Трамп појачава притисак на Кину

Предсједник САД Доналд Трамп појачава притисак на Кину којим настоји да добије трговинске уступке, предлажуц́и вишу царину од 25 одсто, умјесто првобитних 10 одсто.

Свијет 02.08.2018 | 11:40
Трамп појачава притисак на Кину
Ријеч је о царини која би се примјењивала на увоз из Кине вриједан 200 милијарди долара.

Амерички трговински представник Роберт Лигхтхизер је рекао како је Доналд Трамп наложио повец́ање с претходно предложених 10 одсто царине, јер је Кина одбила да удовољи захтјевима САД и наметнула контра царине на америчку робу, наводи "Хина", преноси "Сеебиз".

Повец́ање могуц́е стопе додатне царине требало би да осигура администрацији додатне могуц́ности да подстакне Кину да промјени штетну политику и понашање и усвоји политике које ц́е водити поштенијем тржишту и благостању за све наше грађан"“, навео је Лигхтхизер у саопштењу.

Вец́ недјељама нема званичних преговора између Вашингтона и Пекинга о Трамповим захтјевима да Кина темељно измјени своју политику према заштити интелектуалног власништва, преносу технологије и субвенционисању високотехнолошких индустрија.

Виша царина би се, ако се примјени, односила на попис роба у вриједности од 200 милијарди долара које је одредио амерички трговински представник прошлог мјесеца, као одговор на узвратне царине Кине на почетни круг америчких царина на 34 милијарде долара вриједне кинеске електронске дијелове, машине, аутомобиле и индустријску робу.

Извор: Спутњик

Коментари / 0

Оставите коментар