Novi početak - HSV prvi put u Cvajti!

Na tribinama 57. 000 duša! Posle 54 godine nemački velikan Hamburger SV u petak će prvi put odigrati jedan drugoligaški meč.  Fudbal kakav bi trebalo da bude. . . ! Nemci su ponovo bili odmereni kada je reč o pojačanjima. Nisu trošili prevelike svote novca, niti preplaćivali raznorazne "zvezde" tražeći brze uspehe. Oslonili su se na trenerski rad i omladinske škole, pružali su se koliko su dugački i to je jedna od čari ove lige.

Fudbal 03.08.2018 | 16:30
Novi početak - HSV prvi put u Cvajti!
Rival HSV-u na Folksparkenu biće Holstajn Kil, a očekuje se da na tribinama bude oko 57.000 navijača.

Naime, toliko primaju tribine, a HSV je rasprodao sve karte. Osim toga, prodao je čak 25.000 sezonskih karata za svoju prvu sezonu u "Cvajti", a koliko Hamburg voli ovaj klub pokazuje i činjenica da se od istorijske eliminacije iz Bundslige upisalo 7.000 novih članova.

"Ja sam zaista motivisan drugom ligom", kaže prvotimac Luis Holtbi uoči ostvaranja sezone, nešto ranijeg nego što su to navikli u Hamburgu.

Navijači šampiona Evrope iz 1983. su gladni uspeha, a nakon nekoliko godina mučenja i "izvlačenj" u poslednjim kolima i baražima, nadaju se da bi ispadanje iz BL moglo da bude početak nove, svetlije ere.

Mnogo je razloga zbog kojih je ovogodišnje izdanje Cvajte posebno, a najvažniji je podatak da je posle 54 godine njen član postao i do sada neuhvatljivi Hamburger SV. Nekadašnji šampion Evrope je definitivno glavna atrakcija ove lige, koja će još više doprineti njenoj popularnosti, ali i jedan je od dva glavna favorita za ekpresan povratak u Bundesligu. Pored HSV-a, tu je u Keln, koji takođe može da se pohvali velikom podrškom navijača i vetrom u leđa koji ima, a upravo su ova dva tima i najviše pokazala tokom letnjih priprema, pa je utisak da nikada ranije u Cvajti nismo imali ovako evidentna dva favorita za pozicije koje vode direktno u elitu.

Nemci su ponovo bili odmereni kada je reč o pojačanjima. Nisu trošili prevelike svote novca, niti preplaćivali raznorazne "zvezde" tražeći brze uspehe. Oslonili su se na trenerski rad i omladinske škole, pružali su se koliko su dugački i to je jedna od čari ove lige. Fudbal kakav bi trebalo da bude. Na deset top transfera potrošili su nešto manje od 20.000.000 evra, ali biće to fina sezona kao mnoge pre nje.

Novi trener Kelna Markus Enfang, koji je prošle godine napravio čudo s Kilom i izgubio tek u baražu za Bundesligu od Volfzburga, dobio je tokom leta sve što je tražio. Ostao mu je kapiten i reprezentativac Nemačke Jonas Hektor, tu je i sjajni golman Timo Horn, kao i kvalitetna pojačanja koja su stigla u viduLuisa Šauba (Rapid Beč), Lasea Sobjeha (St. Pauli) i Dominika Drakslera (Kil). Ukupno je uloženo oko 12.000.000 evra što je pristojna svotica za uslove Cvajte, a mnogi u šali kažu da će Keln biti prvi u istoriji pobednik lige sa 102 boda na tabeli.

Što se tiče HSV-a, daleko najvećeg kluba u ovom rangu, trener Kristijan Tic ima na raspolaganju u proseku najmlađi tim u ligi (22,9 godina) čiji veliki deo stiže iz omladinske škole. Dinosaurusi u sezonu ulaze sa zanimljivom mešavinom iskusnih lisaca kao što su Luis Holtbi i Aron Hant, ali i talentovanim dečacima poput Jana Fite Arpa ili Manuela Vintchajmera, 19-godišnjaka koji je stigao iz omladinskog tima minhenskog Bajerna. U pripremnom periodu HSV je pobedio znatno bolje timove od sebe -  CSKA Moskvu, Rapid Beč i Monako -  čime je pokazao da s pravom nišani brzi povratak u Bundesligu. Naš Filip Kostić je "viđen" za prodaju zbog visoke plate (traži ga Volfzburg), ali se to nije dogodilo za sada. Mada još ima vremena...

Od ostalih favorita iz vrha za prve dve pozicije ili mesto u baražu boriće se i Arminija, Bohum, Union Berlin i Ingolštat. Arminija je prošle sezone bila jedno od najvećih iznenađenja i sezonu je završila na četvrtom mestu. Tim trenera Džefa Zibenea ostao je neokrnjen i dobro uvežban. Sjajni golman Stefan Ortega i dva top napadača Fabijan Klos i Andreas Foglzamer daju im za pravo da i ove jeseni gaje velike ambicije da će se posle mnogo godina Bundesliga vratiti u Bilefeld.

Što se tiče Bohuma, iza njih je čudna godina, ali navijači rurskog kluba i dalje s velikim optimizmom dočekuju novu sezonu. I to sve zahvaljujući jednom čoveku: treneru Robinu Dutu koji je od februara sa dna tabele odveo Bohum u sam vrh Cvajte. Izuzev plejmejkera Kevina Štegera koji je prešao u Fortunu iz Diseldorfa svi ostali asovi Bohuma su ostali u klubu, a prevodiće ih najbolji strelac ekipe Lukas Hinterser, kao i prvi asitent Australijanac Robi Kruze.

Možda će ove sezone više sreće imati i Union Berlin koji je prošle posustao sredinom prvenstva. S novim trenerom Ursom Fišerom stigli su i neki novi vetrovi u nemačku prestonicu, a Čelični su uspeli i da uspešno nadomeste odlaske najboljih pojedinaca iz prethodne sezone - Tonija Lejstnera (KPR) i Stivena Škrbskog (Šalke). Umesto njih stigli su Manuel Šmejdebah i Florijan Hubner iz Hanovera, zatimSebastijan Anderson iz Kajzerslauterna i Džošua Mes iz Hofenhajma, kako bi novi napad imao oštricu. Sve su to provereno talentovani igrači koji mogu mnogo ukoliko se oko njih stvori prava atmosfera.

Ingolštat, koji prošle sezone nije uspeo iz prve da se vrati u Bundesligu posle ispadanja, kreće u novu ofanzivu. Bavarce sponzioriše Audi, nemaju tradiciju, ali imaju lovu što se videlo i tokom prelaznog roka. Bili su jako atraktivni na transfer pijaci, a od proverenih imena iz Cvajte stigli su im: Konstantin Keršbaumer (Arminija), Benedikt Gimber (Hofenhajm) i Osajamen Osave (Kajzerslautern). Na to dodajte iLukasa Galvaa (Rapid Beč), Čarlsona Benšopa (Hanover) i Torstena Rohera (Šturm) i dobićete tim koji niko ne sme da otpiše u borbi za vrh.

Preostale klubove u Cvajti najverovatnije očekuje bitisanje od sredine pa sve do začelja tabele, a možda se desi čudo pa neko opet iznenadi kao recimo Kil ili Regenzburg prošle sezone. Njihovi kadrovi su poprilično izmenjeni pa im se prognozira rezultatski pad, a što se tiče ispadanja u treću ligu ubedljivo glavni kadidat je Ercgebirge Aue. Tu su i Sandhauzen i Hajdenhajm koji su takođe viđeni kao novi trećeligaši, a treba istaći i jednu lepu stvar, da se posle mnogo godina u Cvajtu vratio Magdeburg, pobednik Kupa kupova iz 1974. godine. I taj podatak daje Cvajti poseban šarm.

SRBI U CVAJTI

Filip Kostić (HSV)
Vasilije Janjičić (HSV)
Slobodan Medojević (Darmštat)
Aleksandar Ignjovski (Magdeburg)
Filip Kušić (Aue)

TOP 10 TRANSFERA 2018/19.

IGRAČ - BIVŠI KLUB - NOVI KLUB  - OBEŠTEĆENJE U EVRIMA

1. Dominik Dreksler - Midtjiland - Keln - 4.000.000
2. Luis Šaub - Rapid Beč - Keln - 3.500.000
3. Lukas Galvao - Rapid Beč - Ingolštat - 2.400.000
4. Rafael Čičos - Kil - Keln -1.800.000
5. Niklas Huptman - Dinamo Drezden - Keln - 1.700.000
6. Kaled Narej - Grojter Firt - HSV - 1.700.000
7. Beno Šmic - Lajpcig - Keln - 1.500.000
8. Torsten Ročer - Šturm - Ingolštat - 1.250.000
9. Konstantin Keršbaumer - Brentford - Ingolštat - 1.000.000
10. Benedikt Gimber - Hofenhajm - Ingolštat - 1.000.000

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar