Прича: Будућност је стигла...!

Нови Пирло, Монакови клинци од 41. 000. 000, Гвардиолин пројекат, Реалово чудо. . .  Ово су највреднији фудбалери рођени после 1. јануара 2000. године.

Фудбал 01.08.2018 | 23:50
Прича: Будућност је стигла...!
Припреме за нову сезону добар су период за најјаче европске клубове да у ватру баце неке нове клинце, спремне да једног дана преузму штафету од својих старијих колега и загосподаре фудбалском планетом. Тако је нови тренер Арсенала лансирао талентованог везисту Емила Смит Роува, који је после одличних партија у дресу Тобџија одмах добио професионални уговор. Дијего Симеоне је против Пари Сен Жермена представио 17-годишњег бисера Виктора Мољеха, који је поверење искористио и чак затресао мрежу. Пеп Гвардиола је то већ урадио са Ериком Гарсија Мартретом, Филом Фоденом, Брахимом Дијазом и још неким клинцима, Челси са Калумом Хадсон Одојем...

Због тога смо решили да саставимо листу највреднијих и најплаћенијих клинаца рођених после 1. јануара 2000. године, који у очима критичара имају блиставу будућност. 

Фенербахче овог лета није доводио много, а највећи новац издвојио је за 18-годишњег чувара мреже Берка Езера. Ради се о момку који је до овог лета бранио за турског нижелигаша Алтинорду, а 10. јула је званично комплетиран његов трансфер у Фенербахче вредан 3.000.000 евра. С њим је потписан петогодишњи уговор. Познаваоци фудбалских прилика у Турској верују да би Езер могао да буде њихово следеће велико име на гол црти. Врло занимљив голман у конкуренцији момака рођени после 2000. године је и Миланов Алесандро Плизари. Ко год да прати италијански фудбал каже да је он највећа конкуренција Ђиђу Донаруми, иако је ту далеко искуснији Пепе Реина, те да је врло надарен голман. Плизаријева несрећа је та да је практично Донаруминих година и Милан нема могућност обојици да пружи место на терену, због чега је прошле сезоне био у Тернани на позајмици. Његова садашња тржишна вредност је 1.200.000 евра, али Милан га наводно цени на преко 5.000.000 евра

На десном беку конкуренција тренутно није прејака, а највише се истиче Ђеновин Антонио Кандела. Млади репрезентативац Италије, члан омладинске селекције која је недавно поражена од Португалије у лудом финалу Европског првенства, виђен је као играч који ће се ускоро пробити и до А тима Азура, ако буде овако наставио. Ђенова је Канделу узела од Специје последњег дана зимског прелазног за 1.100.000 евра и од тада његова цена константно расте. Ђенова га, наводно, не би продала ни за 10.000.000 евра тренутно.

У срцу одбране је једно добро познато лице. Челсијево дефанзивно чудо Ејтан Ампаду је одавно привукао велику пажњу највећих европских тимова и засад је један од најбољих производа пребогате клупске академије. Иако још није званично напунио ни 18 година, иза себе већ има два наступа у А тиму Велса и некадашњи селектор Крис Колман га је изузетно ценио због своје играчке разноврсности, али и чињенице да се подједнако добро сналази и као штопер и као дефанзивни везиста. Маурицио Сари му је пружао шансу током припрема и солидно се показао. Његова тржишна вредност је 5.000.000 евра, али је у суштини много већа.

Уз Ампадуа је и продукт Херенвенове школе Кик Пири. У времену када је холандски клупски и репрезентативни фудбал крцат суперталентованим клинцима практично на свим позицијама и момак с америчким пасошем (рођен у Бостону) је заузео своје место. Иза себе већ има 31 утакмицу у Ередивизији, али и четири европска меча. Прошле сезоне одиграо је чак 35 утакмица у свим такмичењима – највише као штопер, а може да одговори изазову и на левом беку. Прошао је све репрезентативне категорије Холандије, а међу стручњацима тамошњег фудбала уврштен је у ред највећих талената, заједно са нешто старијим Де Лихтом, Де Јонгом, Клајвертом, де Беком, Долбергом... Због тога Херенвен још не планира да га прода, упркос томе што га посматрају најјачи клубови Премијер лиге и Примере, јер верују да наредног лета могу да зараде огроман новац. Његова тржишна вредност је 2.000.000 евра, али када се узму сви параметри у обзир, далеко је виша. 

Треба истаћи да је међу највећим бисерима у срцу одбране и талентовани Партизанов штопер Светозар Марковић, као и сјајни Умар Соле из Лиона.

На левом беку смо направили мали уступак, пошто је на левом крилу страшна, паклена конкуренција. На леви бек смо сврстали Фуламово чудо од детета Рајана Сесењона. Истина, Сесењон је каријеру и започео као леви бек и прошлу сезону је чак почео на тој позицији, али је Славиша Јокановић увидео да његове техничко-физичке карактеристике могу и много боље да се искористе у офанзивном делу, па га је српски стручњак померио скроз напред, на позицију левог крила. Страшан таленат, један од највећих у свету фудбала, можда и највећи међу енглеским фудбалерима тренутно и није чудо што се за њега отимају Манчестер јунајтед, Тотенхем, Арсенал, Ливерпул... Са 18 година он већ на тржишту има вредност од 25.000.000 евра, али је у пракси она далеко већа и Фулам се засад сјајно бори са конкуренцијом. Како је Фулам промовисан у Премијер лигу Сесењонова вредност ће само расти и клуб из Западног Лондона би у будућности могао да заради страховиту суму новца на име обештећења. 

На овој позицији вреди поменути и будућег холандског репрезентативца Тајрела Маласију из Фајенорда, те шпански тандем Алекс Сентељес – Хуан Миранда из Валенсије, односно Барселоне.

Када вас са 18 година пореде са Андреом Пирлом, онда знате да у себи имате нешто посебно. Е, то је Сандро Тонали. Не само што физички подсећа на фудбалског Моцарта, већ игра за Брешу као и он, обојица су рођени у Ломбардији и обојица имају готово нестварно идентичне фудбалске карактеристике. Зато се сви надају да нам Бреша заиста доноси новог Пирла на сцену. Канделин је саиграч из репрезентације која је стигла до финала омладинског првенства Европе, а међу критичарима кружи прича да је један од највећих талената светског фудбала. Мада му је тржишна вредност 7.000.000 евра, Бреша га сада не би продала ни за три пута више новца.

Пеп Гвардиола можда кубури тренутно са централним везним играчима, али можда неће морати да посеже за новим скупоценим аквизицијама јер у својим редовима има момка који представља будућност фудбала. Фоден је чистокрвни продукт Ситијеве школе, где тренира од малих ногу и важи за једног од најталентованијих енглеских фудбалера на својој позицији. За њега се дуго интересовао Лидс, али после неких добрих игара Гвардиола чак размишља о томе да Фодена задржи и пружи му прилику у Премијер лиги. Недавно је у мечу против Бајерна био непогрешив у дељењу лопте саиграчима, а његова улога је управо та - да споји одбрану и напад. Касније се повредио, али је оставио баш добар утисак. Пеп Гвардиола помно прати његово стање и немојте да се зачудите ако остане. Тржишна вредност му је 7.000.000 евра. 

На десном крилу бисмо радо ставили златног момка Валенсије Ферана Тореса, иначе дечка који је прошао све категорије клуба са Местаље, али смо се одлучили за алтернативну опцију – Пјетра Пелегрија. И да, свесни смо да је он пре свега класичан центарфор и голгетер, али знао је да заигра и на десном крилу током својих дана у Ђенови. Односно, пре него што је крајем јануара продат Монаку за огромних 21.000.000 евра! Највећи бисер Ђеновине школе је био баш интересантан Јувентусу и Интеру, али је Монако препознао моменат и искеширао велики новац за момка који претендује да буде врло добар играч у будућности. Али, да не будемо неправедни, Торес је виђен као један од највећих талената шпанског фудбала и Марселино Торалозбиљно рачуна на њега у будућности. Треба обратити пажњу на овог момка.

Место офанзивног везисте припало је талентованом Јан Фитеу Арпу из Хамбургера. Мада је, као и Пелегри, првенствено нападач, ставили смо га као офанзивног везисту јер је имао своје роле и на тој позицији раније. Чак је и током ових припрема уиграван на тој позицији, јер му баш не иде као класичном нападачу. Критичари му замерају слабу завршницу, недостатак концентрације, али и да је слаб у ваздушним дуелима. Ипак, на Бајерновом је радару дуже време и када те Бајерн гледа, знаш да имаш квалитет. Његова тржишна вредност је 7.500.000 евра.

Ако ће нека позиција имати паклену конкуренцију, онда је то лево крило. Винисијус, нова аквизиција Бајера Паулињо, затим Санчо, Родриго, Вудбурн, Сила... Биће лудо! Али, највреднији међу њима је управо првопоменути Винисијус Жуниор, кога је Реал платио Фламенгу 45.000.000 евра! То је заиста нестварна сума новца за голобрадог момка који се сусреће с првим европским искуством. Како га практично сви у Бразилу пореде с Нејмаром, Реал није желео да му се понови случај управо са најплаћенијим играчем света, кога му је отела Барселона испред носа. Краљевски клуб је зато искеширао огроман новац и тако капарисао златну коку за будућност. 

У срцу напада могли смо да ставимо Јувентусов драгуљ Мојзеа Кеана, кога је Мино Рајола понудио Наполију, а наводно је за њега заинтересован и Ајнтрахт из Франкфурта. Ипак, ми смо се одлучили за играча чија је примарна позиција лево крило (!), али може да одговори изазову и као центарфор. Ради се о Виљему Гебелу, за кога је Монако платио Лиону чак 20.000.000 евра! Већ је дебитовао у европским клупским такмичењима, а критичари тврде да је страшан таленат. Ако је заиста тако добар, Монако има момка од преко 100.000.000 евра! 

НАЈСКУПЉИ ТИМ ИГРАЧА РОЂЕНИХ ПОСЛЕ 2000. ГОДИНЕ

Голман:          Берке Езер      Фенербахче      3.000.000 евра
Десни бек:       Антонио Кандела        Ђенова            1.100.000 евра
Штопер: Ејтан Ампаду Челси    5.000.000 евра
Штопер: Кик Пири          Херенвен         2.000.000 евра
Леви бек:         Рајан Сесењон            Фулам  25.000.000 евра
Везни:  Сандро Тонали  Бреша   7.000.000 евра
Везни:  Фил Фоден         Манчестер Сити 7.000.000        евра
Десно крило: Пјетро Пелегри         Монако         21.000.000 евра
Офанзивни везни:          Јан Фите Арп      ХСВ     7.500.000 евра
Лево крило: Винисијус    Реал Мадрид    45.000.000 евра
Нападач: Виљем Гебел            Монако          20.000.000 евра

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар