Нови почетак - ХСВ први пут у Цвајти!

На трибинама 57. 000 душа! После 54 године немачки великан Хамбургер СВ у петак ће први пут одиграти један друголигашки меч.  Фудбал какав би требало да буде. . . ! Немци су поново били одмерени када је реч о појачањима. Нису трошили превелике своте новца, нити преплаћивали разноразне "звезде" тражећи брзе успехе. Ослонили су се на тренерски рад и омладинске школе, пружали су се колико су дугачки и то је једна од чари ове лиге.

Фудбал 03.08.2018 | 16:30
Нови почетак - ХСВ први пут у Цвајти!
Ривал ХСВ-у на Фолкспаркену биће Холстајн Кил, а очекује се да на трибинама буде око 57.000 навијача.

Наиме, толико примају трибине, а ХСВ је распродао све карте. Осим тога, продао је чак 25.000 сезонских карата за своју прву сезону у "Цвајти", а колико Хамбург воли овај клуб показује и чињеница да се од историјске елиминације из Бундслиге уписало 7.000 нових чланова.

"Ја сам заиста мотивисан другом лигом", каже првотимац Луис Холтби уочи остварања сезоне, нешто ранијег него што су то навикли у Хамбургу.

Навијачи шампиона Европе из 1983. су гладни успеха, а након неколико година мучења и "извлачењ" у последњим колима и баражима, надају се да би испадање из БЛ могло да буде почетак нове, светлије ере.

Много је разлога због којих је овогодишње издање Цвајте посебно, а најважнији је податак да је после 54 године њен члан постао и до сада неухватљиви Хамбургер СВ. Некадашњи шампион Европе је дефинитивно главна атракција ове лиге, која ће још више допринети њеној популарности, али и један је од два главна фаворита за екпресан повратак у Бундеслигу. Поред ХСВ-а, ту је у Келн, који такође може да се похвали великом подршком навијача и ветром у леђа који има, а управо су ова два тима и највише показала током летњих припрема, па је утисак да никада раније у Цвајти нисмо имали овако евидентна два фаворита за позиције које воде директно у елиту.

Немци су поново били одмерени када је реч о појачањима. Нису трошили превелике своте новца, нити преплаћивали разноразне "звезде" тражећи брзе успехе. Ослонили су се на тренерски рад и омладинске школе, пружали су се колико су дугачки и то је једна од чари ове лиге. Фудбал какав би требало да буде. На десет топ трансфера потрошили су нешто мање од 20.000.000 евра, али биће то фина сезона као многе пре ње.

Нови тренер Келна Маркус Енфанг, који је прошле године направио чудо с Килом и изгубио тек у баражу за Бундеслигу од Волфзбурга, добио је током лета све што је тражио. Остао му је капитен и репрезентативац Немачке Јонас Хектор, ту је и сјајни голман Тимо Хорн, као и квалитетна појачања која су стигла у видуЛуиса Шауба (Рапид Беч), Ласеа Собјеха (Ст. Паули) и Доминика Дракслера (Кил). Укупно је уложено око 12.000.000 евра што је пристојна свотица за услове Цвајте, а многи у шали кажу да ће Келн бити први у историји победник лиге са 102 бода на табели.

Што се тиче ХСВ-а, далеко највећег клуба у овом рангу, тренер Кристијан Тиц има на располагању у просеку најмлађи тим у лиги (22,9 година) чији велики део стиже из омладинске школе. Диносауруси у сезону улазе са занимљивом мешавином искусних лисаца као што су Луис Холтби и Арон Хант, али и талентованим дечацима попут Јана Фите Арпа или Мануела Винтцхајмера, 19-годишњака који је стигао из омладинског тима минхенског Бајерна. У припремном периоду ХСВ је победио знатно боље тимове од себе -  ЦСКА Москву, Рапид Беч и Монако -  чиме је показао да с правом нишани брзи повратак у Бундеслигу. Наш Филип Костић је "виђен" за продају због високе плате (тражи га Волфзбург), али се то није догодило за сада. Мада још има времена...

Од осталих фаворита из врха за прве две позиције или место у баражу бориће се и Арминија, Бохум, Унион Берлин и Инголштат. Арминија је прошле сезоне била једно од највећих изненађења и сезону је завршила на четвртом месту. Тим тренера Џефа Зибенеа остао је неокрњен и добро увежбан. Сјајни голман Стефан Ортега и два топ нападача Фабијан Клос и Андреас Фоглзамер дају им за право да и ове јесени гаје велике амбиције да ће се после много година Бундеслига вратити у Билефелд.

Што се тиче Бохума, иза њих је чудна година, али навијачи рурског клуба и даље с великим оптимизмом дочекују нову сезону. И то све захваљујући једном човеку: тренеру Робину Дуту који је од фебруара са дна табеле одвео Бохум у сам врх Цвајте. Изузев плејмејкера Кевина Штегера који је прешао у Фортуну из Диселдорфа сви остали асови Бохума су остали у клубу, а преводиће их најбољи стрелац екипе Лукас Хинтерсер, као и први аситент Аустралијанац Роби Крузе.

Можда ће ове сезоне више среће имати и Унион Берлин који је прошле посустао средином првенства. С новим тренером Урсом Фишером стигли су и неки нови ветрови у немачку престоницу, а Челични су успели и да успешно надоместе одласке најбољих појединаца из претходне сезоне - Тонија Лејстнера (КПР) и Стивена Шкрбског (Шалке). Уместо њих стигли су Мануел Шмејдебах и Флоријан Хубнер из Хановера, затимСебастијан Андерсон из Кајзерслаутерна и Џошуа Мес из Хофенхајма, како би нови напад имао оштрицу. Све су то проверено талентовани играчи који могу много уколико се око њих створи права атмосфера.

Инголштат, који прошле сезоне није успео из прве да се врати у Бундеслигу после испадања, креће у нову офанзиву. Баварце спонзиорише Ауди, немају традицију, али имају лову што се видело и током прелазног рока. Били су јако атрактивни на трансфер пијаци, а од проверених имена из Цвајте стигли су им: Константин Кершбаумер (Арминија), Бенедикт Гимбер (Хофенхајм) и Осајамен Осаве (Кајзерслаутерн). На то додајте иЛукаса Галваа (Рапид Беч), Чарлсона Беншопа (Хановер) и Торстена Рохера (Штурм) и добићете тим који нико не сме да отпише у борби за врх.

Преостале клубове у Цвајти највероватније очекује битисање од средине па све до зачеља табеле, а можда се деси чудо па неко опет изненади као рецимо Кил или Регензбург прошле сезоне. Њихови кадрови су поприлично измењени па им се прогнозира резултатски пад, а што се тиче испадања у трећу лигу убедљиво главни кадидат је Ерцгебирге Ауе. Ту су и Сандхаузен и Хајденхајм који су такође виђени као нови трећелигаши, а треба истаћи и једну лепу ствар, да се после много година у Цвајту вратио Магдебург, победник Купа купова из 1974. године. И тај податак даје Цвајти посебан шарм.

СРБИ У ЦВАЈТИ

Филип Костић (ХСВ)
Василије Јањичић (ХСВ)
Слободан Медојевић (Дармштат)
Александар Игњовски (Магдебург)
Филип Кушић (Ауе)

ТОП 10 ТРАНСФЕРА 2018/19.

ИГРАЧ - БИВШИ КЛУБ - НОВИ КЛУБ  - ОБЕШТЕЋЕЊЕ У ЕВРИМА

1. Доминик Дрекслер - Мидтјиланд - Келн - 4.000.000
2. Луис Шауб - Рапид Беч - Келн - 3.500.000
3. Лукас Галвао - Рапид Беч - Инголштат - 2.400.000
4. Рафаел Чичос - Кил - Келн -1.800.000
5. Никлас Хуптман - Динамо Дрезден - Келн - 1.700.000
6. Калед Нареј - Гројтер Фирт - ХСВ - 1.700.000
7. Бено Шмиц - Лајпциг - Келн - 1.500.000
8. Торстен Рочер - Штурм - Инголштат - 1.250.000
9. Константин Кершбаумер - Брентфорд - Инголштат - 1.000.000
10. Бенедикт Гимбер - Хофенхајм - Инголштат - 1.000.000

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар