Главни циљ БиХ - чланство у ЕУ

Опште је познато да се БиХ састоји од два ентитета и сасвим је нормално да ја као представник српског народа у институцијама БиХ заступам и интересе народа из којег долазим. Не видим ништа спорно у томе – изјавио је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак гостујући на ТВ Н1.

Босна и Херцеговина 03.08.2018 | 11:21
Главни циљ БиХ - чланство у ЕУ
Одговарајући на питање како коментарише изјаве појединих политичких представника из ФБиХ о учешћу на обиљежавању стогодишњице подизања српске заставе у Вашингтону и додао:

-Што се тиче прославе поводом 100 година од подизања српске заставе у Вашингтону, они којима је то засметало или не знају или просто желе да провоцирају. Добри америчко-српски односи су у интересу не само српског народа него и свих у БиХ. Не видим ништа спорно у томе.

Радна посјета Сједињеним Америчким Државама била изузетно успјешна, наглашава министар Црнадак, посебно издвојивши два сегмента: сусрет и разговор са државним секретаром САД Мајком Помпеом и учешће на прослави 100. година од програса Вилсона Вудроа.

Црнадак је истакао да је главни спољнополитички циљ БиХ чланство у ЕУ.

Када је ријеч о уласку БиХ у НАТО, Црнадак је нагласио да је јасно да су Срби у Републици Српској и Срби у Србији један народ, те да није нормално да један дио тог народа буде у склопу НАТО савеза, а други дио против.

-Мислим да је најбоља тренутна ситуација у којој се БиХ налази, када је ријеч о НАТО савезу. Ми имамо веома коректан и искрен однос са НАТО-ом и веома добру сарадњу - каже Црнадак.

Што се тиче ревизорског извјештаја, министар је истакао да је изузетно поносан јер је овај извјештај најбољи у посљедњих неколико година, нагласивши да није било никаквих проневјера, прекорачења буџета, те је навео да то јасно показује колико је МИП БиХ озбиљно схватио свој посао и да се настоји поправљати оно што у претходним ревизорским извјештајима није било добро.

Тема која је, такође, била присутна у медијима претходних дана јесте и питање пензионисања амбасадора. Министар Црнадак је истакао да је ту веома јасан став Агенције за државну службу БиХ и Министарства правде БиХ да је веома јасан њихов правилник по којем се амбасадори не могу пензионисати све док им траје мандат на који их је именовало Предсједништво БиХ.

Министар Црнадак се осврнуо и на оптужбе СНСД-а да је кадровска политика у МИП БиХ искључиво политичке природе нагласивши да је то чиста глупост и да њихове прозивке не жели ни коментарисати. Навео је да је бесмислено уопште одговарати на такве коментаре, јер је јавност већ упозната са дописима са меморандумом СНДС-а у којима се јавним предузећима наређује запошљавање ове странке.

„Република Српска је свима нама, који живоимо овдје, важна, са свим својим надлежностима и институцијама. Међутим, СНСД је својим радом обесмислио рад свих тих институција јер их је потпуно приватизовао. То се посебно видјело на трагичном догађају који потреса Републику Српску већ мјесецима, а ријеч је о убиству Давида Драгичевића. Кренули су у обрачун са људима, излазе у јавност са срамотним изјавама, броје дјецу на комад као што броје милионе... То је доказ да се СНСД потпуно одвојио од народа и ово су посљедња два мјесеца њихове тираније. Одлазе у историју“, истиче Црнадак за Н1.

Министар је рекао да је ситуација око Пељешког моста изван његових надлежности, али да је мишљења да се тренутно ради о предизборној манипулацији и скупљању изборних поена у ФБиХ.

На питање новинарке да се изјасни о томе која земља је његова домовина, БиХ или Србија, Црнадак је одговорио:

-Постављати питање Србима и Хрватима у биХ о томе која земља им је домовина је изузетно некоректно. Оно што ћу Вам рећи јесте да сам сасвим добро представљао БиХ, у свим сегментима. Рођен сам у Задру, цијели свој живот живим у Бања Луци, али сам и представник српског народа у институцијама БиХ и сматрам да сам на најбољи начин заступао и интересе српског народа и институција Босне и Херцеговине. Међутим, морам рећи да посебне емиоције имам према Београду, јер је он главни град Србије.

(БН) 

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Ооо

03.08.2018 09:53

Браво, моја подрска. Наставите тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

03.08.2018 10:30

Игор Црнадак, најбољи Министар у Савјету министара. Цовјек који у најбољем свјетлу представља Републику Српску и Српски народ, свуда у свијету. Само напријед!

Name

Браво

03.08.2018 10:32

Тако се прича, а не као онај Додик, нама не треба ЕУ и онако ће се распасти. Откуд он зна, да није баба Ванга, па има натприродне моћи?! ЕУ је наш циљ, мир и стабилност.

Name

Ре

03.08.2018 10:34

Ја нисам у партијама, никога волио нисам, али цу ове године изаци да гласам за промјене. Ви из ПДП-а нудите несто, за разлику од осталих, посебно владајуцих

Name

Референдум

03.08.2018 11:44

На референдум па нек народ одлуци ЕУ или Русија

Name

За Браво

03.08.2018 11:58

А и за остале - ја стварно не знам шта ви очекујете од Европске уније, ето имате најближег комшију, Хрватску, ушли су они у ЕУ, па јел видите неки бољитак код њих? Ја не видим!

Name

Јоли

03.08.2018 09:56

Ко, осим њега и Младена Иванића, има такве контакте и отворена врата свуда у свијету? Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2018 10:30

А нико богами, свака цаст овом цовјеку

Name

Пеки

03.08.2018 12:02

Која европа само русија овропа је пукла

Name

Пеки

03.08.2018 12:05

Русија је закон

Name

Маша

03.08.2018 09:58

Српски народ је увек био део цивилизованог света и то треба да остане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надја

03.08.2018 10:02

Игор је најуспјеснији министар! Има мој глас, као и гласове моје породице и пријатеља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБА ЛИ НАМ ЕУ

03.08.2018 10:02

На сам помен те Европске уније већина људи сматра да су тамо дивни услови, да би нама било боље, мада ја лично мислим да би нам било исто, а што се тиче услова и животног стандарда, то је више ствар државе него Европске уније. Ево, Швајцарска је земља која није у Европској унији, али има изузетно висок животни стандард, што није случај са неким земљама које јесу чланице ЕУ, тако да је то више ствар државе него Европске уније. Намеће се питање које су предности, а које су мане. Што се тиче младих – у Босни и Херцеговини, као и региону, влада незапосленост. Предност би била да би се тај проблем вјероватно ријешио зато што бисмо могли слободно да се крећемо, слободно да радимо у државама Европске уније, као и да живимо. Исто тако и неке ствари које се тичу увоза и извоза. Ако бисмо ушли у Европску унију, можда бисмо добили приступ неким њиховим фондовима да се помогне нашој земљи, али мислим да прво ми требамо све средити у овој нашој земљи, да прво у овој нашој земљи неке ствари сами посложимо, па тек онда да уђемо у Европску унију, у ту заједницу, да и ми нешто допринесемо томе. Нове земље Европске уније ми представљају само нова тржишта за развијеније земље ЕУ. Најбољи и нама најближи примјер су Хрватска и Словенија, чији се спољни дуг утростручио, упетеростручио у односу на онај период када су биле у саставу Југославије. Данас Словенија има отприлике седам, осам пута већи спољни дуг него што је имала читава Југославија. Ја и не видим неке предности тога, зато што и овако и онако не живимо баш најбоље, а уласком у Европску унију много тога бисмо се морали одрећи, много тога бисмо морали усвојити, а за то треба одређени број година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

03.08.2018 17:09

Иди у русију.

Name

Драгце

03.08.2018 10:03

Подрска за Црнадка и Пдп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

03.08.2018 10:10

Браво Игоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

03.08.2018 10:16

Најбољи министар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

03.08.2018 10:25

Министар Црнадак је човјек који се свугдје у свијету представљао прво као Србин из Републике Српске. Такви људи нам требају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

03.08.2018 11:53

А за цега ти такви требају? Коме смета у свијету да се представља као министар из БиХ, без обзира тко је. РС и ФБиХ нека се саме представљају гдје зеле, али дрзава има да буде дрзава. Инаце нас нитко неце узети за озбиљно. Не мозес радити у Цоца Цоли и викати да волис само Пепси, тко це ти купити производ? Наме не требају политицари него манагери који це донијети инвестиције. Дизање застава, једење и пијење с политицарима из других дрзава нам не доноси ниста осим супље, јер приватници а не дрзаве улазу новац.

Name

Сања

03.08.2018 12:37

А ко би хтио уложити у овакву нестабилну државу? Људи који поносно кажу ко су и одакле су, а да том приликом не блате та имена него их приказују достојанствено, одговорно и културно, су људи који нам требају. Само таквима улагачи озбиљних намјера могу вјеровати.

Name

ре Сања

03.08.2018 14:47

Е вала да сам тамо неки Француз који треба инвестирати негдје и да ми овај каже да је из БиХ или из РС захвалио би му се одмах на свему... Не залуђујте се. Европи је небитна и БиХ и РС у њој. И домаћи бјеже, а ви се надате неким страним инвестицијама.

Name

Слобо

03.08.2018 10:29

Како без икакве потребе једним потезом остати без подршке ОГРОМНОГ дијела гласачког тијела које не жели у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2018 10:56

Зато нам и јесте овако. Свако се разумије у све. Који су Васи аргументи за неулазак у ЕУ?

Name

Стевица

03.08.2018 11:42

Погледај земље које су усле у ЕУ раније Бугарску ,Румунију ,Пољску то су потпуно унистене и опустосене земље..Улазак у ЕУ је велико зло за народ од уласка це профитирати само политицари који це се јос висе обогатити а народ це додатно осиромасити.РС треба заједно са Србијом да се окрене Русији и Руским интеграцијама

Name

За Стевица

03.08.2018 18:04

Стевице џаба трошиш ријечи, овај народ испраних мозгова који не види даље од носа, једино зна понављати, као неку мантру - ЕУ, ЕУ- ваљда мисле кад би ушли у ту фамозну ЕУ, да би сви њихови проблеми били ријешени! А не виде, уствари, да ЕУ не рјешава ничије проблеме, већ гледа само да се од сваког окористи!

Name

Илија

03.08.2018 10:31

Супер сте министре. Подрска из Требиња

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.08.2018 14:48

Дршка и од мене министре из Новог Града.

Name

Зворник

03.08.2018 10:35

Вазда слусам како те нападају послусници са РТРС, ти си сигурно добар цоек. Само напрјед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љута Крајина

03.08.2018 10:40

Подршка министру Црнатку и Савезу за побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

03.08.2018 10:49

Објективно за народе ове земље не постоји бољи геополитицки и економски циљ од цланства у Европској Унији.Једини проблем је сто је то најгоре рјесење за властодрсце ове земље, сто народу горе њима боље и зато цесто запријете изјавом свог познатог секспировца," могли би ви пасти траву одоздо".Сад би да о томе напису декларацију па цемо ваљда бити једина нација у свијету која као националне циљеве не поставља развој, зивот, радање. будуцност, постовање од других него борбу за опстанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Освит

03.08.2018 18:11

Не знам да ли и сам вјерујеш у ове глупости које си написао, ил' ето једноставно шириш глупости около! Именуј ми бар једну чланицу (сем оснивача), која је извукла неки бољитак од чланства у ЕУ, а да није задужена до грла!

Name

Реално

03.08.2018 10:59

Игор Црнадак је један од ријетких политицара из РС због којег се не морамо црвенити, узмите гђу Цвијановиц и Игора, два свијета.... Док је њему свака ријеч на свом мјесту премијерка није способна саставити реченицу са смислом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

03.08.2018 11:32

Како РТРС ниста не казе о тој посјети Америци, само је Зељка била, а Игор није...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.08.2018 14:50

Игор представља БиХ. РТРС је јавни сервис Републике Српске. Имаш БХТ па прати Ако те интересује.

Name

Русија

03.08.2018 11:37

Само Русија каква црна ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Волим Српску

03.08.2018 11:58

Главни циљ је независност републике српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

03.08.2018 12:21

МАЛО МОРГЕН

Name

МилошА

03.08.2018 12:42

Најбоље главом кроз зид! А како ће народ бити нахрањен, плате и пензије исплаћене - то није битно. Једна држава треба да има развијену економију, индустрију, привреду да би самостално опстајала и развијала се. Овом народу је доста гладовања, ратовања, задуживања и лажи. Нажалост, самостална РС је само шупља прича њеног садашњег предсједника.

Name

мима

03.08.2018 12:06

Подрска за Црнадка и ПДП!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЈИ СТЕ ВИ СРБИ ОТПАД

06.08.2018 15:37

Не разумијем овај сљам од народа који упорно пљују по ЕУ а од њих не мозес прици амбасадама ЕУ.Па ако вам ваља русија идите брате пред руску амбасаду засто сви плацате,молите И лазете небили вас примили да идете да радите као перци гузица у тој како ви казете фасистицкој ЕУ.А за Игора па не мозете г Игоре са једном гузицом на двије столице.Ви бих у ЕУ али не у НАТО.Прије це БИХ у ЕУ него СРБИЈА

ОДГОВОРИТЕ