LE: Partizan preživio Litvaniju s desetoricom!

Bledi Partizan prošao Litvance, u Skandinaviji ovakav to neće moći! Fudbaleri Partizana remizirali su sa litvanskim Trakajem 1:1 (1:1) u Viljnusu i zahvaljujući 1:0 u Humskoj plasirao se u III kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.  Golom štopera Nemanje Miletića crno-beli izborili plasman u 3. kolo. Sejduba Suma isključen.  Mučenje zagarantovano: Miletić Grobarima obrisao znoj sa čela! Partizan jedva u Viljnusu izborio plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, pošto je odigrao 1:1 sa Trakaijem.

Fudbal 02.08.2018 | 20:30
LE: Partizan preživio Litvaniju s desetoricom!
Crno-beli su još jednom razočarali navijače, odigrali bledo, slabo, neubedljivo, bezidejno protiv limitiranog rivala.

Partizan je u svom "stilu" otvorio meč u Litvaniji jer je posle greške crno-belih Trakai poveo golom Osipova u devetom minutu.

Usledili su jalovi napadi Đukićevog tima koji posle dosta sreće tek nakon isteka nadoknade prvog poluvremena uspeva da izjednači preko štopera Miletića, posle kornera.

U drugom poluvremenu Partizan je rano ostao sa igračem manje zbog isključenja Sejdube Sume, pa su crno-beli igrali prilično rezervisano koncentrisani na odbranu svog gola i "trošenje" vremena.

Trakai je pokušao sa uvođenjem dodatnog napadača da stigne do dva potrebna gola za prolaz dalje, ali nije imao kvalitet da savlada ovakav neubedljiv Partizan.

Đukić će morati značajno da unapredi igru svog tima jer ovakav Partizan neće imati šta da traži u III kolu u Skandinaviji, a rival crno-belima će verovatno biti danski Nordsjeland.

Crno-beli su krenuli agresivno od prvog minuta, ali se odmah videlo da će kao i u prethodnim utakmicama ove sezone imati problem da konkretno ugroze gol Trakaija.

Miletić je nekoliko puta probijao po levoj strani, ali nije bilo upotrebljivih lopti za Rikarda.

Trakai je vrebao šansu iz kontranapada, da bi šokirao srpski tim iz prekida. Loše je reagovala odbrana Partizana posle kornera domaćina, Stojković nije najbolje intervenisao posle šuta Kazlauskasa, spušta loptu na glavu Osipovu koji donosi vođstvo Litvancima.

Usledila je sjajna reakcija igrača Partizana, žestok pritisak i nekoliko obećavajućih akcija, ali Kosović, Janković i Rikardo i dalje nisu mogli da naprave pravi potez u završnici.

U drugom delu prvog poluvremena Trakai se oslobodio pritiska, nekoliko puta i zapretio Stojkoviću, dok su crno-beli uprkos velikom posedu lopte i pritisku i dalje bili bezopasni po gol domaćina.

Međutim, u poslednjim sekundima prvog poluvremena, nakon što je istekla nadoknada vremena, štoper Nemanja Miletić se sjajno snalazi posle kornera i zakucava loptu u mrežu za 1:1.

Očekivalo se da Partizan u drugom delu meča potpuno preokrene rezultat, međutim sve planove je već u 52. minutu pokvario Suma.

Najskuplji fudbaler u istoriji srpskog fudbala je napravio glup potez, iako je već imao žuti karton startovao je na rivala s obe noge s leđa, bespotrebno na sredini terena i zasluženo dobio crveni karton.

Sa igračem manje Partizan je bio rezervisan u nastavku, Trakai je pojačao napad i preuzeo potpunu kontrolu nad igrom i krenuo ka golu Stojkovića.

Međutim, crno-beli zatvaraju sve prilaze svom golu, rutinski zustavljaju napade domaćina već na sredini terena, dok vrebaju priliku iz kontranapada kojih nije bilo previše.

Nije bilo uverljivo, ni mnogo bolje nego prošle nedelje u Beogradu, ali je bilo dovoljno za prolaz.

Fudbaleri Partizana plasirali su se u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, gde će igrati protiv pobednika duela AIK (Švedska) - Nordsjeland (Danska), u kojem je pred revanš rezultat 0:1.

U četrtak uveče, na gostovanju u Litvaniji, tim Miroslava Đukića gubio je od 9. minuta, pa rešio dvomeč golom štopera Nemanje Miletića posle prekida, u poslednjim sekundama pred poluvreme.

TRAKAI - PARTIZAN 1:1 (1:1), prvi meč 0:1

Posle velikog kiksa odbrane crno-belih pre gola, pa napadačkih naleta koji su im uoči pauze doneli izjednačenje, miran ritam meča do kraja je prekinulo samo isključenje prenervoznog Sejdube Sume, koji je bez potrebe oštro uklizao, dobio drugi žuti karton i napustio teren u 53. minutu.

Partizan je ostavio za sobom "tvrdog" rivala i Litvaniju, ali je nesporno da su problemi u igri i u Viljnusu prečesto bili u prvom planu. Počev od 9. minuta, kada su igrači Trakaija posle svog kornera dobili više prostora nego na treningu.

Dok su svi igrači crno-belih nepomično gledali kako štoper Januševskis potpuno usamljen glavom šutira posle kornera, a Osipov pritrčava da postigne gol, praktično se samo Vladimir Stojković trudio da Partizan ne krene u revanš "iz minusa". Ipak, nije mogao sam, pa je ostao na zemlji dok su njegovi saigrači svaljivali krivicu jedni na druge.

Nesigurni štoper Mark Valijente greškama je dodatno stvarao nervozu crno-belima, ali su uprkos tome uspeli da uđu u sledeću rundu mirnije nego što se činilo posle opisanog gola Trakaija. Levi bek Nemanja Miletić "vukao" je napade, "ponavljao se" i pokretao ofanzive koje su u 47. minutu donele izjednačenje..

Saša Zdjelar je u nadoknadi prvog poluvremena šutirao snažno sa ivice kaznenog prostora, golman Trakaija Švedkauskas izbio je loptu u korner, a štoper Nemanja Miletić je posle prekida gađao nogom, iz "prve" i poslao loptu u gol o prečku.

Od tog trenutka više se nije postavljalo pitanje ko će proći u sledeće kolo. Partizan je u nastavku utakmice mirno priveo meč kraju, ali nastupom nije obećao navijačima svoje bolje partije. To pogotovo nije učinio Sejduba Suma, koji je solirao, nervozno reagovao i oštrim startom dobio drugi žuti karton na početku nastavka.



To nije igra, to je mučenje. Lopte i gledalaca. Posebno navijača Partizana koji su gledajući ovo što im priređuje Miroslav Đukić došli u poziciju da strahuju i od „velikana evropskog fudbala“ kakav je litvanski Trakai. Trenerove kliše izjave kako „danas svi igraju fudbal“ možda su tačne, s tim da njegov tim kao da se bavi nekim drugim sportom, jer ovo viđeno u Viljnusu najmanje dodirnih tačaka sa fudbalom ima.

Crno-beli jesu prošli u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, opravdali su ulogu favorita i status nosioca u žrebu, međutim, osim rezultata (1:1 u gostima posle 1:0 u Beogradu) ništa konkretno nemaju da ponude Grobarima. Ni smisao u razvijanju akcija, ni realizaciju ako do prilike dođu, ni sigurnost u odbrani, zbog čega stoji ogroman znak pitanja, veliki kao Topčidersko brdo, šta može ova ekipa za sedam dana, na još jednom gostovanju, ovoga puta u Skandinaviji.

Pogotovo što prikazano u Viljnusu ne obećava. Ništa vredno pomena nije pokazao osvajač Kupa Srbije da bi javnost u ovoj zemlji mogla da kaže kako je prevazišao očigledne probleme. Kako fudbalske, tako i psihološke. Toliko vidljive da su čak i oni koji su prvi put gledali fudbalsku utakmicu mogli da se uvere kako ovako ne ide, da nešto mora da se menja. Prošlonedeljno mučenje iz Humske nastavilo se u glavnom gradu Litvanije, a da ne bude totalni kolaps Parnog valjka, već na drugoj etapi, postarao seNemanja R. Miletić.

Štoper Partizana, danas uverljiviji od svih saradnika u odbrani, odradio je posao i na suprotnom kraju terena, uradio ono što nisu ofanzivci i tek u trećem minutu nadoknade obrisao znoj sa čela Grobarima, zabrinutim pošto su već od devetom minuta njihovi miljenici izgubili prednost iz Beograda.

To kako je Vladimir Stojković matiran iz prve pretnje i primio prvi gol ove sezone u Ervropi slika je neprilika u odbrani Partizanovog tima, u kojoj se nije znalo ko šta radi. Ovog četvrtka katastrofalni MarkValijente (tri ogromne greške samo u prvom delu), defanzivno neubedljivii Gabrijel Enake (često dezorijentisan) i ne toliko siguran u intervencijama Nemanja G. Miletić (češće pred kaznenim prostorom rivala, što je pohvalno, ali bez efekta) kao da su se trudili da pokažu kako odnosi u ekipi nisu na zavidnom nivou. Jedino je drugi Miletić, na poziciji štopera, delovao dovoljno pouzdano ispred svog, a u nadoknadi prvog dela spretan pred tuđim golom, da spase Miroslava Đukića još žešće grmljavine kritika.

Mada, i ovako, Partizan pod palicom nekadašnjebg selektora deluje letargično, nepovezano, sporo, bezidejno... Ništa nije Đukić uspeo da popravi u odnosu na prvi meč, mučili su se gosti da naprave smislenu akciju. Od golmana preko veznog reda do napadača, ono što bi u fudbalu trebalo da bude jednostavno pod vođstvom sadašnjeg trenera nikako da se desi i zato je Trakai, inače vrlo skroman tim, lako odbijao većinu ataka.

Tek poneka ideja u akcijama crno-belih potekla je tek u drugom delu zahvaljujući Marku Jankoviću, imao je nekoliko pametnih poteza i Nebojša Kosović, ali sve je to skromno ako se ima u vidu da preko puta nije bio nikakav bauk od ekipe, s kakvim Parni valjak planira da se trka od jeseni, nego sastav koji zaostaje čak 21 bod za Suduvom, lako eliminisanom iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Imajući u vidu izostanak komunikacije u odbrani i tečnosti na sredini, nije ni čudo što je Rikardo Gomeš – inače usamljen u špicu – sam pokušavao sve da reši čim primi loptu. Nije išlo.

Baš kao što ne ide Partizanu sa Miroslavom Đukićem.  

DRUGO KOLO KVALIFIKACIJA ZA LIGU EVROPE

TRAKAI - PARTIZAN 1:1 (1:0)
/Jeriomenko 9 - N. R. Miletić 45+3/, prvi meč 0:1, dalje ide Partizan

Viljnus
Stadion: LFF
Gledalaca: oko 2.500
Sudija: Štefan Klosner (Švajcarska)
Žuti karton: Valijente, Suma, Rikardo (Partizan)
Crveni karton: Suma (Partizan) u 53. minutu

TRAKAI (4-3-3): Švedskauskas – Traore (od 57. Kabobola), Osipov, Januševskis, Šilenas – Borovskij, Jeriomenko, Biljaletdinov – Marazas (od 86. Ališauskas), Čižas, Kazlauskas. Trener: Hose Antonio Vikuna Očandorena.

PARTIZAN (4-2-3-1): Stojković – Enake, N. R. Miletić, Valijente, N. G.  Miletić – Zdjelar, Kosović – Janković (od 87. Ivanović), Pantić (od 74. Đerlek), Suma – Rikardo (od 81. Ožegović). Trener: Miroslav Đukić.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar