Тривић: Истина о фамозном БДП-у

Ових дана чујемо много говора о томе како нам БДП (бруто домаћи производ) значајно расте. Прво, наравно да је пожељно да овај макроекономски агрегат расте, јер тада расте и богатство народа. Али, какво нам је то богатство народа?

Република Српска 01.08.2018 | 10:58
Тривић: Истина о фамозном БДП-у
"Чињеница је да имамо најнижи БДП по глави становника у Европи и региону. БДП по глави становника је најчешће кориштена мјера животног стандарда, иако не идеалан показатељ јер не узима у обзир неједнакости у друштву, ипак се најчешће користи.

БДП по глави становника у Републици Српској је на крају 2016. године за коју постоје коначни подаци, износио 8.320 КМ (у Федерацији 8.856 КМ или 6,4% више него у Републици Српској)", наводи економиста Јелена Тривић (ПДП) и објашњава: 

Номинално гледано, БДП по глави становника у Чешкој је 17.200 евра (33.640 КМ) или у Румунији, за коју мислимо да је „ту негдје“ по животном стандарду са нама, БДП по глави становника је 8.200 евра (преко 16.000 конвертибилних марака или 2 пута више него у Републици Српској). У недостижној Њемачкој је 35.500 евра.

Истини за вољу, номиналне вриједности овог показатеља не могу да се пореде због разлике у нивоима цијена међу земљама, па можемо да користимо један показатељ који се зове БДП по глави становника према паритету куповне моћи који уобзирује и разлике у цијенама.

Према подацима које публикује ММФ, БДП по глави становника према паритету куповне моћи за одабране земље приказан је у табели испод. Подаци за Републику Српску у бази ММФ-а не постоје, али с обзиром да је БДП по глави становника у Федерацији нешто виши него у РС, можемо податке за БиХ узети као приближне и чак мало више него за Републику Српску.

БДП по глави становника према паритету куповне моћи, 2017. година

Босна и Херцеговина 12.723 долара
Србија 14.999 долара
Бугарска 21.686 долара
Румунија 24.508 долара
Чешка 35.512 долара
Словачка 33.025 долара
Њемачка 50.425 долара

Како бисмо интуитивно тумачили податке из претходне табеле?

У Србији се мало боље живи него у Републици Српској, у Бугарскоји и Румунији скоро дупло боље (а ми их сматрамо у нашим главама и даље да су „раме уз раме с нама“), у Чешкој и Словачкој скоро три пута боље, а у Њемачкој четири пута боље него код нас.

Друго, да се вратимо стопама раста БДП-а на које се позивају званичници Републике Српске.

Колико је цијела Европа у економском замаху, показује сљедећа табела у којој су приказане годишње стопе раста БДП-а према подацима ММФ-а у последње три године. Понављам, подаци су приказани за БиХ, али могу апроксимативно да послуже и за Републику Српску, јер Федерација има скоро идентичан раст као и Република, што у пондерисању за БиХ даје сличан резултат.

Стопа раста БДП-а у процентима  2015, 2016, 2017
Босна и Херцеговина 3.0, 3.2, 2.7
Србија 0.7, 2.7, 1.8
Бугарска 3.6, 3.9, 3.5
Румунија 3.9, 4.8, 6.99
Чешка 5.3, 2.6, 4.3
Словачка 3.8, 3.3, 3.4
Њемачка 1.5, 1.9, 2.5


Њемачка 2,5% у 2017. години, Чешка 4,3% (много више него ми), Словачка 3,4% (опет више него ми), Бугарска 3,5% – више него ми, а Румунија скоро 5% у 2016. години и невјероватних 7% у 2017. години! Пада ми одмах на памет обрнута веза између нивоа корпуције и економског раста што се на примјеру Румуније очигледно препознаје.  Размишљам о Лаури Ковеши.

Нама би 5 или 6% у условима у којима једна Њемачка има 2,5% било „под мус“, поготово што се са својим извозом наслањамо на Њемачку и друге земље ЕУ које свакако вуче та иста Њемачка. Њемачку намјерно узимам као примјер високоразвијене привреде која посљедњих година доживљава бум, а сваком може интуитивно да буде јасно да је развијеним земљама теже да брзо расту због већ високе базе, док би нама висока стопа раста БДП-а (5, 6 или 7%) требала бити нормална појава. Нажалост, није. Ми се вртимо око тих 2%.

Треће, скромни раст БДП-а у Републици Српској јесте статистичка чињеница која не може да се обори, али су овдје много битнији извори тог и даље скромног раста.

Да се разумијемо, не ради се овдје ни о каквом економском „чуду“. Раст БДП-а у Републици Српској је посљедњих година углавном „гуран“ растом јавне потрошње финансиране великим дијелом из кредитних задужења.

Ово сви знамо, али ево да поткријепим чињеницама. Треба само мало дубље ући у структуру БДП-а. По потрошном начину мјерења, БДП чине издаци за коначну потрошњу домаћинства, издаци за коначну потрошњу државе, бруто инвестиције у стална средства и разлика извоза и увоза.

Анализом структуре БДП-а уочава се константни раст потрошње државе и константно смањење бруто инвестиција. Дакле, извор овог скромног раста БДП-а није раст инвестиција, што би било најпожељније, него раст потрошње државе, наравно великим дијелом и из кредитних задужења.

Ако наведемо статистичку дефиницију Бруто инвестиција, биће јасније зашто је најпожељнији извор раста БДП-а управо ова ставка. Бруто инвестиције у стална средства чине инвестициона улагања пословних субјеката, предузетника и физичких лица, а која се односе на нова стална средства, нематеријална стална средства и трошкове преноса власништва.

У структури БДП-а Републике Српске, бруто инвестиције чине тек 22% од БДП-а у 2016. години, док су 2007. и 2008. године чиниле скоро 30% БДП-а (за период прије 2007. године не постоје подаци). Ово је јако поражавајућа чињеница. Дакле, раст БДП-а није резултат раста инвестиционих улагања пословних субјеката већ искључиво раста потрошње државе из задужења.

И да закључим:

Народ се на хвалоспјеве власти о економском „буму“ обично смије, јер фамозни раст БДП-а, који се након 12 година ове власти напокон десио, не осјећа „на својој кожи“. Очигледно зна народ боље него ја да је тих 2% слабо, танко, прескромно, да не кажем биједно. Нарочито ако се узму у обзир ресурси којима располаже Република.

Након 12 година, владајућа структура почиње да прича о економији, а ја још нисам видјела валидан економски план ни једне од ових партија иако се сматрам информисаном особом.

Статистичка напомена: бруто домаћи производ (БДП) је најважнији макроекономски агрегат у систему националних рачуна и мјера развоја укупне економије.

Ово каже дефиниција нашег Републичког завода за статистику, али да би било потпуно јасније, БДП представља суму произведених добара и услуга произведених у некој земљи/економији током обрачунског периода, најчешће једне године. Врло једноставна дефиниција која интуитивно наводи да је то све што једна земља произведе током једне године, објашњава Тривићева. 

(БН)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ОН је за све крив, само ОН.

01.08.2018 09:15

ОН је за све крив, само ОН...њега треба отјерати са власти!!!!! Највеци злоцинац над србима у послдњих 10 година. Никад се нецмо опоравити од њега, његовог сина, кумова и градјевински тајкуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насе културно наследје:

01.08.2018 09:27

Папцине свих земаља ујединимо се!

Name

да

01.08.2018 09:37

Вјероватно ГДП по глави становника радис по Бакировом попису по којем РС има +300000 Босњака у свом саставу. Избаци непостојеце па онда ради ГДП пер цапита приуцена девојцице

Name

реБДП/БНП

01.08.2018 10:34

Како нема струке? Па измјена узорковања !Као и концепта богаство/сиромаштво као мјерна јединица .

Name

.

01.08.2018 10:48

Напредак,напредак ниво сучељавања подигнут на пристојну разину !!!!

Name

Никола пале

01.08.2018 14:31

Јелена Тривиц је тренутно нас најбољи економски стручњак, И ово је објаснила одлично и отворила народу оцу да.виде ста се стварно дешава у економији Републике Српске, а дешава се пропаст.

Name

ПАДА ВЛАДА

01.08.2018 09:23

Мјерење животног стандарда глобална је рачунска операција која се једнако проводи на свјетском и локалном нивоу. Оно што сваку земљу чини посебном је крајњи резултат. А оно што им је свима заједничко је стандардна грешка. Не као врста статистичког податка, него учестала грешка у поступку мјерења, која даје криву логичку процјену морално политичког стања у природи друштва. Основни проблем лежи у погрешној методи статистичког узорка, што се јасно види ако сагледамо упоредне анализе господарских тековина двају друштвено економски система на простору РС, које смо у оба случаја изборили револуцијом. Да видимо у чему је ПОЕНТА: Показатељи животног стандарда математички су индикатори који нам дају слику општег благостања одређене скупине или физичких лица, на темељу чега изводимо закључке. Веома је битно да ли је тврдња да смо некада живјели боље или горе изведена на основу субјективног дојма или статистичких чињеница. Озбиљне државе и здрава људска друштва држе се статистике. Али не може се бити здрав и озбиљан ако ниси довољно свјестан, ментално освијетљен и духовно просвијетљен. У овоме случају то се односи на изграђену свијест о примарним људским потребама, што нам сугерира да исправна мјера животног стандарда није ниво богатства, него сиромаштва. Таква свјесност захтјева хитне корекције у статистичко-економском концепту популације и узорка, при чему је животни стандард божје сиротиње репрезентативни елемент статистичке анализе. Када би ствари поставили на такав начин, спознали би понајприје круцијалну економску разлику између социјализма и капитализма, која се огледа у чињеници да у социјализму постоји неко социјално дно до којега се може пасти, а у капитализму

ОДГОВОРИТЕ
Name

БДП није исто сто и БНП

01.08.2018 09:44

Пуно филозофије без једне реци струке.

Name

Ре

01.08.2018 10:03

Куповна моћ, стандард живота, покривеност потрошачке корпе минималном платом...плус БДП...и добијемо приближнију реалност...наша је КАТАСТРОФА.

Name

А резултати рада?

01.08.2018 09:33

РС се налази у теском стању. Док се градјани боре за владавину права, онај минимум филозофске људске егзистенције, ми нисмо јос ни поцели оно главно: економски минимум са којим насе фамилије могу да презиве. Умјесто тога имамо политицке поклице: хоцемо 100.000 гласаца! Ово говори све о свијести (несвијести) насих политицара јер: засто би ми дали те гласове када нам иде лосе? Па докле цемо слусати политицке дилетанте без икаквих резултата???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

01.08.2018 09:39

Тривићка добра,све сам разумио,биједни смо до бола а ови се хвале,само је њима добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАДА НАС ГОДИНАМА ВАРА!!!!

01.08.2018 09:40

ДА ЛИ СЕ У Републици Српској ЗНА КОЛИКИ ЈЕ ЈАВНИ ДУГ - ТЕГЕЛТИЈА И ЦВИЈАНОВИЋКА то наравно крију од НАРОД. КОНЧНА ЦИФРА СЕ И НЕ ЗНА!!! Како бисмо отплатили скупе кредите, улазимо у нова, нешто јефтинија задужења, због којих се константно вртимо у дужничком кругу. Недостатак новца мора да се надомести, па се РС све више задужује и продајом државних хартија од вриједности, на које су камате врло високе.Проблем и то што смо задужени у девизама и у иностранству и у земљи. Како расте вредност долара и евра, дуг нам се повећава. Око 80 одсто наших дугова је у страној валути, па да се и један КМ не задужимо, док курс расте, ми имамо повећање дуга. И у последње време превише срљамо. Ево, од Кине узимамо све у доларима, а имамо чак и један кредит у јуанима, о којима ништа не знамо, а онда се чудимо када нам камате и рате нагло скоче..СРЉАМО СА ОВОМ ВЛАДОМ У ТОТАЛНУ ПРОПАСТ. АКО Е ОВО НЕ ЗАУСТАВИ БИЋЕМО ГОРИ ОД ГРЧКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxтра АЛИ

01.08.2018 09:51

Јелена је све ово одлично објаснила,али колико Срби имали неко високо мишљење о себи сигурно је да ову детаљну анализу разумије врло мали број људи у РС.Они којима је РТРС испрао мозак и њихови укућани раде у државном и јавном сектору причају да се никада није боље живјело као сада.Уби нас незнање,необразовање и ови режимски подрепаши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре да

01.08.2018 09:57

Приуцена дјевојцица је доктор наука И профессор н.а. факултету а ти погледај себе клепане обицни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надја

01.08.2018 10:02

Јелена, хвала што раскринкаваш ову минхаузенску власт. Невјероватно је колико властодршци и у Српској вријеђају здрав разум износећи безочне лажи, убјеђивањем сиротиње да, у ствари, добро живе! Народе, отвори очи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД СЕ ОСВЈЕСТИО

01.08.2018 10:05

НАРОД ЈЕ ОД НЕЗНАЛИЦА У ВЛАДИ нешто и научио, зато не дозвољава да поново уништава земљу. То што вас и даље гледамо и слушамо, без обзира на сво зло које сте нанијели грађанима и држави, доказ је демократских принципа у модерној, све уређенијој Републици Српској. Ви, наравно, можете да наставите да лажете и вређате, али да поново уништавате РС, е то вам грађани, сигуран сам, неће дозволити. Поручујем Вам да би било добро да бар једном погледате истину у очи, а не да гледате само у очи ваших финансијера и Ваш лични банковни рачун, јер и сами знате да РС нтреба да постане модерна, цивилизована, економски јака држава - управо захваљујући вама и СНСД-у то никада неће бити. ЗАТО ПОДРЖАВАМ ПОСТ "ПАДА ВЛАДА" И ТО ВРЛО БРЗО!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

01.08.2018 10:20

Браво,коначно неко стручан,свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

01.08.2018 10:20

Ово просјецног цитаоца не интересује. Овако сигурно нецете убиједити никог да бас вама да глас . Прицајте народним језиком и реците конкретне кораке који су вец просли у земљама у развоју. Поента је дизу се скупи кредити из којих се финансирају напумпани тендери и дају плате бузетлијама , то на папиру приказује цифру која обицном цовјеку ама бас ниста не знаци. Обицан цовјек за 12 сати лопатања дневно добије 400,500 марака и размисља ко би могао бити тај који кад би досао на власт мозе то да промијени . Ако му не понудите рјесење он или неце изаци на изборе или це га привуци Миле својом "српском" прицом, "сељацким" сармом или једнократном помоци у виду 50 марака. Поздрав бирацима и бираним са поруком никад нецете бити једно у сеприцкој јами од дрзаве. Мозда боље нисте ни заслузили, мислим на бираце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министарство финансија

01.08.2018 10:22

Јелена требаш доћи да нашим незналицама у мин.финансија објасниш неке ствари и да се престану исмијавати људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

01.08.2018 10:34

АЛИ ДАЈТЕ НАМ КОНКРЕТНЕ КОРАКЕ ПОСЛИЈЕ ТЈЕРАЊА ОВИХ НЕЗНАЛИЦА А ЈОШ И КРАДУ И ТО НЕПОДНОШЉИВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

01.08.2018 10:36

Ево зато одох у њемацку.... кад ми балавица без дана радног стаза у струци објасњава економску ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидзо

01.08.2018 14:34

За велику већину Јелена Тривиц је ходајућа економска институција. Професор на факултетима у Београду и Бања Луци, мајка, сестра, супруга и надасве добар И поштен човјек.Тако да XXЛ поклопи се ушима и шути.

Name

РЕ ДА

01.08.2018 10:37

ПРОФЕСОРИЦЕ ЈЕЛЕНА(ми неки знамо да су те звали на БГ универз.)ГЛУПИМ И СЛИЈЕПИМ НЕВРИЈЕДИ ПОКАЗИВАТИ ЧИЊЕНИЦЕ И ДОКАЗЕ ЈЕР ОНИ НЕМАЈУ МОЗГА ПА ИМ ЈЕ ДОБРО И ОВО СТАЊЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

01.08.2018 12:59

Захваљујем се професорици која је објаснила врло јасно и шта се чиме пореди и како се то рачуна.Ја вјерујем да наса Бисерка ово може читати цијели живот и ништа неће научити нити разумјети.Показало се и са овом чланком да овдје има паметног свијета .Можете замислити кад причате са појединим групама а они ти кажу и опозиција је иста како може бити иста кад људи 12г. нису на власти.Моје лично мишљење дасу ови избори јако битни мора доћи до промјене власти.Мора се нова влада саставити од стручних људи а не страначки послушника.Никада ннесмије бити власт у рукама једног човјека као штоје то сада.Прекинути бесомичну и дрску пљацчку нације.Овај лоповлук ће ући у гинисове књиге.Будите сигурни историја ће проучавати ову несрећу народа.Професорице бавим се некаквим пословима и имам на грбачи око петсто људи без утаја пореза још једном вам се захваљујем на јако лијепом тексту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

01.08.2018 13:59

Ако народ и ове године буде гласао за СНСД очигледно ништа боље нити заслужује, нити треба да добије! Политичарима се може да краду и лажу кад их слијепци који не виде од дрвета шуму подржавају и гурају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фолклор

01.08.2018 15:00

БРАВО ПАМЕТНА ДЈЕВОЈКО,морас мало висе бити по порталима и на тв..Да побијес ону ЛОПИНУ ТЕГЕЛТИЈУ.Када ону Муцаву,зубату,стару,будалу слусам,кукуљи,мумљ,мумуљи..СПАСАВАЈ ДЈЕТЕ ПАМЕТНО,ЈАСНО ГЛАСНО,ако се ста спасити да..Прекрасна си и ПАМЕТНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симеун

09.08.2018 13:54

Све је то уреду , али ко једном промјени партију..

ОДГОВОРИТЕ