Izmjene zakona protiv radnika

Vlada Republike Srpske danas je raspravljala o prijedlogu izmjena i dopuna o štrajku. Izmjene koje će se naći pred poslanicima na prvoj narednoj sjednici novog skupštinskog saziva neće ići na ruku radnicima.

Republika Srpska 03.08.2018 | 18:51
Izmjene zakona protiv radnika
Radnici u Republici Srpskoj ostaju kratkih rukava zbog izmjena zakona o štrajku. Prava zbog kašnjenja plata, loših uslova rada ili mobinga će morati da potraže na nekom drugom mjestu, jer štrajk kao opciju neće imati u potpunosti. Sve odluke o minimumu procesa rada za vrijeme štrajka donosiće poslodavac.

’’Traženo je da bude arbitražna komisija mi to nismo mogli prihvatiti iz pragmatičnih razloga, jer bi to podrazumijevalo i neke druge odredbe prilagođavati tome. Poslodavac u Javnim preduzećima je valjda toliko odgovoran i nosi odgovornost te vrste prema javnosti da ima pravo da kaže da li je to 20 ili 30 odsto’’ – kaže za BN TV ministar rada i boračko – invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Zakon o štrajku kao i svi prethodni posvađali su socijlane partnere. Sindikat krivi Ministarstvo rada za neprihvatanje arbitražne komisije. U tom lancu prebacivanja odgovornosti sa jednih na druge – najslabija karika će biti radnici.

’’Ukoliko poslodavac i radnik ne postignu saglasnost oko minimuma procesa rada onda ta vrsta oruđa ostaje u rukama poslodavaca i on može recimo u nekom Domu zdravlja da odredi da od 20 radnika,  19 treba da radi a jedan štrajkuje i sve će da bude u skladu sa zakonom. To praktično znači da je vrlo upitno da li će ti radnici u djelatnostima posebnog interesa imati ikada mogućnost da se za svoja prava bore na legitiman način, a to je da orrganizuju štrajk i taj zakon je za nas neprihvatljiv’’ – poručila je predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Izmjene zakona o štrajku najviše će da osjeti privatni sektor, jer nemaju ni kolektivne ugovore, a ni plate kojim bi se mogli pohvaliti. U Željeznicama Srpske gdje radnici mogućnost štrajka za bolja radnička prava koriste vrlo često, kažu da se sve svodi na to da se radniku oduzmu sva prava, ali da ostanu obaveze.

’’Ja samo mogu reći da je ovo zadnji ekser u kovčegu radničkih prava. Sama činjenica da poslodavac određuje minimalni proces rada, jednostavno poništena su sva radnička prava i sindikalno djelovanje. U dogovoru minimalnog procesa rada, da radnik izrazi svoje nezadovoljstvo gdje će da traži da ide npr. 50 ili 60 odsto minimalni proces rada, poslodavac ako kaže da želi 100 odsto, ako nema dogovora određuje pslodava,c što ne da je diskriminirajuće već su sveli radnika da bude u blatu i na koljenima’’ -  kaže Boris Šukalo, koji se zajedno sa ostalim sindikalnim kolegama u ŽRS borio za prava radnika.

Sve je počelo zakonom o javnom redu i miru, pa nakon toga zakonom o javnom okupljanju. Radnici ukoliko žele da se bora za radnička prava koja su sve ugroženija, očigledno će morati da sačekaju prvo odborenje od poslodavaca za štrajk. Ukoliko ga ne dobiju, odborenje od države kada i gdje će se moći čuti njihov glas borbe za pravdu. Ukoiko prethodno ne odustanu i ne odu iz ove zemlje.BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

PARTIZANSKA PJESMA

03.08.2018 19:29

Padaj silo i nepravdo, Narod ti je sudit zvan. Bjež'te od nas noćne tmine, Svanuo je i naš dan. Gradove smo vam podigli, Kule, turne gradili. Oduvijek smo roblje bili, I za vas smo radili. Pravo naše ugrabljeno, Amo natrag dajte nam! Ne date li, ne molimo, Uzet će ga narod sam!

ODGOVORITE
Name

Petar

04.08.2018 06:49

Sve se radi kako bi se omladina raselila i RS ostala zemlja staraca. Prave zakone o robovlasničkom sistemu upravljanja. Treba da šutimo i radimo za džaba da bi njima bilo dobro i to su riješili zadnjim zakonom o radu, a sada nam brane i da se pobunimo zbog toga. Šta je to nego robovlasnički sistem?

Name

BANJA LUKA

03.08.2018 19:34

Prvo ovu budaletinu skloniti a onda svu bagru redom.

ODGOVORITE
Name

decko

03.08.2018 19:57

Po koji put izmjena zakona o radu na stetu radnika?! Ocekujemo da Ranka (predsjednik sindikata) da izjavu za SNSDtv na kojoj slijeze ramenima i govori kako se sindikat zestoko borio za radnike, ali da je ovo medjutim, zasad najbolje rijesenje koje su mogli dobiti...

ODGOVORITE
Name

Miroslav

03.08.2018 19:57

Samo se ti Ranka javi da sam ja uradio ono u skupstini vjerovatno bi prosao kao ti bez kazne , sve dogovor sa vladajucim.

ODGOVORITE
Name

Smislov.

03.08.2018 20:02

Sjeverna Koreja. Koji poslodavac.To su robovlasnici, ako im radiš za 400 KM, ako ih uopšte dobiješ. Pravićete vi radnike od blata, to vam je zagarantovano.

ODGOVORITE
Name

Dario

03.08.2018 20:05

Nema Strajka dok glavni Baja ne kaze stoko.

ODGOVORITE
Name

Tako i treba

03.08.2018 20:29

Istjerajte i ovo malo radnika sto je ostalo u drzavi tako vam i treba za godinu dana ovde nema vise ko da radi pa vi narode glupi glasajte za SNSD DNS I SP. Ni za kifle necete imati.

ODGOVORITE
Name

re

03.08.2018 22:27

Samo za sns pa onda da budemo ko majka Srbija. Da prodajemo zemlju Albancima.

Name

Серб

03.08.2018 21:23

Јаши јаши сви смо наши,народе стоко ето вам црвене багре.

ODGOVORITE
Name

Ovo Samo Kod Nas Ima

03.08.2018 21:32

Imamo stranke na vlasti koje imaju predznak ,,socijalizam,, a ovakve zakone.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

03.08.2018 21:58

I ovi da pobjede,ovo bi preuzeli od ovih aktuelnih..sve gola furda...ko ima mogucnost,pet ovaca i pravac selo...cekajuci Arapa ili kakvog drugog vlasnika ove nesretne Bosne.

ODGOVORITE
Name

Zoki

03.08.2018 22:41

Nece Vam trebati taj Zakon,jer i tako ce poslodavci morati ss svojom blizom i daljom porodicom da rade jer radnika nece biti ni za lijeka.

ODGOVORITE
Name

Miko

04.08.2018 08:43

Pa misicka dobro se naplatilaa a radnici kod robovlasnika u 16 vijek vraceni a Rankica uz budzetlije i rezim opstaje do daljnjeg a zakone pisu prema sebi da se pokriju papirologijom tuga nem dalje ovdje su robovi 21 vijeka

Name

Joj kuku nama sa Vama

04.08.2018 08:56

Poslije izbore smanjenje Plata a zakon o strajku stupa na snagu. Robovi radite na nadnicu I glasajte za SNSD

ODGOVORITE
Name

Boki

04.08.2018 16:02

Samo glasati za vlast pa nije jos puno omladine ostalo ovdje da zivi.zato glas ovoj vlasti koja terorise i narod nesme da se javi.a kada dode dan izbora svi se prodaju za sitne pare i gledaju kako kradu izbore i cute znaci da je vlast dobra.ubijaju brane strajkove pa stvarno neznam sta treba da urade da bi se narod osvjestio.

ODGOVORITE