прокупљу, М.М. је стршљен два пута убо у главу и једном у леву шаку. Њега је стршљен напао у дворишту.

- Након што му је указана помоћ, прослеђен је на даљу дијагностику у прокупачку Општу болницу „Др Алекса Савић“ – потврдио нам је лекар Хитне службе Дома здравља Прокупље Владица Мишковић

Он је додао да су ових дана због бербе вишања учестале алергијске реакције на убоде инсеката и да се дневно од 80 до 120 грађана јави Хитној служби.



Убод стршљена је смртоносан

Убод стршљена обично није фаталан и углавном се све заврши благим отоком који траје неколико дана. Ипак, у неким случајевима изазива опасну алергијску реакцију или анафилактички шок који, ако се не реагује на време, може да буде и смртоносан.

До анафилактичког шока долази из више разлога:

- Због тога што је особа алергична на ујед инсекта

- Због тога што је убод на незгодном месту (у пределу лица или врата), где оток изазива гушење

- Ако је особу у протеклих неколико недеља већ ујео стршљен или оса, па је имуни систем постао преосетљив на алерген.

Ова реакција се манифестује копривњачом, бронхијалним и грчевима у трбуху, отоком лица и врата, отежаним дисањем, падом притиска, комом...



Ево шта да радите ако вас убоде стршљен

Како би се од уједа стршљена заштитили, најсигурније је да избегавате посете местима која су позната по великом броју ових инсеката. Уколико се бавите вртарством, будите на опрезу и заштитите отворене делове тела. Ако ипак дође до убода, одмах извадите жаоку и ставите хладан облог.

У случају анафилактичког шока треба одмах позвати Хитну помоћ, како би се спровела антишок терапија. Њу могу да изведу само професионалци који праћењем симптома одређују дозе адреналина, антихистаминика и кортикостероида и неутралишу алергијску реакцију.

У случају да је човек у смртној опасности, а близу нема лекара који би му помогао, алергијска реакција се може ублажити ињекцијом адреналина која је унапред припремљена.

У случају да нема алергијске реакције, већ је у питању само обичан оток, место убода треба третирати хладним облогама. У ту сврху можете употребити хладан предмат као што је метална кашика. Међутим, у неким случајевима, алергијска реакција може да закасни и 8 до 10 сати, па је ипак најбоље обратити се лекару, посебно ако вас је већ ујео инсект у последњих неколико недеља.

(Телеграф)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Стана

04.08.2018 19:46

Ако има несто сто нас није поклопило, нека позури сто прије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

проп.ч.ваљев.каменица

04.08.2018 20:45

Свака част Стано!..браво!

Name

Поклопиц

04.08.2018 20:52

Па гдје да те надјем Стано?