Помен убијеним српским цивилима

У селу Јелашцима код Вишеграда одржан је парастос и тамјаном окађени гробови десет српских цивила које су припадници Армије БиХ уочи Илиндана 1992. године убили на кућном прагу или у дворишту породичних кућа.

Република Српска 02.08.2018 | 16:41
Помен убијеним српским цивилима
Међу убијеним цивилима било је и двоје дјеце која још нису била пошла у основну школу.

Бране Шимшић, рођен у овом селу, први је човјек који је, сутрадан након злочина,затекао ужасне призоре.

"Убијено је петоро из породице Јеличића. Видио сам поред ограде у дворишту како је мајка тијелом штитила малољетну дјецу и ту је стигао рафал. Поред ограде је била још једна жена а на капији дворишта убијен је старац Трифун , глава породице. Кућа је, кад сам стигао, још догорјевала", испричао је Шимшић.

Он каже да је једна жена убијена на путу у близини куће док је боса бјежала пред злочинцима.



"У кући Савића затекао сам троје погинулих. Код једне жене је још млин био у рукама док је на поду лежао један а на кревету други мој комшија изрешетан машинком`, испричао је Шимшић.

Јово Савић је у тој кући изгубио оца стрица и стрину.

"Долазим 26 година оцу, стрицу и стрини на гроб. Нико за ова гнусна убиства није досад одговарао а зна се добро ко их је побио", огорчен је Савић.

Како се сазнаје истрага против злочинаца покренута је прије десет година али до њиховог хапшења и суђења никад није дошло.

"Жалосно је да је прошао оволики временски период а Тужилаштво Бих није покренуло поступак против оних који су овај злочин учинили а зна се именом и презименом ко су убице. Критике упућујем и нашим републичким институцијама које су дужне да врше притисак на Тужилаштво како би се виновници извели пред лице правде", истиче предсједник  Борачке организације Виешград Милисав Васић.

Борачка организација Вишеград је прије осам година у Јелашцима подигла спомен-обиљежје са именима побијених српских цивила а ових дана су мјештани подигли и настрешицу за даће и друга окупљања.



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Славиша

02.08.2018 15:00

Жалосно је што појединци и на овај начин покушавају прикупити политичке поене. Да ли иста свето у овом нашем граду.

ОДГОВОРИТЕ