Drama u hitnoj: Smrt od stršljena

Jos jedan slučaj umiranja posle uboda opasnih insekata

Srbija 04.08.2018 | 19:08
Drama u hitnoj: Smrt od stršljena
Muškarac (69) iz Malog Požarevca primljen je danas u ambulantu Hitne pomoći zbog uboda stršljenova, saznaje Telegraf.

Nažalost, doktori u Beogradu nisu uspeli da mu spasu život. U ambulantu Hitne pomoći je stigla u policija.

On je u ambulantu Hitne pomoći dovezen sa pet uboda. Nesrećni muškarac je svest izgubio posle par minuta u ambulantnim kolima.

Dovezen je bez svesti, bez disanja i bez srčane radnje, potvrđeno je Telegrafu iz Hitne pomoći.

Lekari Hitne pomoći su radili reanimaciju duže od sat vremena, ali nažalost nisu uspeli da ga spasu.

U toku leta su česti ubodi strljenova, a često smo u medijima imali priliku da čujemo da su ovakvi slučajevi završavali tragično.

Tokom juna su mediji preneli slučaj Banjalučanina kojeg je ubo strljen dok je bio na plaži. Lekari su uložili sve napore da ga spasu ali je on nakon sat vremena preminuo.



Slično je prošao i Vladan Marković (43), odbornik u Skupštini grada Užica.

On je preminuo sredinom jula nakon što ga je napao i izujedao roj stršljenova. Nesrećnom čoveku ni Hitna pomoć, koja je po pozivu ubrzo stigla, nije mogla da pomogne, jer je otrov ovih brojnih insekata delovao veoma agresivno i brzo.

Starac M.M (87) iz prokupačkog sela Gornja Rečica je imao više sreće. On je naime sredinom juna ove godine uspeo da preživi tri uboda stršljena u istom trenutku. Kako nam je potvrđeno u Hitnoj službi Doma zdravlja u Prokuplju, M.M. je stršljen dva puta ubo u glavu i jednom u levu šaku. Njega je stršljen napao u dvorištu.

- Nakon što mu je ukazana pomoć, prosleđen je na dalju dijagnostiku u prokupačku Opštu bolnicu „Dr Aleksa Savić“ – potvrdio nam je lekar Hitne službe Doma zdravlja Prokuplje Vladica Mišković

On je dodao da su ovih dana zbog berbe višanja učestale alergijske reakcije na ubode insekata i da se dnevno od 80 do 120 građana javi Hitnoj službi.



Ubod stršljena je smrtonosan

Ubod stršljena obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Ipak, u nekim slučajevima izaziva opasnu alergijsku reakciju ili anafilaktički šok koji, ako se ne reaguje na vreme, može da bude i smrtonosan.

Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga:

- Zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta

- Zbog toga što je ubod na nezgodnom mestu (u predelu lica ili vrata), gde otok izaziva gušenje

- Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen.

Ova reakcija se manifestuje koprivnjačom, bronhijalnim i grčevima u trbuhu, otokom lica i vrata, otežanim disanjem, padom pritiska, komom...



Evo šta da radite ako vas ubode stršljen

Kako bi se od ujeda stršljena zaštitili, najsigurnije je da izbegavate posete mestima koja su poznata po velikom broju ovih insekata. Ukoliko se bavite vrtarstvom, budite na oprezu i zaštitite otvorene delove tela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žaoku i stavite hladan oblog.

U slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati Hitnu pomoć, kako bi se sprovela antišok terapija. Nju mogu da izvedu samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida i neutrališu alergijsku reakciju.

U slučaju da je čovek u smrtnoj opasnosti, a blizu nema lekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena.

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mesto uboda treba tretirati hladnim oblogama. U tu svrhu možete upotrebiti hladan predmat kao što je metalna kašika. Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se lekaru, posebno ako vas je već ujeo insekt u poslednjih nekoliko nedelja.

(Telegraf)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Stana

04.08.2018 19:46

Ako ima nesto sto nas nije poklopilo, neka pozuri sto prije!

ODGOVORITE
Name

prop.č.valjev.kamenica

04.08.2018 20:45

Svaka čast Stano!..bravo!

Name

Poklopic

04.08.2018 20:52

Pa gdje da te nadjem Stano?