ЛЕ: Партизан преживио Литванију с десеторицом!

Бледи Партизан прошао Литванце, у Скандинавији овакав то неће моћи! Фудбалери Партизана ремизирали су са литванским Тракајем 1:1 (1:1) у Виљнусу и захваљујући 1:0 у Хумској пласирао се у ИИИ коло квалификација за Лигу Европе.  Голом штопера Немање Милетића црно-бели изборили пласман у 3. коло. Сејдуба Сума искључен.  Мучење загарантовано: Милетић Гробарима обрисао зној са чела! Партизан једва у Виљнусу изборио пласман у треће коло квалификација за Лигу Европе, пошто је одиграо 1:1 са Тракаијем.

Фудбал 02.08.2018 | 20:30
ЛЕ: Партизан преживио Литванију с десеторицом!
Црно-бели су још једном разочарали навијаче, одиграли бледо, слабо, неубедљиво, безидејно против лимитираног ривала.

Партизан је у свом "стилу" отворио меч у Литванији јер је после грешке црно-белих Тракаи повео голом Осипова у деветом минуту.

Уследили су јалови напади Ђукићевог тима који после доста среће тек након истека надокнаде првог полувремена успева да изједначи преко штопера Милетића, после корнера.

У другом полувремену Партизан је рано остао са играчем мање због искључења Сејдубе Суме, па су црно-бели играли прилично резервисано концентрисани на одбрану свог гола и "трошење" времена.

Тракаи је покушао са увођењем додатног нападача да стигне до два потребна гола за пролаз даље, али није имао квалитет да савлада овакав неубедљив Партизан.

Ђукић ће морати значајно да унапреди игру свог тима јер овакав Партизан неће имати шта да тражи у ИИИ колу у Скандинавији, а ривал црно-белима ће вероватно бити дански Нордсјеланд.

Црно-бели су кренули агресивно од првог минута, али се одмах видело да ће као и у претходним утакмицама ове сезоне имати проблем да конкретно угрозе гол Тракаија.

Милетић је неколико пута пробијао по левој страни, али није било употребљивих лопти за Рикарда.

Тракаи је вребао шансу из контранапада, да би шокирао српски тим из прекида. Лоше је реаговала одбрана Партизана после корнера домаћина, Стојковић није најбоље интервенисао после шута Казлаускаса, спушта лопту на главу Осипову који доноси вођство Литванцима.

Уследила је сјајна реакција играча Партизана, жесток притисак и неколико обећавајућих акција, али Косовић, Јанковић и Рикардо и даље нису могли да направе прави потез у завршници.

У другом делу првог полувремена Тракаи се ослободио притиска, неколико пута и запретио Стојковићу, док су црно-бели упркос великом поседу лопте и притиску и даље били безопасни по гол домаћина.

Међутим, у последњим секундима првог полувремена, након што је истекла надокнада времена, штопер Немања Милетић се сјајно сналази после корнера и закуцава лопту у мрежу за 1:1.

Очекивало се да Партизан у другом делу меча потпуно преокрене резултат, међутим све планове је већ у 52. минуту покварио Сума.

Најскупљи фудбалер у историји српског фудбала је направио глуп потез, иако је већ имао жути картон стартовао је на ривала с обе ноге с леђа, беспотребно на средини терена и заслужено добио црвени картон.

Са играчем мање Партизан је био резервисан у наставку, Тракаи је појачао напад и преузео потпуну контролу над игром и кренуо ка голу Стојковића.

Међутим, црно-бели затварају све прилазе свом голу, рутински зустављају нападе домаћина већ на средини терена, док вребају прилику из контранапада којих није било превише.

Није било уверљиво, ни много боље него прошле недеље у Београду, али је било довољно за пролаз.

Фудбалери Партизана пласирали су се у 3. коло квалификација за Лигу Европе, где ће играти против победника дуела АИК (Шведска) - Нордсјеланд (Данска), у којем је пред реванш резултат 0:1.

У четртак увече, на гостовању у Литванији, тим Мирослава Ђукића губио је од 9. минута, па решио двомеч голом штопера Немање Милетића после прекида, у последњим секундама пред полувреме.

ТРАКАИ - ПАРТИЗАН 1:1 (1:1), први меч 0:1

После великог кикса одбране црно-белих пре гола, па нападачких налета који су им уочи паузе донели изједначење, миран ритам меча до краја је прекинуло само искључење пренервозног Сејдубе Суме, који је без потребе оштро уклизао, добио други жути картон и напустио терен у 53. минуту.

Партизан је оставио за собом "тврдог" ривала и Литванију, али је неспорно да су проблеми у игри и у Виљнусу пречесто били у првом плану. Почев од 9. минута, када су играчи Тракаија после свог корнера добили више простора него на тренингу.

Док су сви играчи црно-белих непомично гледали како штопер Јанушевскис потпуно усамљен главом шутира после корнера, а Осипов притрчава да постигне гол, практично се само Владимир Стојковић трудио да Партизан не крене у реванш "из минуса". Ипак, није могао сам, па је остао на земљи док су његови саиграчи сваљивали кривицу једни на друге.

Несигурни штопер Марк Валијенте грешкама је додатно стварао нервозу црно-белима, али су упркос томе успели да уђу у следећу рунду мирније него што се чинило после описаног гола Тракаија. Леви бек Немања Милетић "вукао" је нападе, "понављао се" и покретао офанзиве које су у 47. минуту донеле изједначење..

Саша Здјелар је у надокнади првог полувремена шутирао снажно са ивице казненог простора, голман Тракаија Шведкаускас избио је лопту у корнер, а штопер Немања Милетић је после прекида гађао ногом, из "прве" и послао лопту у гол о пречку.

Од тог тренутка више се није постављало питање ко ће проћи у следеће коло. Партизан је у наставку утакмице мирно привео меч крају, али наступом није обећао навијачима своје боље партије. То поготово није учинио Сејдуба Сума, који је солирао, нервозно реаговао и оштрим стартом добио други жути картон на почетку наставка.



То није игра, то је мучење. Лопте и гледалаца. Посебно навијача Партизана који су гледајући ово што им приређује Мирослав Ђукић дошли у позицију да страхују и од „великана европског фудбала“ какав је литвански Тракаи. Тренерове клише изјаве како „данас сви играју фудбал“ можда су тачне, с тим да његов тим као да се бави неким другим спортом, јер ово виђено у Виљнусу најмање додирних тачака са фудбалом има.

Црно-бели јесу прошли у треће коло квалификација за Лигу Европе, оправдали су улогу фаворита и статус носиоца у жребу, међутим, осим резултата (1:1 у гостима после 1:0 у Београду) ништа конкретно немају да понуде Гробарима. Ни смисао у развијању акција, ни реализацију ако до прилике дођу, ни сигурност у одбрани, због чега стоји огроман знак питања, велики као Топчидерско брдо, шта може ова екипа за седам дана, на још једном гостовању, овога пута у Скандинавији.

Поготово што приказано у Виљнусу не обећава. Ништа вредно помена није показао освајач Купа Србије да би јавност у овој земљи могла да каже како је превазишао очигледне проблеме. Како фудбалске, тако и психолошке. Толико видљиве да су чак и они који су први пут гледали фудбалску утакмицу могли да се увере како овако не иде, да нешто мора да се мења. Прошлонедељно мучење из Хумске наставило се у главном граду Литваније, а да не буде тотални колапс Парног ваљка, већ на другој етапи, постарао сеНемања Р. Милетић.

Штопер Партизана, данас уверљивији од свих сарадника у одбрани, одрадио је посао и на супротном крају терена, урадио оно што нису офанзивци и тек у трећем минуту надокнаде обрисао зној са чела Гробарима, забринутим пошто су већ од деветом минута њихови миљеници изгубили предност из Београда.

То како је Владимир Стојковић матиран из прве претње и примио први гол ове сезоне у Ервропи слика је неприлика у одбрани Партизановог тима, у којој се није знало ко шта ради. Овог четвртка катастрофални МаркВалијенте (три огромне грешке само у првом делу), дефанзивно неубедљивии Габријел Енаке (често дезоријентисан) и не толико сигуран у интервенцијама Немања Г. Милетић (чешће пред казненим простором ривала, што је похвално, али без ефекта) као да су се трудили да покажу како односи у екипи нису на завидном нивоу. Једино је други Милетић, на позицији штопера, деловао довољно поуздано испред свог, а у надокнади првог дела спретан пред туђим голом, да спасе Мирослава Ђукића још жешће грмљавине критика.

Мада, и овако, Партизан под палицом некадашњебг селектора делује летаргично, неповезано, споро, безидејно... Ништа није Ђукић успео да поправи у односу на први меч, мучили су се гости да направе смислену акцију. Од голмана преко везног реда до нападача, оно што би у фудбалу требало да буде једноставно под вођством садашњег тренера никако да се деси и зато је Тракаи, иначе врло скроман тим, лако одбијао већину атака.

Тек понека идеја у акцијама црно-белих потекла је тек у другом делу захваљујући Марку Јанковићу, имао је неколико паметних потеза и Небојша Косовић, али све је то скромно ако се има у виду да преко пута није био никакав баук од екипе, с каквим Парни ваљак планира да се трка од јесени, него састав који заостаје чак 21 бод за Судувом, лако елиминисаном из квалификација за Лигу шампиона. Имајући у виду изостанак комуникације у одбрани и течности на средини, није ни чудо што је Рикардо Гомеш – иначе усамљен у шпицу – сам покушавао све да реши чим прими лопту. Није ишло.

Баш као што не иде Партизану са Мирославом Ђукићем.  

ДРУГО КОЛО КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ЛИГУ ЕВРОПЕ

ТРАКАИ - ПАРТИЗАН 1:1 (1:0)
/Јериоменко 9 - Н. Р. Милетић 45+3/, први меч 0:1, даље иде Партизан

Виљнус
Стадион: ЛФФ
Гледалаца: око 2.500
Судија: Штефан Клоснер (Швајцарска)
Жути картон: Валијенте, Сума, Рикардо (Партизан)
Црвени картон: Сума (Партизан) у 53. минуту

ТРАКАИ (4-3-3): Шведскаускас – Траоре (од 57. Кабобола), Осипов, Јанушевскис, Шиленас – Боровскиј, Јериоменко, Биљалетдинов – Маразас (од 86. Алишаускас), Чижас, Казлаускас. Тренер: Хосе Антонио Викуна Очандорена.

ПАРТИЗАН (4-2-3-1): Стојковић – Енаке, Н. Р. Милетић, Валијенте, Н. Г.  Милетић – Здјелар, Косовић – Јанковић (од 87. Ивановић), Пантић (од 74. Ђерлек), Сума – Рикардо (од 81. Ожеговић). Тренер: Мирослав Ђукић.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар