Najava: Počinje maraton od 200.000.000 evra!

Nema izrazitog favorita za plasman u Premijer ligu ni ove sezone, što će Čempionšip učiniti još zanimljivijim. Pre početka sezone kao najozbiljniji timovi izdvajaju se Stouk, VBA, Notingem Forest, Lids, Derbi. . .

Fudbal 03.08.2018 | 17:30
Najava: Počinje maraton od 200.000.000 evra!
Početak nove sezone u najboljoj drugoj ligi na svetu je tu, iza ćoška. Prvo kolo Čempionšipa otvaraju Reding i Derbi večeras (21.00), a nova sezona ponovo sa sobom nosi uzbuđenja u ligi mezimici mnogih pravih kladilaca. Ponovo su klubovi bili aktivni, stigla su brojna skupa pojačanja, mnogi su promenili i trenere, pa nas očekuje 46 rundi velikog „krljanja“ ne samo za plasman u Premijer ligu, već i za nagradu od preko 200.000.000 evra.

Čini se da ne postoji vlasnik kluba koji ne veruje da njegov tim ne može do plej-ofa ove sezone. Međutim, Čempionšip je toliko teško takmičenje koje zahteva pažljiv pristup, da je postalo dugačak maraton, a ne sprint, u kojem se šeta do cilja.

Hoće li Stouk, VBA i Svonsi odmah nazad gore ili možda dojučerašnji trećeligaši Blekburn, Vigan ili Roteram imaju spreman plan da napadnu Premijer ligu. Mnogo je otvorenih pitanja.

Favorit broj jedan da osvoji ovu ligu je Stouk, koji je posle deset godina ispao iz elite i krenuo od nule, dovođenjem najpre novog menadžera Gerija Roveta. Otišao im je Džerdan Šaćiri u Liverpul, ali su zato za gotovo 40.000.000 evra stigli: Džejms Meklin (VBA), Etebo (Firense), Tom Ins (Hadersfild) i Benik Afobe(Vulvs).

Uz njih, glavni favoriti za najviši plasman su i Vest Bromvič Albion, koji deluje solidno iako nije mnogo ulagao, kao i Midlsbro, prošlogodišnji polufinalista plej-ofa, koji je zadržao okosnicu i koji će sada od početka krenuti u napad na Premijer ligu s Tonijem Pjulisom na klupi i Adamom Traoreom u špicu.

Pozitivno iznenađenje mogao bi da bude i uspavani velikan Notingem Forest s Aitorom Karankom na čelu koji je tokom leta doveo čak 10 novih fudbalera. Portugalac Žoao Karvaljo je najskuplji fudbaler u celoj ligi, plaćen je Benfiki čak 15.000.000 evra, a tu su i Hil Dijas (Monako), Luis Graban (Norič) i Hilal Sudani iz zagrebačkog Dinama, koji će takođe biti glavni aduti u borbi za plej-of.

Pažnju na sebe privukao je i Lids, koji će novi pokušaj povratka u elitu posle 15 godina započeti s čuvenim Argentincem Marselom Bijelsom na klupi. Popularni Ludak, kojeg Pep Gvardiola smatra najboljim trenerom na svetu, želi da njegov mladi tim igra lep i efikasan fudbal sa što većim posedom lopte. Nema garancija da će Bijelsa biti uspešan, ali svakako da treba obratiti pažnju na njegov rad jer bi moglo biti puno golova, kao što je bio slučaj u pripremnom periodu.

Favorit iz senke je sigurno Derbi, koji je početkom leta preuzeo čuveni Frenk Lampard. Nekadašnji as Čelsija nije mnogo trošio tokom leta, ali ga rezultati u pripremnom periodu i pobede nad premijerligašima Vulvsom i Sautemptonom kandiduju za plasman u plej-of.

Najveća misterija je Aston Vila. Prošlogodišnji finalista baraža primoran je posle dve neuspele potere za Premijer ligom da grca u dugovima, ali je nekako našao investitore i započeo sezonu sa sličnim snagama. Stiv Brus nema puno kredita, ako krene loše, čeka ga otkaz, a legendarni Tijeri Anri je navodno već spreman da započne samostalnu trenersku karijeru.

Takođe, neizvesna je i sudbina Svonsija, koji je povukao neobičan potez odlukom da kormilo dodeliPoteru, ali ne Hariju već Grejemu, koji je zaista činio čuda u Švedskoj s malenim Estersundom. Labudovi su rasprodali gotovo čitav tim iz Premijer lige, pa ih čeka zanimljiva sezona. Slično je i s Noričom, koji je skupo prodao Džejmsa Medisona (Lester) i Džoša Marfija (Kardif), pa se uzda samo još u trenera NemcaFarkea.

U novoj sezoni obavezno obratite pažnju i na ove klince: Olija Votkinsa (Brentford), Adama Grina (Aston Vila) i Vesa Hardinga (Birmingem). Neko od njih trojice najtalentovanijih igrača u ligi bi mogao možda čak i da nadmaši Rajana Sesenjona, koji je prošle godine bio najbolji s Fulamom.

Posle šest godina Čempionšip startuje i bez Mika Mekartija. Legendarni Irac napustio je kormilo Ipsviča posle predugog perioda koji je obeležili specifičan stil fudbala i mali budžeti s kojima je radio. Videćemo kako će se u novim uslovima snaći Traktoristi, koje mnogi vide kao jednog og glavnih kandidata za ispadanje.

Pored njih, najviše šansi za ispadanje u Ligu 1 daju se i Bristol Sitiju (kažu da je „gotov“ već posle deset kola), Boltonu i Roteramu, koji samo što se vratio iz trećeligaškog društva. Stručnjaci ne očekuju mnogo ni od Kvins Park Rendžersa, koji će s klupe predvoditi iskusni Stiv Meklaren, još jedno zvučno trenersko ime u Čempionšipu.

Sistem takmičenja u ligi ostao je nepromenjen. Najbolja dva tima direktno će u Premijer ligu, dok će ekipe od treće do šeste pozicije u tradicionalni baraž. Na začelju, tri poslednjeplasirana tima moraju da ispadnu u Ligu 1.

TOP DESET TRANSFERA 2018/19.

Žoao Karvaljo   Benfika Notingem F.       15.000.000
Benik Afobe   Vulvs   Stouk    13.500.000
Tom Ins      Hadersfild    Stouk    11.200.000
Ejden Flint    Bristol Siti   Midlzbro    8.000.000
Patrik Bamford  Midlsbro   Lids  7.800.000
Sem Džonston   Mančester J.      VBA   7.350.000
Ogenekaro Etebo   Firense Stouk  7.200.000
Luis Graban   Norič Notingem F.  6.800.000
Pedi Meknir   Sanderlend  Midlzbro  5.700.000
Džejms Meklin  VBA Stouk   5.600.000

NAPOMENA: igrač, bivši klub, novi klub, cena transfera u evrima

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar