Сви разлози због којих можете изгледати сумњиво на граници

Правила која се намећу авионским путницима сваке године су све строжа и бројнија, али морају се поштовати због безбедности.

Путовања 02.08.2018 | 11:56
Сви разлози због којих можете изгледати сумњиво на граници
И сигурносне провере и претреси постају све детаљнији, а може вам се десити и да вас наизглед без икаквог посебног разлога, издвоје за додатне претресе. А ево којих осам разлога најчешће представљају сигнал аеродромском особљу да представљате потенцијалну сигурносну претњу.

Неслане шале чије теме су бомбе и тероризам

Већини људи је јасно да ово нису теме са којима се треба шалити, али постоје шаљивџије који једноставно не могу да се суздрже, а да не виде реакцију царинског службеника на аеродрому када му у шали саопште да немају ништа да пријаве осим бомбе. Било каква шала у вези са бомбама, оружјем, тероризмом или било каквим насиљем у најбољем случају ће резултирати вишечасовним испитивањем због ког ћете готово сигурно пропустити лет. Фраза „само сам се шалио“ тада вам неће помоћи.

Људи са брадом и путници који путују сами

Путнике који путују сами аеродромско особље посматраће посебно пажљиво, а исто важи и за оне са брадом.

Критиковање скенера за контролу и службеника на аеродрому

Ово је посебно случај на америчким аеродромима. Свака гласна критика, повишен тон или коментар у вези са процесом провере квалификује вас за додатне детаљне провере.

Кафа

Велике количине кафе у пртљагу ће одмах привући пажњу аеродромских сужбеника, будући да кријумчари дроге мирис кафе користе како би замаскирали мирис дроге, како их полицијски пси не би открили. Уколико се враћате са одмора на дестинацији познатој по узгоју кафе, немојте се устручавати и слободно понестите мању количину кући, али не претерујте, иначе вам се може десити да искусите претрес целог тела.

Непоштовање протокола

Пре него што прођете пасошку контролу морате да издвојите све металне предмете, електронске уређаје, а постоји и читав низ других правила у вези са течностима и опасним предметима. Свако непоштовање протокола ће довести до додатних претреса, а уколико притом покажете и дрскост, ситуација се може искомпликовати.

Напуштање реда

Колико год да је ред дугачак, потрудите се да будете стрпљиви и чекајте као и сви остали. Уколико мењате ред, мислећи да је неки други краћи или се брже помера, можете привући пажњу службеника, који ће ваше понашање окарактерисати као нервозно и сумњиво. Немојте се зачудити ако вам тада службеници приђу и издвоје вас из реда за даље провере.

Непотпуна медицинска документација

Неретко се дешава да путници, који желе да уштеде простор у својим торбама, више различитих врста таблета ставе у исту необележену кутију, а онда се током рутинске аеродромске контроле чуде када их службеници приведу на испитивање. Ношење лекова у иностранство уопште није тако једноставно, посебно ако су у питању лекови на рецепт. Уколико имате прописану терапију, веома је важно да ли је уношење тог лека дозвољено, јер различите земље имају различита правила у вези са медикаментима. Потрудите се да са собом имате извештај специјалисте који потврђује да вам је лек потребан. Увек носите само ону количину лекова која је потребна током боравка у земљи и носите их у оригиналном паковању.

Празна батерија лаптопа

Ово не важи за све летове, али је од великог значаја на америчким и британским аеродромима. Уколико носите лаптоп са собом, мораћете да га извадите из торбе и припремите за пролазак кроз скенер. Након тога, службеник има право да вам тражи да га укључите, како бисте доказали да се заиста ради о лаптопу, а не о експлозивној направи. Уколико лаптоп не може да се укључи, службеник има право да вам га конфискује, али и да вам ускрати бординг на лет, пише "Травел" магазин.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Саша

02.08.2018 15:52

Мене су Хрвати детаљно претресли на Костајници само што сам рекао да није уреду да један полицајац прегледа и аутомобиле и пјешаке, чиме знатно успорава прелаз. И није ми жао, да мајка није била са мном још бих им свашта рекао по цијену да добијем забрану уласка у "лијепу њихову".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видис

02.08.2018 19:43

Мене су изврнули наопацке,наравно нису ниста насли,на крају су ми ипак рекли да сам био сумњив зато сто сам превисе цутао.Знаци, нема правила,и они раде на основу слуцајног узорка.

Name

Цхристиан Сwеден

02.08.2018 22:19

Границка слузба има сва права да ради провјерту а не као босанска да увози избјелигце из Србије