Најава: Почиње маратон од 200.000.000 евра!

Нема изразитог фаворита за пласман у Премијер лигу ни ове сезоне, што ће Чемпионшип учинити још занимљивијим. Пре почетка сезоне као најозбиљнији тимови издвајају се Стоук, ВБА, Нотингем Форест, Лидс, Дерби. . .

Фудбал 03.08.2018 | 17:30
Најава: Почиње маратон од 200.000.000 евра!
Почетак нове сезоне у најбољој другој лиги на свету је ту, иза ћошка. Прво коло Чемпионшипа отварају Рединг и Дерби вечерас (21.00), а нова сезона поново са собом носи узбуђења у лиги мезимици многих правих кладилаца. Поново су клубови били активни, стигла су бројна скупа појачања, многи су променили и тренере, па нас очекује 46 рунди великог „крљања“ не само за пласман у Премијер лигу, већ и за награду од преко 200.000.000 евра.

Чини се да не постоји власник клуба који не верује да његов тим не може до плеј-офа ове сезоне. Међутим, Чемпионшип је толико тешко такмичење које захтева пажљив приступ, да је постало дугачак маратон, а не спринт, у којем се шета до циља.

Хоће ли Стоук, ВБА и Свонси одмах назад горе или можда дојучерашњи трећелигаши Блекбурн, Виган или Ротерам имају спреман план да нападну Премијер лигу. Много је отворених питања.

Фаворит број један да освоји ову лигу је Стоук, који је после десет година испао из елите и кренуо од нуле, довођењем најпре новог менаџера Герија Ровета. Отишао им је Џердан Шаћири у Ливерпул, али су зато за готово 40.000.000 евра стигли: Џејмс Меклин (ВБА), Етебо (Фиренсе), Том Инс (Хадерсфилд) и Беник Афобе(Вулвс).

Уз њих, главни фаворити за највиши пласман су и Вест Бромвич Албион, који делује солидно иако није много улагао, као и Мидлсбро, прошлогодишњи полуфиналиста плеј-офа, који је задржао окосницу и који ће сада од почетка кренути у напад на Премијер лигу с Тонијем Пјулисом на клупи и Адамом Траореом у шпицу.

Позитивно изненађење могао би да буде и успавани великан Нотингем Форест с Аитором Каранком на челу који је током лета довео чак 10 нових фудбалера. Португалац Жоао Карваљо је најскупљи фудбалер у целој лиги, плаћен је Бенфики чак 15.000.000 евра, а ту су и Хил Дијас (Монако), Луис Грабан (Норич) и Хилал Судани из загребачког Динама, који ће такође бити главни адути у борби за плеј-оф.

Пажњу на себе привукао је и Лидс, који ће нови покушај повратка у елиту после 15 година започети с чувеним Аргентинцем Марселом Бијелсом на клупи. Популарни Лудак, којег Пеп Гвардиола сматра најбољим тренером на свету, жели да његов млади тим игра леп и ефикасан фудбал са што већим поседом лопте. Нема гаранција да ће Бијелса бити успешан, али свакако да треба обратити пажњу на његов рад јер би могло бити пуно голова, као што је био случај у припремном периоду.

Фаворит из сенке је сигурно Дерби, који је почетком лета преузео чувени Френк Лампард. Некадашњи ас Челсија није много трошио током лета, али га резултати у припремном периоду и победе над премијерлигашима Вулвсом и Саутемптоном кандидују за пласман у плеј-оф.

Највећа мистерија је Астон Вила. Прошлогодишњи финалиста баража приморан је после две неуспеле потере за Премијер лигом да грца у дуговима, али је некако нашао инвеститоре и започео сезону са сличним снагама. Стив Брус нема пуно кредита, ако крене лоше, чека га отказ, а легендарни Тијери Анри је наводно већ спреман да започне самосталну тренерску каријеру.

Такође, неизвесна је и судбина Свонсија, који је повукао необичан потез одлуком да кормило доделиПотеру, али не Харију већ Грејему, који је заиста чинио чуда у Шведској с маленим Естерсундом. Лабудови су распродали готово читав тим из Премијер лиге, па их чека занимљива сезона. Слично је и с Норичом, који је скупо продао Џејмса Медисона (Лестер) и Џоша Марфија (Кардиф), па се узда само још у тренера НемцаФаркеа.

У новој сезони обавезно обратите пажњу и на ове клинце: Олија Воткинса (Брентфорд), Адама Грина (Астон Вила) и Веса Хардинга (Бирмингем). Неко од њих тројице најталентованијих играча у лиги би могао можда чак и да надмаши Рајана Сесењона, који је прошле године био најбољи с Фуламом.

После шест година Чемпионшип стартује и без Мика Мекартија. Легендарни Ирац напустио је кормило Ипсвича после предугог периода који је обележили специфичан стил фудбала и мали буџети с којима је радио. Видећемо како ће се у новим условима снаћи Трактористи, које многи виде као једног ог главних кандидата за испадање.

Поред њих, највише шанси за испадање у Лигу 1 дају се и Бристол Ситију (кажу да је „готов“ већ после десет кола), Болтону и Ротераму, који само што се вратио из трећелигашког друштва. Стручњаци не очекују много ни од Квинс Парк Ренџерса, који ће с клупе предводити искусни Стив Мекларен, још једно звучно тренерско име у Чемпионшипу.

Систем такмичења у лиги остао је непромењен. Најбоља два тима директно ће у Премијер лигу, док ће екипе од треће до шесте позиције у традиционални бараж. На зачељу, три последњепласирана тима морају да испадну у Лигу 1.

ТОП ДЕСЕТ ТРАНСФЕРА 2018/19.

Жоао Карваљо   Бенфика Нотингем Ф.       15.000.000
Беник Афобе   Вулвс   Стоук    13.500.000
Том Инс      Хадерсфилд    Стоук    11.200.000
Ејден Флинт    Бристол Сити   Мидлзбро    8.000.000
Патрик Бамфорд  Мидлсбро   Лидс  7.800.000
Сем Џонстон   Манчестер Ј.      ВБА   7.350.000
Огенекаро Етебо   Фиренсе Стоук  7.200.000
Луис Грабан   Норич Нотингем Ф.  6.800.000
Педи Мекнир   Сандерленд  Мидлзбро  5.700.000
Џејмс Меклин  ВБА Стоук   5.600.000

НАПОМЕНА: играч, бивши клуб, нови клуб, цена трансфера у еврима

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар