ЛШ: "Совјетски" трио у ИИИ рунди, Срби избацили Лудогорец!

Фудбалери БАТЕ Борисова, Астане, Карабага и Малмеа пласирали су се у треће коло квалификација за Лигу шампиона.  Астана заказала окршај са Динамом, Карабаг прашио са пенала.  Шампион Казахстана одиграо 0:0 у Данској, што му је било довољно за пролазак даље.  "Српски" Види је успео: Лудогорец пао у Мађарској! Екипа Марка Николића елиминисала фаворита!

Фудбал 02.08.2018 | 11:00
ЛШ: "Совјетски" трио у ИИИ рунди, Срби избацили Лудогорец!
БАТЕ је након кикса код куће савладао фински ХЈК 2:1 у Хелсинкију и изборио двомеч са Карабагом у следећем колу.

Белоруси су меч у Финској решили средином другог полувремена када су аутоголом Рафиње и поготком Стасевича повели 2:0.

Јагуби је само четири минута касније смањио на 2:1, али ХЈК није успео да изједначи у наставку упркос чак 18 шутева ка голу. 

Наредни ривал тима из Борисова је шампион Азербејџана Карабаг који је двомеч са албанским Кукешијем решио са 3:0 на свом терену. 

Квинтана је донео вођство домаћину у 24. минуту из пенала, а након што је Емегхара промашио други шут са "беле тачке" након искључења Але, Квинтана је добио нову прилику у 57. минуту па је реализовао и другу најстрожу казну. 

Коначан резултат поставио је Деларж минут пре краја утакмице.

Астана је елиминисала дански Митјиленд захваљујући победи од 2:1 код куће у првом сусрету, јер је у реваншу у Скандинавији било 0:0.

Казахстанце у трећем колу квалификација очекује тежак посао са загребачким Динамом.

Шведски Малме елиминисао је румунски Клуж са укупних 2:1 у двомечу. У реваншу у Шведској није било победника (1:1), па је тако одлучио први сусрет и помало неочекиван тријумф Малмеа у Румунији.

Клуж је запретио домаћину у реваншу голом Хрвата Дамјана Ђоковића у 36. минуту, али Траутасон у десетом минуту другог полувремена поравнава за коначан резултат.

Ђоковићева магија, исландска бомба и испадање Клужа! Румуни су прокоцкали шансу у првој уткамици.

Румунски шампион Клуж је још један од фаворита који више не сања сан о пласману у Лигу шампиона. Румуни су се придружили АПОЕЛ-у, Легији и Шерифу који су непријатно изненадили у квалификацијама.

Додуе, Клуж је имао и тежи посао, јер је заустављен од стране шведског првака Малмеа, који се ипак не може назвати аутсајдером. После минималне победе у Румунији пре седам дана, Малме је вечерас изборио реми (1:1) на свом стадиону и заказао окршај са Видеотоном или Лудогорецом у трећем колу.

Румуни су очигледно порпустили своју шансу у мечу код куће... Иако су се храбро борили у Шведској и оживели после пола сата игре када је хрватски дефанзивац Дамјан Ђоковић фантастичним маказицама поништио предност Швеђана из првог меча.

Имао је Клуж још једну добру прилику у надоканди првог полувремена када је Тукуедан промашио 2:0 и казна је стигла после 10 минута игре у другом полувремену. И опет еврогол! Исландски везиста Траустасоње распалио по лопти са 20 метара и закуцао пројектил у мрежу Румуна.

Када је Клуж у 76. минуту остао са игарчем мање због другог жутог каротна Кулија, било је јасно да су Швеђани закорачили у треће коло квалификација. Одбранили су резултат до краја и елиминисали Клуж.Румуни иду у квалификације за Лигу Европе где их чека бољи из дуела јерменског Алашкерта и црногорске Сутјеске. 

Лепо вече за фудбалска шампионе бивших совјетских република. Казахстанка Астана и азербејџански Карабаг пласирали су се у треће коло квалификација за Лигу шампиона. Астана је имала нешто тежи посао јер је гостовала данском Мидтјиланду и успела је да одигра без голова. Тако је одбранила 2:1 из првог меча и обезбедила двомеч са загребачким Динамом у трећем колу квалификација.

Иако се очекивало да је Мидтјиланд нападне од првог минута, више прилика у првом полувремену имали су гости. На срећу домаћих навијача, Јуниор Кабананга није умео да искористи два веома добре ситуације пред противничким голом.

Наставак утакмице, међутим, донео је другачију слику на терену јер су се Данци растрчали. Огечукву Онијека у 53, Марк дал Хенде у 64. и Јакоб Поулсен у 67. минуту редом су пропуштали прилике да постигну гол вредан проласка у следећу фазу такмичења.

Репрезентативац Србије Антонио Рукавина одиграо је целу утакмицу за првака Казахстана.

Азербејџански Карабаг имао је релативно лак посао у дуелу са гостујућим Кукешијем из Албаније и славио је са 3:0. Домаћин је имао чак три пенала на овој утакмици, а искористио је два. Притом, Алби Ала је у 52. минуту добио црвени картон и оставио гостујући тим у додатним проблемима.

Двоструки стрелац за Карабаг био је Шпанац Дани Кинтана који је голове из пенал дао је 24. и 57. минуту. У 53. минуту Иносент Емегхара није искористио још једну најстрожу казну за домаћина. Коначан резултат поставио је Џон Деларж, интернационалац ДР Конга, минут пре краја утакмице. 

Следећи противник Карабага у квалификацијама је белоруски БАТЕ Борисов.

"Српски" Види је успео: Лудогорец пао у Мађарској! Екипа Марка Николића елиминисала фаворита!

Мађарски првак направио је једно од већих изненађења овог лета!

Екипа српског стручњака Марка Николића у којој игра велики број наших фудбалера (браћа Шћеповић, Данко Лазовић) победила је у двомечу шампиона Бугарске и редовног учесника групних фаза евро-такмичења!

После 0:0 у Разграду, у среду је у Фелчуту победио тамошњи првак, преименовани Видеотон!

ВИДИ - ЛУДОГОРЕЦ 1:0 (1:0, први меч 0:0)

Стрелац јединог, одлучујућег гола овог двомеча био је везиста из БиХ, Анел Хаџић у првом минуту другог дела меча! Тим поготком и чврстом одбраном, Николићев тим остварио је подвиг, послао Лудогорец у квалификације за Лигу Европе и заказао двомеч против Малмеа!

У стартној постави домаћих био је Марко Шћеповић, један од тројице некадашњих нападача Партизана, а у 75. минуту уступио је место свом рођеном брату Стефану. Данко Лазовић одгледао је меч са клупе.

Бугарски тим имао је отежан посао у већем делу меча, јер је холандски крилни нападач Вура био искључен у 40. минуту због другог жутог картона. Види је ту предност искористио да постигне гол и да испише клупску историју.

Звезда може на Динамо! Марко Николић избацио Лудогорец - Бугари бесни на судије због баналних картона! Видеотон у трећем колу!

Динамо их је избацио на европској премијери  2012. године. Од тада се само једном десио Милсами и Лудогорец није играо групну фазу неког европског такмичења. И сада су се појавили Видеотон и Марко Николић и опасно угрозили европску сезону клуба из Разграда. Мађарски шампион је после 0:0 у Бугарској минималцем на Пушкаш арени изборио пласман у треће коло квалификација за Лигу шампиона!

Анел Хаџић је у 45. минуту постигао једини гол на мечу, мада се одлучујући тренутак десио нешто раније. Аустријски судија Мануел Шитенгрубер је у 40. минуту меча показао други журти картон Вирџилу Мисиђану и Бугаре оставио бројчано инфериорне.

Одлука која је изазвала доста контроверзе у бугарским медијима, пошто је други жути Мисиђану показан због наводног симулирања, иако холандски нападач није ни тражио прекршај. Први је био заслужен, мада из баналног разлога: Мисиђан се није одмакао на прописаних девет метара и 15 центиметара приликом Видеотоновог извођења једног прекида?! Био је једно пола метра ближе. Наивно. Незрело. Мада је Шитенгрубер можда могао и да му прогледа кроз прсте.

Како било, са играчем мање Лудогорец није могао да издржи пред налетима Марка Шћеповића и екипе (Стефан Шћеповић је брата заменио у 75. минуту, Данко Лазовић је меч преседео на клупи).

Оно што је посебно занимљиво за љубитеље фудбала из Србије јесте и то што је испадање Лудогореца промовисало Астану у носиоца приликом жреба за плеј-оф. А с обзиром да Астана у трећем колу игра против Динама теоретски је могуће да баш Загрепчани буду противник Црвене звезде на последњој препреци на путу ка Лиги шампиона. Наравно, под условом да Звезда прво избаци Спартак из Трнаве, а Динамо буде бољи од Астане.

Пријовић ноћна мора Базела: Спартак стиже у Солун! Центарфор ПАОК-а погодио и у Швајцарској и са саиграчима изборио 3. коло квалификација за Лигу шампиона.

ПАОК је успео!

Солуњани су се после две године вратили у квалификације за Лигу шампиона и на старту елиминисали екипу која је прошле године играла у осмини финала најјачег такмичења,

БАЗЕЛ - ПАОК 0:3 (0:1)

Српски центарфор Александар Пријовић постигао је прошле недеље одлучујући гол на стадиону "Тумба" у Солуну, а погодио је и ове вечери, у којој су грчки црно-бели заказали двомеч против Спартака из Москве!

Наш интернационалац прихватио је у 52. минуту "дубинску" лопту Пашалакиса и лобовао голмана домаћих Јонаса Олмина за "преломних" 0:2. Пре њега је погодио Фернандо Варела у 7. минуту, а коначан резултат поставио је Омар Ел Кадури на истеку сата игре.

ПАОК је тако оставио одличан утисак на почетку нове евро-епизоде!

Двомеч који ће донети посебан ривалитет због односа навијачких група Спартака и Олимпијакоса биће одигран 7. или 8. августа у Грчкој и 14. августа у Москви, на стадиону Откритје арена.

Душан Тадић "оверио" пласман Ајакса! Српски интернационалац постигао први гол у дресу холандског великана.

Друга утакмица и први гол Душана Тадића у Ајаксу!

Српски репрезентативац и нова "једанаестица" тима из Амстердама био је један од тројице стрелаца у реваншу 2. кола квалификација за Лигу шампиона.

Као и прошле недеље на "Јохан Кројф" арени, његов тим је рутински победио и заказао двомеч против белгијског Стандарда.

Штурм - Ајакс 1:3 (0:1)

Српски везиста утрчао је у 48. минуту у казнени простор Аустријанаца и на правом месту сачекао тачно додавање Мароканца Нусаира Мазрауија.

Тадић је поставио ногу и поставио резултат 0:2, а пре и после њега стрелац за "копљанике" био је центарфор Клас Јан Хунтелар, у 39. и 77. минуту утакмице.

Душанова друга епизода у Холандији тако је почела мирно и успешно. Вечерас је био стартер и играо је до 67. минута, када га је заменио млади Холанђанин Дони ван де Бек (21 година).

Моћан је Ајаксов вртић са оваквим васпитачима: Тадићев првенац и два пута Хунтелар! Штурм није имао шансе.

Рутинских 2:0 у Амстердаму, али Ајакс је тек хватао залет. Чекало се да се Душан Тадић привикне на нов тим, чекао се Дејли Блинд, који је вечерас дебитовао уласком са клупе. Са искуством у ногама двојице повратника у холандски фудбал, па већ староседеоцом Клас-Јаном Хунтеларом, могла су и Ајаксова дечица да се опусте. А кад се то деси – тешко ономе ко је преко пута. Тадићев првенац  и два комада ванвременског фудбалског убице Хунтелара упозорила се Европу: великан је још жив и жели да се врати на место које му припада, у Лигу шампиона. Штурм није имао никакве шансе у Грацу – 3:1 за госте.

Требало је додуше Холанђанима 39 минута да отворе домаћина, а на крају се за то побринуо ко други него Хунтелар. Лопту му је послао Давид Нерес, а овај се извио, мајсторски прилепио лопту на груди и само је спустио у Штурмову мрежу. Спектакл је могао да почне.

Чим је почело друго полувреме Тадић је почео да оправдава 11.400.000 евра колико је Ајакс уложио не би ли га довео из Саутемптона. Заслужио је Нусаир Мазрауи да му српски репрезентативац плати вечеру, пошто му је са десног крила као на тацни сервирао лопту. Тадић је пажљиво пратио акцију, кренуо пре чувара и само поставио ногу тамо где је требало. Први његов гол у Ајакс. Први од многих надамо се.

Дефинитиван слом Аустријанаца у 77. минуту. Један од њих им је и пресудио. Млади штопер Максимилијан Вебер, рођени Бечлија, послао је теледиригован пас у празан простор, Хунтелар зна како да се постави у таквим ситуацијама, зна и како да је поцне – 3:0, готово је!

Тек сад се види колико је у ствари Ајаксова управа знала шта је радила када је, мимо уобичајене праксе, овог лета издвајала велике паре за искусније играче. Тадић и Блинд су ту да уз Хунтелара, Хакима Зијеха и Ласеа Шене смире екипу. А онда ће остали да се растрче. Јесу ветерани пресудили Штурму, али...

Давид Нерес – 21 година. Мазрауи – 20. Вебер – 20. У стартних 11 и 19-годишњи Матијс Де Лихт, на голу Андре Онана (22), па Карел Еитинг (20), Френки де Јонг (21). Са клупе је ушао и Дони ван де Бек (21).

Таленат у тонама. Само сада има и ко да га усмери. Опасан је Ајакс. Нек се спреми Стандард из Лијежа. Биће то посластица за фудбалске сладокусце.

Па нек је и Андре Онана направио кардиналну грешку за утешни гол Штурма. Ако постоји добар тренутак за тако нешто, онда је то био овај.

Селтик лагано кроз Норвешку. Није било голова на реваншу у Трондхајму.

Фудбалери Селтика “отаљали” су гостовање код Розенборга и одиграли без голова у Трондхајму у реванш утакмици другог кола квалификација за Лигу шампиона.

С обзиром да су у првој утакмици прошле недеље у Глазгову славили са 3:1, није чудо што су Келти некако у другој брзини одрадили ову утакмицу.

Јесте Розенборг био нешто конкретнији ривал у вечерашњој утакмици, а Крег Гордон морао је у два наврата у првом полувремену озбиљно да се помучи како би сачувао мрежу.

У другом полувремену виђена је другачија ситуација. Розенборгу је понестало снаге, а Селтик је више имао лопту у ногама и чешће нападао.

Најпре је Одсон Едуар већ у 47. минуту пропустио прилику да доведе Келте до предности, а другу одличну шансу за госте није искористио капитен Скот Браун у 79. минуту.

Фудбалери Селтика ће у трећем колу квалификација за Лигу шампиона одмерити снаге са шампионом Грчке, АЕК-ом из Атине, док Розенборг наставља такмичења у квалификацијама за Лигу Европе.

Реванш мечеви 2. кола:

"стаза шампиона"

Хелсинки - БАТЕ Борисов 1:2 (1:2), први меч 0:0
/Рафиња 21', Сташевич 24' - Јахбуби 28'/

Митјиланд - Астана 0:0, први меч 1:2

Карабаг - Кукеши 3:0, први меч 0:0
/Кинтана 24'п, 57'п, Деларж 89'/

Малме - Клуж 1:1 (0:1), први меч 1:0
/Арнор Траустасон 56' - Ђоковић 36'/

Судува - Црвена звезда 0:2 (0:2), први меч 0:3
/Бен 8', Радоњић 38'/

Види - Лудогорец 1:0 (0:0) први меч 0:0
/Хаџић 45'/

Розенборг - Селтик 0:0, први меч 1:3

"стаза пратилаца"

Базел - ПАОК 0:3 (0:1), први меч 1:2
/Варела 7', Пријовић 52', Ел Кадури 60'/

Штурм - Ајакс 1:3 (0:1), први меч 0:2
/Онана 89'аг . Хунтелар 39', 77', Тадић 48'/

у уторак

Хапоел Бер Шева - Динамо Загреб 2:2 (2:0), први меч 0:5
/Огу 14, Стојановић аг 34 - Будимир 49, Хајровић 54/

Шериф - Шкендија 0:0, први меч 0:1

Спартак Трнава - Легија Варшава 0:1 (0:0), први меч 2:0
/Астиз 63/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар