Bezbjednost Srba u prvom planu

Na Andrićevom vencu održana je hitna sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je rekao da su usvojeni zaključci i da je predsjednik Aleksandar Vučić nadležnim službama dao pojedinačne zadatke.

Srbija 04.08.2018 | 11:14
Bezbjednost Srba u prvom planu
Na današnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koja je trajala nešto više od dva sata, razmatrane su tri tačke, rekao je novinarima Marko Đurić ispred Predsjedništva Srbije.

Analizirana je političko-bezbjednosna situacija na Kosmetu, stanje u organima i službama bezbjednosti u sistemu odbrane i obavještajnim službama, civilnim i vojnim, kao i politička i bezbjednosna situacija u našem i širem regionu.

Đurić je rekao da je Savjet usvojio zaključke u vezi sa sve tri tačke dnevnog reda, a da je predsjednik Vučić nadležnim službama dao konkretne zadatke.

"Želim posebno da kažem da smo danas razgovarali o činjenici da se 1930 dana ne sprovodi dogovor o Zajednici srpskih opština (ZSO) i da je velika sramota što danas moramo da razgovaramo o bezbjednosti Srba na KiM, a ne o nesprovođenju Briselskog sporazuma od strane Prištine i nesprovođenju garancija koje je međunarodna zajednica dala", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao i da će Srbi na Kosovu poslušati apel i savjet koji su dobili u otvorenom pismu predsjednika Vučića i da neće reagovati i nasijedati na bilo kakve provokacije.

Naveo je da su pojedini Srbi prethodnih dana stvarali atmosferu u kojoj su optuživali svoju zemlju da planira zločine prema svom narodu i dezinformisali javnost da planira nasilne scenarije.

Kritikujući to što su se Brisel i Priština "licemjerno odnosili prema preuzetim obavezama", Đurić je rekao da ipak "najviše boli što zbog ponašanja neodgovornih Srba, političkih predstavnika i crkvenih velikodostojnika" treba da budemo srećni što naredna dva ili tri dana nećemo doživjeti nasilni scenario.

"Nećemo prestati da govorimo o neophodnosti da se sprovode sporazumi. Licemerje Prištine i dijela međunarodne zajednice i EU se pokazalo jer je istekao i 4. avgust, i njihov potpis ne vrijedi ništa, kao što se pokazalo da ni riječ Prištine i potpis Prištine neće vrijediti i neće biti primjenjen", rekao je Đurić dodajući da je pozicija Srbije "sistematski slabljena lažima i izmišljotinama da priprema nasilne scenarije na KiM protiv sopstvenog naroda".

Na sjednici Savjeta učestvovali su premijerka Ana Brnabić, šef BIA Bratislav Gašić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, ministarka pravde Nela Kuburović, republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

(RTS)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Realno

04.08.2018 09:23

Dosta vise oko tog KiM ne lazite vise narod zna i ptica na grani da je to zavrsena stvar i da je kosovo drzava tako je Amerika odlucila i tu je kraj

ODGOVORITE