Uskoro alko-test svih vozača u RS

Iako Republika Srpska, kako tvrde stručnjaci, zaostaje popriličan broj godina za Evropskom unijom kada su u pitanju mjere u cilju sprečavanja vožnje u alkoholisanom stanju, pomaka na bolje ipak ima.

Republika Srpska 02.08.2018 | 08:05
Uskoro alko-test svih vozača u RS
Tako će od oktobra ove godine na više lokacija širom Republike Srpske biti provedena akcija u kojoj će biti kontrolisan apsolutno svaki vozač, a ne kao do sada pojedini vozači „odokativnom“ metodom policijskih službenika.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović ističe da zemlje EU uvode alko-brave za vozače povratnike koji po drugi put budu uhvaćeni da voze pod uticajem alkohola.

– To znači da onaj koji bude po drugi put uhvaćen u vožnji pod dejstvom alkohola o svom trošku kupuje alko-bravu i ugrađuje je u vozilo. Alko-brava, naravno, služi da se vozaču onemogući pokretanje vozila ukoliko je pod dejstvom alkohola – objasnio je Radović.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske ističe da će od jeseni biti primenjivana metoda koja je u korak sa zemljama EU.

– Od oktobra ove godine počećemo sa mjerenjem broja vozača pod uticajem alkohola u Republici Srpskoj. Mi smo uradili metodologiju merenja indikatora, sredstva su obezbijeđena tako da sada samo još trebamo odrediti tačne lokacije, jer cjelokupna teritorija Srpske mora biti pokrivena – objasnio je Radović.

Praktično to znači da će na tačno naznačenim lokacijama svi vozači koji budu prolazili tom dionicom puta biti, kako navodi Radović, testirani po sistemu lijevka.

– Dakle, sva vozila koja budu prolazila kroz punkt testiraće se kako bi se utvrdilo da li su vozači pod uticajem alkohola. Kada se utvrdi da neki vozač jeste pod uticajem alkohola, onda će se on izdvojiti i utvrdiće se tačna količina alkohola u krvi – objasnio je Radović.

Navodi kako će se na ovakav način utvrditi da li trenutne represivne mjere koje provodi policija u Republici Srpskoj, odnosno kampanje koje provodi Agencija i drugi subjekti daju pozitivne rezultate ili ne.

Ovakan način mjerenja sprovodiće se ubuduće dva puta godišnje.

– Ne trebamo previše govoriti o tome koliko je alkohol opasan i koliko i najmanji procenat može uticati na pažnju vozača – smatra Radović.

Nesreće

Prema posljednjim zvaničnim podacima Evropskog savjeta za bezbjednost u saobraćaju, gotovo svaka četvrta saobraćajna nesreća u zemljama EU povezana je sa alkoholom, a u Republici Srpskoj svaka deseta.

Međutim, prema drugim podacima, zemlje EU su u proteklih 10 godina različitim metodama uspjele da smanje broj saobraćajki sa smrtnim posljedicama izazvanih alkoholom za nevjerovatnih 47 odsto.

Najveće pijanice su u Češkoj i Litvaniji, a najtrezniji su Italijani.

U Srpskoj „kolo vodi“ Bijeljina, u kojoj je otkriven vozač sa 3,99 promila, nesavjesni vozač iz Istočnog Sarajeva je „naduvao“ 3,8, a jedan iz Gradiške 3,76 promila alkohola u krvi.

Izvor: SrpskaInfo

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Skeptik

02.08.2018 06:28

Koliko sam shvatio, u EU je 25% nesreća uzrokovano konzumiranjem alkohola a u Republici Srpskoj tek 10%. Koliko sam shvatio, mi želimo da se približimo EU , što znači da moramo ovim mjerama povećati broj nesreća uzrokovanih alkoholom sa 10 na 25% (!?)

ODGOVORITE
Name

Sta sad

02.08.2018 07:17

Znaci poslije lijevka idu alko brave.Ko ce dobiti to na tenderu hahahahhahah

Name

Pedja

02.08.2018 07:52

Posle lijevka ide 50 km i tako da opet u privatne dzepove.

Name

MILICIONAR

02.08.2018 06:39

UH, JADAN JE POSTAO OVAK MUP RS KAD MU ISTRAGE UBISTAVA VODE NOVINARI A O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA BRINU KVAZI STRUČNJACI POPUT OVOG RADOVIĆA. NAKON ŠTO SU UKINULI ILI PREPOLOVILI SAOBRAĆAJNU POLICIJU I POSTAVILI SILNE RADARE, BROJ NEZGODA SE JOŠ VIŠE POVEĆAO I SAD SMO PRVI U EVROPI SA NAJVIŠE POGINULIH. BITNO JE SAMO NAPUNITI BUDŽET I KAŽNJAVATI A PREVENTIVE NIGDJE....

ODGOVORITE
Name

Re MILICIONAR

02.08.2018 07:02

Tačno, nesreća , povređenih i poginulih je sve više pored uvedenih preventivnih mjera. Sjetimo se uvođenja obaveznog upaljenog svjetla 24h. Nikekve poboljšanje ta mjera nije dovela osim da su vozači kažnjeni sa milone maraka plus pola tog iznosa za podmićivanje policije.

Name

kako

02.08.2018 07:17

Kontrola na punktu po sistemu lijevka? Znači zadržavanje je obavezno a koliko vremena, to je upitno.

ODGOVORITE
Name

UciteljButen

03.08.2018 21:02

Policija svakodnevnom svojim postupcima krsi Ustav ogranicavajuci slobodu kretanje gradjanima. "Odokativni metod" je nezakonit. Policija mora imati razlog zasto zaustavlja gradjane i duzni su prema Zakonu o policijskim sluzbenicima da osobi koju zaustavljaju saopste isti. Rutinska kontrola je NEZAKONITA i PROTIVUSTAVNA. Ovaj "levak" sa zaustavljanjem svih vozaca je uvod u diktaturu gde se prava i slobode gradjana nonsalantno krse. Dobrodosli u Bajistan.

Name

Realitic

02.08.2018 07:18

Evo tendera za alko brave, i sl. govna.... mislim da je gore od alkohola samo postojanje crvene sekte. Alkohol barem ublazi tugu... a crveni gestapo ce i da to oduzme.

ODGOVORITE
Name

BVS

02.08.2018 09:02

SRAM VAS BILO. BRIGA VAS KOLIKO CE NAS POGINUTI. TREBA NEKOME TENDER, TREBA SKRENUTI PAZNJU SA UBISTAVA. MA STA VI SPOMINJETE EVROPSKU UNIJU. VI SAMO UVODITE ZAKONE PO EVROPSKOJ UNIJI OBICNOM COVJEKU ,A PRIMANJA KOD NAS MANJA 10 PUTA. VI SAMO POMINJETE I UPOREDJUJETE NESTO IZ EVROPSKE UNIJE STO VAMA ODGOVARA. VI STE KRIMINALNA VLADA, KRIMINALNI MUP .. MA SVE KRIMINALNI VRH DRZAVE. SRAM DA VAS BUDE. POSTALI STE PREVISE PROVIDNI.

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

02.08.2018 09:13

JA SAM PROFESIONALNI VOZAC I STALNO SAM NA PUTU, JA NE VIDIM TOLIKI PROBLEM SA PIJANIM VOZACIMA. TO JE VRLO RIJETKO. VI POJMA NEMATE, VU SAMO ZNATE TEORIJU, A U PRAKSI JE SVE DRUKVCIJE. EVO NAPR. VECI PROBLEM NA PUTU STVARAJU LOSI VOZACI KOJI SU SAD KRENULI ILI SE VRACAJU SA MORA (NJIH 30%) NEGO ZA CITAVU CODINU SVI PIJANI VOZACI. MA DA VI VIDITE KAKVIH VOZACA IMA, KAKVE TO RADNJE IZVODE .. TO JE TOLIKO OPASNO DA NEPOVJERUJES. VALJDA NIGDJE NE VOZE NEGO ,KUCA POSAO ,POSAO KUCA, .. PA KRENU NA PUT I TO JE HAOS. JA IZ 30TOGOD. ISKUSTVA TVRDIM DA DALEKO VECU OPASNOST STVARAJU VOZACI KOJI VOZE PRESPORO NEGO BRZO. STVARAJU KOLONE, DRUGE VOZACE HVATA NERVOZA ,,GUSLAJUCI,, ZA NJIMA ,PA POLUDE .. DOJADILO IM .. PRETICU ONDA SVUGDJE .. JA KAD SLUSAM OVE STRUCNJAKE O SAOBRACAJU NA TV ZGADI MI SE ZIVOT. TEORIJA I PRAKSA SU RAZLIKA KAO NEBO I ZEMLJA. ONI ZNAJU SAMO TEORIJU.

ODGOVORITE
Name

Re: Pravda

02.08.2018 10:01

Bravo za komentar.

Name

Marakuja

02.08.2018 12:06

I nisi za bolje, nego za volan. Ti našao galamiti, stoko nepismena.

Name

amir

02.08.2018 12:24

100% si upravu dijelim vase misljene da su spori vozaci koji voze ispod ogranicenja najveci uzrok saobracajni nesreca i vozaci koji su kupili vozacke dozvole , sve drugo je u manjim procentima

Name

RE MARAKULIJA

02.08.2018 15:19

JA SAM PONOSAN STO RADIM POSTEN POSAO ,,ZA VOLANOM,, OBISAO SAM CITAV SVIJET VOZECI, VIDIO SVASTA .. KAD TI OBIDJES SVIJETA I VIDIS STA SAM JA VIDIO ,NAUCIO PO SVIJETU ITD MISLIT CES DA SI ZAVRSIO 100 FAKULTETA. PRIJATELJU PISMENOST SE UCI U PRAKSI. TI VJ NE ZNAS STA JE ZIVOT. OBIDJI SVIJET PA VIDI KOLIKO SI PISMEN. HAJDE NEK TE NEKO STAVI U CENTAR RRAGA, IZIDJI SAM IZ GRADA I BIT CU TI ROB DO VIJEKA.

Name

RE MARAKUJA

02.08.2018 15:27

MISLIM DA JE PONOS BITI ,,ZA VOLANA,, .. NEMOZE SVAK BITI NI U REZIMSKJ SEKTI I DOBIT POSAO ZA KOJI I NE ZNA STA JE, SAMO PRIMA NARODNI NOVAC. VI STE DOTAKLI DNO, KRAJ .. ZA VAS JE PONIZENJE KAD NEKO POSTENO RADI. LOPOVI USKORO VAM DOLAZI KRAJ.

Name

Doboj

02.08.2018 16:28

Da se putevi poprave,srede...vertikalna i horizontalna signalizacija ...

Name

Ing.saobraćaja

02.08.2018 10:24

Ovaj Milija je neodgovoran i paušalan službenik koji jedan period tvrdi jeďno a drugi drugo.Stalno eksperimentiše sa propisima, a kasnije se pokaže da je podrešio. Ajde ti kući i čuvaj ovce mani se ti saobraćaja.

ODGOVORITE
Name

Duje

02.08.2018 10:28

Na zapadu policija zaustavlja ako si nesto zgrijesio a kod nas isto ko ovce iz tora na lijevak i nepita te dali ti oduzima tvoje vrijeme i neoznacuje gdje postavi radar i redovno pita gdje si poso i hiljadu drugih neprofesionalnih stvari rade koo u fabrici na normu sto vise kazna napisati prije je policajac upozoravao ako vozac ima neke nedostatke sad vadi papir i olovku i odma kazna joda smo mi neki tudji narod strasno

ODGOVORITE
Name

Duje

02.08.2018 10:28

Na zapadu policija zaustavlja ako si nesto zgrijesio a kod nas isto ko ovce iz tora na lijevak i nepita te dali ti oduzima tvoje vrijeme i neoznacuje gdje postavi radar i redovno pita gdje si poso i hiljadu drugih neprofesionalnih stvari rade koo u fabrici na normu sto vise kazna napisati prije je policajac upozoravao ako vozac ima neke nedostatke sad vadi papir i olovku i odma kazna joda smo mi neki tudji narod strasno

ODGOVORITE
Name

London

02.08.2018 11:25

Milija jedan dan priča jedno, drugi dan priča drugo, prije nekog vremena je pričao da će sa sa radarima smanjiti broj smrtno stradalih lica a ono za ovu godinu se drastično povećao, priča o lijevku, tender u pitanju, nisi ti za ovoga posla moj Milija, napusti i hvataj zmije po brdu.

ODGOVORITE