Дан када сам напустио мој Книн

Нешто иза поноћи у ноћи између петог и шестог августа, мој тонац и ја са Радио Книна изашли смо из града. Када смо дошли на Булину страну, брдо изнад града, из празновјерја сам помислио да се никад нећу вратити ако се окренем да бацим поглед на град, који су Хрвати засипали гранатама. Иако сам испоштовао празновјерје и нисам погледао, до дан-данас никада се нисам вратио.

Регион 04.08.2018 | 09:10
Дан када сам напустио мој Книн
Овим ријечима новинар Петар Б. Поповић, главни уредник Радио Книна, који ће бити упамћен као новинар који је емитовао тада посљедњу емисију, започиње своје сјећање на 5. август, дан када је Војска Хрватске "Олујом" кренула на Книн. Како каже, нико од становника, укључујући и њега, није знао да је та "Привремена евакуација", како су акцију повлачења цивила називале крајинске власти, заправо била трајно напуштање Крајине. Бомбардовање је, каже, почело око пет ујутро, али нико то није узимао за озбиљно. Око десет сати отишао је на радио и читао саопштења из Главног штаба Војске Српске Крајине да су "линије стабилне" и да су сви напади непријатеља "одбијени", а непријатељ трпи "тешке губитке".

"Вјеровао сам у то, сви смо вјеровали. То нам је дало храброст. Како је дан одмицао, видјело се да становништво полако захвата паника и да све више људи бјежи. Ја сам се забринуо за моју породицу, али остао сам на радију и емитовали смо програм", каже он. Једна граната је ударила у зграду гимназије у којој је био смјештен радио, а један радник је био том приликом рањен.

Програм су, како каже, наставили емитовати из подрума, без струје, само уз агрегате. Нису знали да ли их ико може чути. Чули су их, а то ће, како каже, те вечери доживјети на сопственој кожи. Након што је те вечери отишао кући и отпремио своју породицу према Бањалуци, на путу ка радију, негдје прије поноћи, наишао је на групу стараца и помогао им да се укрцају на аутобус. Шта се даље десило, овако прича:

"Једна бака ме је препознала. Питала је да ли сам ја тај дан читао вијести на радију. Након што сам потврдио, одаламила ме торбом по глави. Опсовала ми је матер и рекла ми: 'Ја да сам тебе слушала, заклале би ме усташе на кућном прагу'. Ја сам се само насмијао, шта сам јој могао рећи", прича он.

Након што је заједно с тонцем и сам кренуо према Бањалуци, срео је групу српских добротвора, који су неколико дана раније у Книн донијели хуманитарну помоћ.

"Препознали су ме и дали су нам 300 долара. Сјећам се да смо у Бањалуци изнајмили собу у хотелу 'Босна' и жалили се како нема топле воде. Сљедеће јутро смо у башти хотела наручили флашу вискија и говорили како и није баш неки. То су тренуци лудила, збуњености, који се не могу рационално објаснити. Ни сам данас не вјерујем шта се све дешавало", каже он.

Од цијеле те авантуре каже да ће му три сцене остати у трајном сјећању. Прва сцена је рашчеречени коњ од гранате која је у Книну пала на улицу. Друга, када се посљедњи пут вратио у своју кућу и узео три хиљаде марака уштеђевине, три породична албума и двије кутије цигарета. Да се нађе успут, каже, док се за неколико дана не врате кући. Пасош с канадском визом оставио је у стану. Трећа, и најтежа сцена, десила се у избјегличком кампу у Лозници, на путу ка Београду.

"Једно дијете случајно се убило из очевог пиштоља. Ту сам видио једну плавокосу дјевојчицу која је пјевала 'Тамо далеко, далеко од мора'. То нећу заборавити док живим, толико ме погодила та трагична сцена", каже. Наредног дана срео се са својом породицом уз велики уздах олакшања зато што су се сви извукли живи.

На питање зашто се никад није вратио, каже да није желио да доживи непријатности од стране хрватске државе.

"Нисам се плашио. Нисам се огријешио ни од кога, немам разлога за страх. Код мене у Београд дођу моји пријатељи Хрвати који су били у Хрватској војсци да преноће. Једноставно нисам желио да ме неко задржава, испитује зато што сам био главни уредник на радију", прича он и додаје да трећи дан након што су отишли неко је запалио њихову кућу јер су се циљано распитивали гдје живи.

"Моји родитељи су се вратили доље и обоје су умрли тамо у дубокој старости. Оду моја дјеца, породица, сестра. А и стари ми је увијек говорио: 'Немаш за шта долазити, овдје немаш шта видјети'", објашњава он. На оставинској расправи, каже, обновљена кућа у којој су живјели родитељи припала је њему. Каже, остала је празна, као и на хиљаде других.

Иначе, у РС и Србији припрема се низ манифестација поводом обиљежавања "Олује", у којој је више стотина хиљада Срба напустило своја огњишта. Тако ће централна државна манифестација обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у "Олуји", како је најављено из Владе Србије, бити одржана данас (субота) у Бачкој Паланци, када ће парастос жртвама служити Његова светост патријарх српски Иринеј.

Након парастоса услиједиће обраћања - свједока страдања Јелене Кнежевић, која је у августу 1995. године у избјегличкој колони дошла у Србију, предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића. Манифестацији ће присуствовати представници влада Србије и РС, скупштина Србије и РС, као и представници других државних органа. Најављено је присуство и представника Војске Србије, Српске православне цркве, удружења за његовање традиција ослободилачких ратова Србије и бројних грађана.

Представници "Веритаса" у Бањалуци одржали су у петак прес-конференцију, на којој су рекли да ће трибина "Дани туге и сјећања" у знак обиљежавања 23. године од егзодуса бити одржана у недјељу (5. августа) у Народном позоришту РС, у организацији центра "Веритас".

Радомир Кужет, координатор "Веритаса", рекао је да се на подручје бивше РСК људи тешко враћају, а долазе углавном старији да тамо умру.

"Хашки суд је из пресуде 2015. операцију 'Олуја' оквалификовао као акцију етничког чишћења", рекао је Кужет, те додао да је Хашки суд овим дао солидну основу Србима жртвама "Олује" да затраже задовољење правде.

У хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано је 250.000 крајишких Срба, убијено је 1.856, а 836 води се као нестали.

Акција је почела 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину. Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

(Независне новине)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Дарио

04.08.2018 07:45

Радован Карадзиц и Слободан Милосевиц су продали Републику Србску Крајину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ЈОШ МНОГО ЊИХ

04.08.2018 08:27

НЕ САМО КАРАЂИЋ И МИЛОШЕВИЋ, ВЕЋ СВИ КОЈИ СУ РАДИЛИ СА ДОТИЧНИМ. СВИ СУ ЈАДА И БЈЕДА СРПСКОГ НАРОДА. НАРОД ДОЖИВИ ПОГРОМ

Name

?

04.08.2018 08:50

Хаски суд окректерисао Олују као злоцин. Ја мислио да ми не признајемо Хаски суд

Name

Јаре или паре

04.08.2018 08:56

Па не мозе и РСК и РС и Косово и ЦГ и МК. Добили смо Српску и то само зато сто су нам противници били муслимани који за разлику от сиптара нису имали пара да купе америку. То ти је то.

Name

XXЛЛ

04.08.2018 08:57

Радован није. Није имао пуну контролу ни над припадницина ВРСрпске, и ВРС су контролисали официри из Београда, који су у Београду имали станове,тамо им је била породица, те Радован апсолутно нема кривње за оно сто се десавало у РСК, а и у РС због утицаја Србије није могао свим снагама командовати, а по Уставу је био овластен. И Радован је добро изигран.

Name

папа

04.08.2018 14:12

Ватикан је организовао Олују.

Name

Игипоп

04.08.2018 08:02

Сви су продали Србе, тај јадни народ изманипулсан о прици сви Срби у једној дрзави од полуписмених политицара тог времена...Заиста бираним ријецима говорим а лаксе бии било да их окарактерисем као највеце издајнике

ОДГОВОРИТЕ
Name

чукундеда

04.08.2018 08:30

Сјећам се да је у преговорима о миру у РСК нуђена потпуна аутономија у оквиру Хрватске, чини м се да се тај план звао "З4", одбијен је, не знам од кога, предпостављам у Београду. Потом је услиједила "олуја"а након тога годишње обиљежавање српског страдања. У БиХ, преговорима у Дејтону, Срби су пристали на РС у оквиру БиХ са великим степеном аутономије, тај споразум је потписала Србија а на њега је пристала и РС-а. Данас послије толико година поједини српски политичари, чачкају око тог споразума и протурају тему о нарушавању истог и уједињену са Србијом. Да ли је то популизам или Баја и његова интересна групација желе да се деси још једна "олуја"? а можда и одржавање још једне годишњице страдања..??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко Вас Сиса

04.08.2018 09:46

З4 или ти Загреб4 нудио је дрзавубу дрзави.Срби би имали цак и војску и сопствену валуту измедју осталога и Срби то по инструкцијама Београда одбију.После су добили бљесак и олују.

Name

Човјек

04.08.2018 08:45

Сви знамо све а правимо се Луди. Причај ти сад о дјевојчици која пјева. Најбоље је прошао Шешељ. Гурао народ у зло и онда се извукао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

елзет

04.08.2018 08:48

Нек си туко виски и готивио се у хотелу Босна док си од тих тудјих пара некоме могао бензин купити у трактор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛОТВОРИ

04.08.2018 09:06

Постовани господине васа прва и посљедња греска је управо та сто сте преносили погресне информације и давали себи и другима лазну наду. Тако је и сад. Ко сконта каква је ситуација оде из земље. Апелујем на вас новинаре да писете само истину и будете неовисни ја вас молим само то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коко

04.08.2018 09:57

Па и сад је исти сценарио као са Крајином неце дејтон и оде Република српска као и крајина месетари политицари е па ко зна тај бјези сто даље од ових простора ово је погром српског народа ово је вец видјено у олуји брука 21 вијека

Name

п.ч.ваљ.кам

04.08.2018 09:59

Језиво је, људи, ОВО све ! Јаој БОЖЕ НАШ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај

04.08.2018 19:15

Бозе да виде никада небуде олује ,погрома на Косову ,страдање Срба у Републици Српској.

Name

Коко

04.08.2018 10:04

Е мој продани народе а З 4 план дрзава у дрзави е и сад Дејтон исти сценариј па изволи или бјези са обих простора бирај бирај или зиви и остани или бјези и обилезавај мозес колико хоцес од тога вајде нема та обиљезја се висе гледати не могу и месетари народа уцествују и ко све не брука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку ЛЕЛе

04.08.2018 10:31

Кад број Срба у БиХ падне испод 600.000 исто це се десити и у БиХ. 5.000 губимо наталитетом, 5.000 исељавањем. Знаци за 30 година нас нема ни у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре КУКУ ЛЕЛЕ

04.08.2018 19:54

Нема ни сад срба више од 600000 него се увозе за потребе политике из Србије кроз двојно држављанство... И неће вас бошњаци протјерати јер се исти залажу за грађанску државу и једнакост за све, вас ће отјерати исти они који су вас отјерали из Хрватске, а због личних интереса нису урадили довољно да оне који су избјегли из Хрватске врате на своја огњишта, нису отворили фабрике, а имају самостално одлучивање на 49% Босне... Нема већег непријатеља србима од самих срба...

Name

Све То Ок

05.08.2018 06:40

Исто сам протјеран са свог огњиста, од стране срба и знам како је то. АЛИ ми нисмо, а нисам нигдје видио у Босни да су прогнани , у колони возили све своје покретне ствари. [види слику] ми смо могли само једну торбу лицних ствари понијети.

ОДГОВОРИТЕ