Kulturu čuvati na svetim mjestima

Peti „Svetoilinski dani“ počeli su sinoć koncertom Bojane i Nikole Peković i Kosovskih božura u porti Hrama Svetog Proroka Ilije u Gornjem Zabrđu kod Ugljevika.

Republika Srpska 01.08.2018 | 11:51
Kulturu čuvati na svetim mjestima
Starješina hrama jerej Srđan Vasiljević istakao je da se „Svetoilinski dani“ obilježavaju u čast hramovne slave Svetog proroka Ilije.

Glumica iz Beograda Ivana Žigon članica ansambla Kosovski božuri istakla je da se kultura čuva na svetim mjestima.

„Čast nam je i zadovoljstvo jer smo na ovom predivnom mjestu uoči velikog sveca“, rekla je Žigon.

Ona je napomenula da su "Kosovski Božuri" duhovna i kulturna“ mapa“ Kosova i Metohije koja svjedoči svoje djetinstvo, mladost i svoju istinu kroz umjetnost.

„`Kosovske božure` je osnovala Jelena Ivanović-Žigon koja je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata obilazila Vojsku Republike Srpske od Mrkonjić Grada do Doboja i tim putem su i krenule i pjesme i stihovi i pjesme koje je počela da govori Jelena koja je, za pomoć u toku rata, od Republike Srpske nagrađena ordenom Njegoša prvog stepena“, rekla je Žigon.



Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da su „Svetoilinski dani“ počeli kada je obilježena stogodišnjica hrama 2014. godine.

„Opština Ugljevik podržava sve ovakve manifestacije i to će činiti i u narednom periodu“, najavio je Perić.

On je napomenuo da je u Mjesnu zajednicu Gornje Zabrđe u proteklom periodu ulagano u infrastrukturu, izgradnju školskog objekta ali i u rekonstrukciju Hrama Svetog Proroka Ilije.

Član Organizacionog odbora Jugoslav Cvetković rekao je da su hramovi zborišta srpskog naroda, ali i da ga raduje veliki broj mladih ljudi na koncertu duhovne muzike.

Osim “Kosovskih božura“, nastupio je i Crkveni hor „Teodul“. Organizator „Svetoilinskih dana“ je Crkvena opština Gornje Zabrđe i Svetosavske omladinske zajednice iz ovog mjesta.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar