Pomen ubijenim srpskim civilima

U selu Jelašcima kod Višegrada održan je parastos i tamjanom okađeni grobovi deset srpskih civila koje su pripadnici Armije BiH uoči Ilindana 1992. godine ubili na kućnom pragu ili u dvorištu porodičnih kuća.

Republika Srpska 02.08.2018 | 16:41
Pomen ubijenim srpskim civilima
Među ubijenim civilima bilo je i dvoje djece koja još nisu bila pošla u osnovnu školu.

Brane Šimšić, rođen u ovom selu, prvi je čovjek koji je, sutradan nakon zločina,zatekao užasne prizore.

"Ubijeno je petoro iz porodice Jeličića. Vidio sam pored ograde u dvorištu kako je majka tijelom štitila maloljetnu djecu i tu je stigao rafal. Pored ograde je bila još jedna žena a na kapiji dvorišta ubijen je starac Trifun , glava porodice. Kuća je, kad sam stigao, još dogorjevala", ispričao je Šimšić.

On kaže da je jedna žena ubijena na putu u blizini kuće dok je bosa bježala pred zločincima.



"U kući Savića zatekao sam troje poginulih. Kod jedne žene je još mlin bio u rukama dok je na podu ležao jedan a na krevetu drugi moj komšija izrešetan mašinkom`, ispričao je Šimšić.

Jovo Savić je u toj kući izgubio oca strica i strinu.

"Dolazim 26 godina ocu, stricu i strini na grob. Niko za ova gnusna ubistva nije dosad odgovarao a zna se dobro ko ih je pobio", ogorčen je Savić.

Kako se saznaje istraga protiv zločinaca pokrenuta je prije deset godina ali do njihovog hapšenja i suđenja nikad nije došlo.

"Žalosno je da je prošao ovoliki vremenski period a Tužilaštvo Bih nije pokrenulo postupak protiv onih koji su ovaj zločin učinili a zna se imenom i prezimenom ko su ubice. Kritike upućujem i našim republičkim institucijama koje su dužne da vrše pritisak na Tužilaštvo kako bi se vinovnici izveli pred lice pravde", ističe predsjednik  Boračke organizacije Viešgrad Milisav Vasić.

Boračka organizacija Višegrad je prije osam godina u Jelašcima podigla spomen-obilježje sa imenima pobijenih srpskih civila a ovih dana su mještani podigli i nastrešicu za daće i druga okupljanja.



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Slaviša

02.08.2018 15:00

Žalosno je što pojedinci i na ovaj način pokušavaju prikupiti političke poene. Da li ista sveto u ovom našem gradu.

ODGOVORITE