Измјене закона против радника

Влада Републике Српске данас је расправљала о приједлогу измјена и допуна о штрајку. Измјене које ће се наћи пред посланицима на првој наредној сједници новог скупштинског сазива неће ићи на руку радницима.

Република Српска 03.08.2018 | 18:51
Измјене закона против радника
Радници у Републици Српској остају кратких рукава због измјена закона о штрајку. Права због кашњења плата, лоших услова рада или мобинга ће морати да потраже на неком другом мјесту, јер штрајк као опцију неће имати у потпуности. Све одлуке о минимуму процеса рада за вријеме штрајка доносиће послодавац.

’’Тражено је да буде арбитражна комисија ми то нисмо могли прихватити из прагматичних разлога, јер би то подразумијевало и неке друге одредбе прилагођавати томе. Послодавац у Јавним предузећима је ваљда толико одговоран и носи одговорност те врсте према јавности да има право да каже да ли је то 20 или 30 одсто’’ – каже за БН ТВ министар рада и борачко – инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Закон о штрајку као и сви претходни посвађали су социјлане партнере. Синдикат криви Министарство рада за неприхватање арбитражне комисије. У том ланцу пребацивања одговорности са једних на друге – најслабија карика ће бити радници.

’’Уколико послодавац и радник не постигну сагласност око минимума процеса рада онда та врста оруђа остаје у рукама послодаваца и он може рецимо у неком Дому здравља да одреди да од 20 радника,  19 треба да ради а један штрајкује и све ће да буде у складу са законом. То практично значи да је врло упитно да ли ће ти радници у дјелатностима посебног интереса имати икада могућност да се за своја права боре на легитиман начин, а то је да оррганизују штрајк и тај закон је за нас неприхватљив’’ – поручила је предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Измјене закона о штрајку највише ће да осјети приватни сектор, јер немају ни колективне уговоре, а ни плате којим би се могли похвалити. У Жељезницама Српске гдје радници могућност штрајка за боља радничка права користе врло често, кажу да се све своди на то да се раднику одузму сва права, али да остану обавезе.

’’Ја само могу рећи да је ово задњи ексер у ковчегу радничких права. Сама чињеница да послодавац одређује минимални процес рада, једноставно поништена су сва радничка права и синдикално дјеловање. У договору минималног процеса рада, да радник изрази своје незадовољство гдје ће да тражи да иде нпр. 50 или 60 одсто минимални процес рада, послодавац ако каже да жели 100 одсто, ако нема договора одређује пслодава,ц што не да је дискриминирајуће већ су свели радника да буде у блату и на кољенима’’ -  каже Борис Шукало, који се заједно са осталим синдикалним колегама у ЖРС борио за права радника.

Све је почело законом о јавном реду и миру, па након тога законом о јавном окупљању. Радници уколико желе да се бора за радничка права која су све угроженија, очигледно ће морати да сачекају прво одборење од послодаваца за штрајк. Уколико га не добију, одборење од државе када и гдје ће се моћи чути њихов глас борбе за правду. Укоико претходно не одустану и не оду из ове земље.



БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ПАРТИЗАНСКА ПЈЕСМА

03.08.2018 17:29

Падај сило и неправдо, Народ ти је судит зван. Бјеж&апос;те од нас ноћне тмине, Свануо је и наш дан. Градове смо вам подигли, Куле, турне градили. Одувијек смо робље били, И за вас смо радили. Право наше уграбљено, Амо натраг дајте нам! Не дате ли, не молимо, Узет ће га народ сам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

04.08.2018 04:49

Све се ради како би се омладина раселила и РС остала земља стараца. Праве законе о робовласничком систему управљања. Треба да шутимо и радимо за џаба да би њима било добро и то су ријешили задњим законом о раду, а сада нам бране и да се побунимо због тога. Шта је то него робовласнички систем?

Name

БАЊА ЛУКА

03.08.2018 17:34

Прво ову будалетину склонити а онда сву багру редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

03.08.2018 17:57

По који пут измјена закона о раду на стету радника?! Оцекујемо да Ранка (предсједник синдиката) да изјаву за СНСДтв на којој слијезе раменима и говори како се синдикат зестоко борио за раднике, али да је ово медјутим, засад најбоље ријесење које су могли добити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.08.2018 17:57

Само се ти Ранка јави да сам ја урадио оно у скупстини вјероватно би просао као ти без казне , све договор са владајуцим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов.

03.08.2018 18:02

Сјеверна Кореја. Који послодавац.То су робовласници, ако им радиш за 400 КМ, ако их уопште добијеш. Правићете ви раднике од блата, то вам је загарантовано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

03.08.2018 18:05

Нема Страјка док главни Баја не казе стоко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако и треба

03.08.2018 18:29

Истјерајте и ово мало радника сто је остало у дрзави тако вам и треба за годину дана овде нема висе ко да ради па ви народе глупи гласајте за СНСД ДНС И СП. Ни за кифле нецете имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.08.2018 20:27

Само за снс па онда да будемо ко мајка Србија. Да продајемо земљу Албанцима.

Name

Серб

03.08.2018 19:23

Јаши јаши сви смо наши,народе стоко ето вам црвене багре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово Само Код Нас Има

03.08.2018 19:32

Имамо странке на власти које имају предзнак ,,социјализам,, а овакве законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

03.08.2018 19:58

И ови да побједе,ово би преузели од ових актуелних..све гола фурда...ко има могуцност,пет оваца и правац село...цекајуци Арапа или каквог другог власника ове несретне Босне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

03.08.2018 20:41

Неце Вам требати тај Закон,јер и тако це послодавци морати сс својом близом и даљом породицом да раде јер радника неце бити ни за лијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

04.08.2018 06:43

Па мисицка добро се наплатилаа а радници код робовласника у 16 вијек врацени а Ранкица уз будзетлије и резим опстаје до даљњег а законе пису према себи да се покрију папирологијом туга нем даље овдје су робови 21 вијека

Name

Јој куку нама са Вама

04.08.2018 06:56

Послије изборе смањење Плата а закон о страјку ступа на снагу. Робови радите на надницу И гласајте за СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

04.08.2018 14:02

Само гласати за власт па није јос пуно омладине остало овдје да зиви.зато глас овој власти која терорисе и народ несме да се јави.а када доде дан избора сви се продају за ситне паре и гледају како краду изборе и цуте знаци да је власт добра.убијају бране страјкове па стварно незнам ста треба да ураде да би се народ освјестио.

ОДГОВОРИТЕ