Безбједност Срба у првом плану

На Андрићевом венцу одржана је хитна сједница Савјета за националну безбједност. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је рекао да су усвојени закључци и да је предсједник Александар Вучић надлежним службама дао појединачне задатке.

Србија 04.08.2018 | 11:14
Безбједност Срба у првом плану
На данашњој сједници Савјета за националну безбједност, која је трајала нешто више од два сата, разматране су три тачке, рекао је новинарима Марко Ђурић испред Предсједништва Србије.

Анализирана је политичко-безбједносна ситуација на Космету, стање у органима и службама безбједности у систему одбране и обавјештајним службама, цивилним и војним, као и политичка и безбједносна ситуација у нашем и ширем региону.

Ђурић је рекао да је Савјет усвојио закључке у вези са све три тачке дневног реда, а да је предсједник Вучић надлежним службама дао конкретне задатке.

"Желим посебно да кажем да смо данас разговарали о чињеници да се 1930 дана не спроводи договор о Заједници српских општина (ЗСО) и да је велика срамота што данас морамо да разговарамо о безбједности Срба на КиМ, а не о неспровођењу Бриселског споразума од стране Приштине и неспровођењу гаранција које је међународна заједница дала", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао и да ће Срби на Косову послушати апел и савјет који су добили у отвореном писму предсједника Вучића и да неће реаговати и насиједати на било какве провокације.

Навео је да су поједини Срби претходних дана стварали атмосферу у којој су оптуживали своју земљу да планира злочине према свом народу и дезинформисали јавност да планира насилне сценарије.

Критикујући то што су се Брисел и Приштина "лицемјерно односили према преузетим обавезама", Ђурић је рекао да ипак "највише боли што због понашања неодговорних Срба, политичких представника и црквених великодостојника" треба да будемо срећни што наредна два или три дана нећемо доживјети насилни сценарио.

"Нећемо престати да говоримо о неопходности да се спроводе споразуми. Лицемерје Приштине и дијела међународне заједнице и ЕУ се показало јер је истекао и 4. август, и њихов потпис не вриједи ништа, као што се показало да ни ријеч Приштине и потпис Приштине неће вриједити и неће бити примјењен", рекао је Ђурић додајући да је позиција Србије "систематски слабљена лажима и измишљотинама да припрема насилне сценарије на КиМ против сопственог народа".

На сједници Савјета учествовали су премијерка Ана Брнабић, шеф БИА Братислав Гашић, министар полиције Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, министарка правде Нела Кубуровић, републички јавни тужилац Загорка Доловац.

(РТС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реално

04.08.2018 09:23

Доста висе око тог КиМ не лазите висе народ зна и птица на грани да је то заврсена ствар и да је косово дрзава тако је Америка одлуцила и ту је крај

ОДГОВОРИТЕ