Културу чувати на светим мјестима

Пети „Светоилински дани“ почели су синоћ концертом Бојане и Николе Пековић и Косовских божура у порти Храма Светог Пророка Илије у Горњем Забрђу код Угљевика.

Република Српска 01.08.2018 | 11:51
Културу чувати на светим мјестима
Старјешина храма јереј Срђан Васиљевић истакао је да се „Светоилински дани“ обиљежавају у част храмовне славе Светог пророка Илије.

Глумица из Београда Ивана Жигон чланица ансамбла Косовски божури истакла је да се култура чува на светим мјестима.

„Част нам је и задовољство јер смо на овом предивном мјесту уочи великог свеца“, рекла је Жигон.

Она је напоменула да су "Косовски Божури" духовна и културна“ мапа“ Косова и Метохије која свједочи своје дјетинство, младост и своју истину кроз умјетност.

„`Косовске божуре` је основала Јелена Ивановић-Жигон која је у току одбрамбено-отаџбинског рата обилазила Војску Републике Српске од Мркоњић Града до Добоја и тим путем су и кренуле и пјесме и стихови и пјесме које је почела да говори Јелена која је, за помоћ у току рата, од Републике Српске награђена орденом Његоша првог степена“, рекла је Жигон.



Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да су „Светоилински дани“ почели када је обиљежена стогодишњица храма 2014. године.

„Општина Угљевик подржава све овакве манифестације и то ће чинити и у наредном периоду“, најавио је Перић.

Он је напоменуо да је у Мјесну заједницу Горње Забрђе у протеклом периоду улагано у инфраструктуру, изградњу школског објекта али и у реконструкцију Храма Светог Пророка Илије.

Члан Организационог одбора Југослав Цветковић рекао је да су храмови зборишта српског народа, али и да га радује велики број младих људи на концерту духовне музике.

Осим “Косовских божура“, наступио је и Црквени хор „Теодул“. Организатор „Светоилинских дана“ је Црквена општина Горње Забрђе и Светосавске омладинске заједнице из овог мјеста.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар