Јувентусу је довео Дибалу, Погбу, Пјанића...

. . . Комана и Морату, променио је Јунајтед, а сада је спортски директор Зенита! Какав обрт у каријери!

Фудбал 04.08.2018 | 23:30
Јувентусу је довео Дибалу, Погбу, Пјанића...
Да ли знате ко је Хавијер Рибалта? Добро информисани познаваоци фудбала памте га као скаута Јувентуса и једног од најзаслужнијих људи за многе поготке које је Стара дама направила на трансфер пијаци за релативно мале паре. Неки га можда знају као шефа скаутинг службе Манчестер јунајтеда, где је провео последњих годину и кусур дана. Е, он је од данас нови спортски директор Зенита!

Хавијер Рибалта можда досад није био познат свима, али они који досад нису чули за њега, или нису имали довољно информација, од сада би требало да упамте овог човека.

Тим из Санкт Петербурга објавио је данас званично да је на место спортског директора довео човека који је годинама уназад био препознатљив као врсни скаут и човек страшног њуха за ТОП појачања. Очигледно је да је Зенит решио да мало његове магије донесе и у хладну Русију, где ће Пералта покушати да настави оно што је с успехом радио у Јувентусу и Манчестер јунајтеду.

Сада ћемо мало у детаље о човеку који је имао тако јак утицај на рад два европска гиганта. Током своје петогодишње каријере у Јувентусу, Хавијер Рибалта је био човек у кога је Бепе Марота имао највише поверења. Био је његов човек за све и неко чија се реч озбиљно поштовала у Торину.

Рибалта је у редовима Старе даме био вођа тима од 20 скаута! Био је познат као човек који је своје задатке делио у две главне категорије. Прву су чинили играчи у годинама, који су и даље имали жељу да покажу колико вреде. Другу су представљали млади таленти гладни доказивања.

Тако је Рибалта имао можда и пресудан утицај на довођење Данија Алвеса, Патриса Евре, Фернанда Љорентеа, Ернанеса, Самија Кедира, Марија Манџукића и Карлоса Тевеза. То је прва група играча. С друге стране због његових речи у Јувентус су стигли Пауло Дибала, Миралем Пјанић, Алекс Сандро, Пол Погба, Кингсли Коман и Алваро Мората!

Дакле, јасно вам је какав је утицај имао Рибалта. Онда је пре тринаест месеци Рибалта отишао у Манчестер јунајтед, где је постао шеф скаутинг службе. Био је у сталном контакту с првим оперативцем Црвених ђавола Едом Вудвордом, а радио је заједно са Метом Џаџом, главним човеком за корпоративни развој. Упућени острвски новинари тврде да је управо Рибалта променио Јунајтедову трансфер тактику и зауставио тренд гомилања играча на истим позицијама и скупоценим аквизицијама без праве идеје.

На његов наговор Жозе Мурињо је ангажовао Фреда из Шахтјора и Портовог талента Диога Далота.

О разлозима Рибалтиног одласка из Јунајтеда одговор можете наћи у речима Жозеа Муриња, који је недавно јавно избацио фрустрације и незадовољство радом клуба на тржишту. Наводно, Мурињо је почетком године поделио листу потенцијалних појачања која жели на лето, али је Ед Вудворд кочио све послове. Наводно, због жеље да се клуб окрене довођењу младих и перспективних играча, а не куповини скупоцених инвестиција.

Мада није потврђено, Рибалта је био незадовољан чињеницом да је искључен из рада клуба и желео је промену.

Зенит се јавио и договор је брзо пао.

Да ли је Јунајтед на великом губитку и шта ће Зенит добити у будућности?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар