Juventusu je doveo Dibalu, Pogbu, Pjanića...

. . . Komana i Moratu, promenio je Junajted, a sada je sportski direktor Zenita! Kakav obrt u karijeri!

Fudbal 04.08.2018 | 23:30
Juventusu je doveo Dibalu, Pogbu, Pjanića...
Da li znate ko je Havijer Ribalta? Dobro informisani poznavaoci fudbala pamte ga kao skauta Juventusa i jednog od najzaslužnijih ljudi za mnoge pogotke koje je Stara dama napravila na transfer pijaci za relativno male pare. Neki ga možda znaju kao šefa skauting službe Mančester junajteda, gde je proveo poslednjih godinu i kusur dana. E, on je od danas novi sportski direktor Zenita!

Havijer Ribalta možda dosad nije bio poznat svima, ali oni koji dosad nisu čuli za njega, ili nisu imali dovoljno informacija, od sada bi trebalo da upamte ovog čoveka.

Tim iz Sankt Peterburga objavio je danas zvanično da je na mesto sportskog direktora doveo čoveka koji je godinama unazad bio prepoznatljiv kao vrsni skaut i čovek strašnog njuha za TOP pojačanja. Očigledno je da je Zenit rešio da malo njegove magije donese i u hladnu Rusiju, gde će Peralta pokušati da nastavi ono što je s uspehom radio u Juventusu i Mančester junajtedu.

Sada ćemo malo u detalje o čoveku koji je imao tako jak uticaj na rad dva evropska giganta. Tokom svoje petogodišnje karijere u Juventusu, Havijer Ribalta je bio čovek u koga je Bepe Marota imao najviše poverenja. Bio je njegov čovek za sve i neko čija se reč ozbiljno poštovala u Torinu.

Ribalta je u redovima Stare dame bio vođa tima od 20 skauta! Bio je poznat kao čovek koji je svoje zadatke delio u dve glavne kategorije. Prvu su činili igrači u godinama, koji su i dalje imali želju da pokažu koliko vrede. Drugu su predstavljali mladi talenti gladni dokazivanja.

Tako je Ribalta imao možda i presudan uticaj na dovođenje Danija Alvesa, Patrisa Evre, Fernanda Ljorentea, Ernanesa, Samija Kedira, Marija Mandžukića i Karlosa Teveza. To je prva grupa igrača. S druge strane zbog njegovih reči u Juventus su stigli Paulo Dibala, Miralem Pjanić, Aleks Sandro, Pol Pogba, Kingsli Koman i Alvaro Morata!

Dakle, jasno vam je kakav je uticaj imao Ribalta. Onda je pre trinaest meseci Ribalta otišao u Mančester junajted, gde je postao šef skauting službe. Bio je u stalnom kontaktu s prvim operativcem Crvenih đavola Edom Vudvordom, a radio je zajedno sa Metom Džadžom, glavnim čovekom za korporativni razvoj. Upućeni ostrvski novinari tvrde da je upravo Ribalta promenio Junajtedovu transfer taktiku i zaustavio trend gomilanja igrača na istim pozicijama i skupocenim akvizicijama bez prave ideje.

Na njegov nagovor Žoze Murinjo je angažovao Freda iz Šahtjora i Portovog talenta Dioga Dalota.

O razlozima Ribaltinog odlaska iz Junajteda odgovor možete naći u rečima Žozea Murinja, koji je nedavno javno izbacio frustracije i nezadovoljstvo radom kluba na tržištu. Navodno, Murinjo je početkom godine podelio listu potencijalnih pojačanja koja želi na leto, ali je Ed Vudvord kočio sve poslove. Navodno, zbog želje da se klub okrene dovođenju mladih i perspektivnih igrača, a ne kupovini skupocenih investicija.

Mada nije potvrđeno, Ribalta je bio nezadovoljan činjenicom da je isključen iz rada kluba i želeo je promenu.

Zenit se javio i dogovor je brzo pao.

Da li je Junajted na velikom gubitku i šta će Zenit dobiti u budućnosti?

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar