Ускоро алко-тест свих возача у РС

Иако Република Српска, како тврде стручњаци, заостаје поприличан број година за Европском унијом када су у питању мјере у циљу спречавања вожње у алкохолисаном стању, помака на боље ипак има.

Република Српска 02.08.2018 | 08:05
Ускоро алко-тест свих возача у РС
Тако ће од октобра ове године на више локација широм Републике Српске бити проведена акција у којој ће бити контролисан апсолутно сваки возач, а не као до сада поједини возачи „одокативном“ методом полицијских службеника.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић истиче да земље ЕУ уводе алко-браве за возаче повратнике који по други пут буду ухваћени да возе под утицајем алкохола.

– То значи да онај који буде по други пут ухваћен у вожњи под дејством алкохола о свом трошку купује алко-браву и уграђује је у возило. Алко-брава, наравно, служи да се возачу онемогући покретање возила уколико је под дејством алкохола – објаснио је Радовић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске истиче да ће од јесени бити примењивана метода која је у корак са земљама ЕУ.

– Од октобра ове године почећемо са мјерењем броја возача под утицајем алкохола у Републици Српској. Ми смо урадили методологију мерења индикатора, средства су обезбијеђена тако да сада само још требамо одредити тачне локације, јер цјелокупна територија Српске мора бити покривена – објаснио је Радовић.

Практично то значи да ће на тачно назначеним локацијама сви возачи који буду пролазили том дионицом пута бити, како наводи Радовић, тестирани по систему лијевка.

– Дакле, сва возила која буду пролазила кроз пункт тестираће се како би се утврдило да ли су возачи под утицајем алкохола. Када се утврди да неки возач јесте под утицајем алкохола, онда ће се он издвојити и утврдиће се тачна количина алкохола у крви – објаснио је Радовић.

Наводи како ће се на овакав начин утврдити да ли тренутне репресивне мјере које проводи полиција у Републици Српској, односно кампање које проводи Агенција и други субјекти дају позитивне резултате или не.

Овакан начин мјерења спроводиће се убудуће два пута годишње.

– Не требамо превише говорити о томе колико је алкохол опасан и колико и најмањи проценат може утицати на пажњу возача – сматра Радовић.

Несреће

Према посљедњим званичним подацима Европског савјета за безбједност у саобраћају, готово свака четврта саобраћајна несрећа у земљама ЕУ повезана је са алкохолом, а у Републици Српској свака десета.

Међутим, према другим подацима, земље ЕУ су у протеклих 10 година различитим методама успјеле да смање број саобраћајки са смртним посљедицама изазваних алкохолом за невјероватних 47 одсто.

Највеће пијанице су у Чешкој и Литванији, а најтрезнији су Италијани.

У Српској „коло води“ Бијељина, у којој је откривен возач са 3,99 промила, несавјесни возач из Источног Сарајева је „надувао“ 3,8, а један из Градишке 3,76 промила алкохола у крви.

Извор: СрпскаИнфо

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Скептик

02.08.2018 06:28

Колико сам схватио, у ЕУ је 25% несрећа узроковано конзумирањем алкохола а у Републици Српској тек 10%. Колико сам схватио, ми желимо да се приближимо ЕУ , што значи да морамо овим мјерама повећати број несрећа узрокованих алкохолом са 10 на 25% (!?)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста сад

02.08.2018 07:17

Знаци послије лијевка иду алко браве.Ко це добити то на тендеру хахахаххахах

Name

Педја

02.08.2018 07:52

После лијевка иде 50 км и тако да опет у приватне дзепове.

Name

МИЛИЦИОНАР

02.08.2018 06:39

УХ, ЈАДАН ЈЕ ПОСТАО ОВАК МУП РС КАД МУ ИСТРАГЕ УБИСТАВА ВОДЕ НОВИНАРИ А О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА БРИНУ КВАЗИ СТРУЧЊАЦИ ПОПУТ ОВОГ РАДОВИЋА. НАКОН ШТО СУ УКИНУЛИ ИЛИ ПРЕПОЛОВИЛИ САОБРАЋАЈНУ ПОЛИЦИЈУ И ПОСТАВИЛИ СИЛНЕ РАДАРЕ, БРОЈ НЕЗГОДА СЕ ЈОШ ВИШЕ ПОВЕЋАО И САД СМО ПРВИ У ЕВРОПИ СА НАЈВИШЕ ПОГИНУЛИХ. БИТНО ЈЕ САМО НАПУНИТИ БУЏЕТ И КАЖЊАВАТИ А ПРЕВЕНТИВЕ НИГДЈЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МИЛИЦИОНАР

02.08.2018 07:02

Тачно, несрећа , повређених и погинулих је све више поред уведених превентивних мјера. Сјетимо се увођења обавезног упаљеног свјетла 24х. Никекве побољшање та мјера није довела осим да су возачи кажњени са милоне марака плус пола тог износа за подмићивање полиције.

Name

како

02.08.2018 07:17

Контрола на пункту по систему лијевка? Значи задржавање је обавезно а колико времена, то је упитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УцитељБутен

03.08.2018 21:02

Полиција свакодневном својим поступцима крси Устав ограницавајуци слободу кретање градјанима. "Одокативни метод" је незаконит. Полиција мора имати разлог засто зауставља градјане и дузни су према Закону о полицијским слузбеницима да особи коју заустављају саопсте исти. Рутинска контрола је НЕЗАКОНИТА и ПРОТИВУСТАВНА. Овај "левак" са заустављањем свих возаца је увод у диктатуру где се права и слободе градјана нонсалантно крсе. Добродосли у Бајистан.

Name

Реалитиц

02.08.2018 07:18

Ево тендера за алко браве, и сл. говна.... мислим да је горе од алкохола само постојање црвене секте. Алкохол барем ублази тугу... а црвени гестапо це и да то одузме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БВС

02.08.2018 09:02

СРАМ ВАС БИЛО. БРИГА ВАС КОЛИКО ЦЕ НАС ПОГИНУТИ. ТРЕБА НЕКОМЕ ТЕНДЕР, ТРЕБА СКРЕНУТИ ПАЗЊУ СА УБИСТАВА. МА СТА ВИ СПОМИЊЕТЕ ЕВРОПСКУ УНИЈУ. ВИ САМО УВОДИТЕ ЗАКОНЕ ПО ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ОБИЦНОМ ЦОВЈЕКУ ,А ПРИМАЊА КОД НАС МАЊА 10 ПУТА. ВИ САМО ПОМИЊЕТЕ И УПОРЕДЈУЈЕТЕ НЕСТО ИЗ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ СТО ВАМА ОДГОВАРА. ВИ СТЕ КРИМИНАЛНА ВЛАДА, КРИМИНАЛНИ МУП .. МА СВЕ КРИМИНАЛНИ ВРХ ДРЗАВЕ. СРАМ ДА ВАС БУДЕ. ПОСТАЛИ СТЕ ПРЕВИСЕ ПРОВИДНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

02.08.2018 09:13

ЈА САМ ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЗАЦ И СТАЛНО САМ НА ПУТУ, ЈА НЕ ВИДИМ ТОЛИКИ ПРОБЛЕМ СА ПИЈАНИМ ВОЗАЦИМА. ТО ЈЕ ВРЛО РИЈЕТКО. ВИ ПОЈМА НЕМАТЕ, ВУ САМО ЗНАТЕ ТЕОРИЈУ, А У ПРАКСИ ЈЕ СВЕ ДРУКВЦИЈЕ. ЕВО НАПР. ВЕЦИ ПРОБЛЕМ НА ПУТУ СТВАРАЈУ ЛОСИ ВОЗАЦИ КОЈИ СУ САД КРЕНУЛИ ИЛИ СЕ ВРАЦАЈУ СА МОРА (ЊИХ 30%) НЕГО ЗА ЦИТАВУ ЦОДИНУ СВИ ПИЈАНИ ВОЗАЦИ. МА ДА ВИ ВИДИТЕ КАКВИХ ВОЗАЦА ИМА, КАКВЕ ТО РАДЊЕ ИЗВОДЕ .. ТО ЈЕ ТОЛИКО ОПАСНО ДА НЕПОВЈЕРУЈЕС. ВАЉДА НИГДЈЕ НЕ ВОЗЕ НЕГО ,КУЦА ПОСАО ,ПОСАО КУЦА, .. ПА КРЕНУ НА ПУТ И ТО ЈЕ ХАОС. ЈА ИЗ 30ТОГОД. ИСКУСТВА ТВРДИМ ДА ДАЛЕКО ВЕЦУ ОПАСНОСТ СТВАРАЈУ ВОЗАЦИ КОЈИ ВОЗЕ ПРЕСПОРО НЕГО БРЗО. СТВАРАЈУ КОЛОНЕ, ДРУГЕ ВОЗАЦЕ ХВАТА НЕРВОЗА ,,ГУСЛАЈУЦИ,, ЗА ЊИМА ,ПА ПОЛУДЕ .. ДОЈАДИЛО ИМ .. ПРЕТИЦУ ОНДА СВУГДЈЕ .. ЈА КАД СЛУСАМ ОВЕ СТРУЦЊАКЕ О САОБРАЦАЈУ НА ТВ ЗГАДИ МИ СЕ ЗИВОТ. ТЕОРИЈА И ПРАКСА СУ РАЗЛИКА КАО НЕБО И ЗЕМЉА. ОНИ ЗНАЈУ САМО ТЕОРИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Правда

02.08.2018 10:01

Браво за коментар.

Name

Маракуја

02.08.2018 12:06

И ниси за боље, него за волан. Ти нашао галамити, стоко неписмена.

Name

амир

02.08.2018 12:24

100% си управу дијелим васе мисљене да су спори возаци који возе испод ограницења највеци узрок саобрацајни несреца и возаци који су купили возацке дозволе , све друго је у мањим процентима

Name

РЕ МАРАКУЛИЈА

02.08.2018 15:19

ЈА САМ ПОНОСАН СТО РАДИМ ПОСТЕН ПОСАО ,,ЗА ВОЛАНОМ,, ОБИСАО САМ ЦИТАВ СВИЈЕТ ВОЗЕЦИ, ВИДИО СВАСТА .. КАД ТИ ОБИДЈЕС СВИЈЕТА И ВИДИС СТА САМ ЈА ВИДИО ,НАУЦИО ПО СВИЈЕТУ ИТД МИСЛИТ ЦЕС ДА СИ ЗАВРСИО 100 ФАКУЛТЕТА. ПРИЈАТЕЉУ ПИСМЕНОСТ СЕ УЦИ У ПРАКСИ. ТИ ВЈ НЕ ЗНАС СТА ЈЕ ЗИВОТ. ОБИДЈИ СВИЈЕТ ПА ВИДИ КОЛИКО СИ ПИСМЕН. ХАЈДЕ НЕК ТЕ НЕКО СТАВИ У ЦЕНТАР РРАГА, ИЗИДЈИ САМ ИЗ ГРАДА И БИТ ЦУ ТИ РОБ ДО ВИЈЕКА.

Name

РЕ МАРАКУЈА

02.08.2018 15:27

МИСЛИМ ДА ЈЕ ПОНОС БИТИ ,,ЗА ВОЛАНА,, .. НЕМОЗЕ СВАК БИТИ НИ У РЕЗИМСКЈ СЕКТИ И ДОБИТ ПОСАО ЗА КОЈИ И НЕ ЗНА СТА ЈЕ, САМО ПРИМА НАРОДНИ НОВАЦ. ВИ СТЕ ДОТАКЛИ ДНО, КРАЈ .. ЗА ВАС ЈЕ ПОНИЗЕЊЕ КАД НЕКО ПОСТЕНО РАДИ. ЛОПОВИ УСКОРО ВАМ ДОЛАЗИ КРАЈ.

Name

Добој

02.08.2018 16:28

Да се путеви поправе,среде...вертикална и хоризонтална сигнализација ...

Name

Инг.саобраћаја

02.08.2018 10:24

Овај Милија је неодговоран и паушалан службеник који један период тврди јеďно а други друго.Стално експериментише са прописима, а касније се покаже да је подрешио. Ајде ти кући и чувај овце мани се ти саобраћаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дује

02.08.2018 10:28

На западу полиција зауставља ако си несто згријесио а код нас исто ко овце из тора на лијевак и непита те дали ти одузима твоје вријеме и неознацује гдје постави радар и редовно пита гдје си посо и хиљаду других непрофесионалних ствари раде коо у фабрици на норму сто висе казна написати прије је полицајац упозоравао ако возац има неке недостатке сад вади папир и оловку и одма казна јода смо ми неки тудји народ страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дује

02.08.2018 10:28

На западу полиција зауставља ако си несто згријесио а код нас исто ко овце из тора на лијевак и непита те дали ти одузима твоје вријеме и неознацује гдје постави радар и редовно пита гдје си посо и хиљаду других непрофесионалних ствари раде коо у фабрици на норму сто висе казна написати прије је полицајац упозоравао ако возац има неке недостатке сад вади папир и оловку и одма казна јода смо ми неки тудји народ страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лондон

02.08.2018 11:25

Милија један дан прича једно, други дан прича друго, прије неког времена је причао да ће са са радарима смањити број смртно страдалих лица а оно за ову годину се драстично повећао, прича о лијевку, тендер у питању, ниси ти за овога посла мој Милија, напусти и хватај змије по брду.

ОДГОВОРИТЕ