Priča: Budućnost je stigla...!

Novi Pirlo, Monakovi klinci od 41. 000. 000, Gvardiolin projekat, Realovo čudo. . .  Ovo su najvredniji fudbaleri rođeni posle 1. januara 2000. godine.

Fudbal 01.08.2018 | 23:50
Priča: Budućnost je stigla...!
Pripreme za novu sezonu dobar su period za najjače evropske klubove da u vatru bace neke nove klince, spremne da jednog dana preuzmu štafetu od svojih starijih kolega i zagospodare fudbalskom planetom. Tako je novi trener Arsenala lansirao talentovanog vezistu Emila Smit Rouva, koji je posle odličnih partija u dresu Tobdžija odmah dobio profesionalni ugovor. Dijego Simeone je protiv Pari Sen Žermena predstavio 17-godišnjeg bisera Viktora Moljeha, koji je poverenje iskoristio i čak zatresao mrežu. Pep Gvardiola je to već uradio sa Erikom Garsija Martretom, Filom Fodenom, Brahimom Dijazom i još nekim klincima, Čelsi sa Kalumom Hadson Odojem...

Zbog toga smo rešili da sastavimo listu najvrednijih i najplaćenijih klinaca rođenih posle 1. januara 2000. godine, koji u očima kritičara imaju blistavu budućnost. 

Fenerbahče ovog leta nije dovodio mnogo, a najveći novac izdvojio je za 18-godišnjeg čuvara mreže Berka Ezera. Radi se o momku koji je do ovog leta branio za turskog niželigaša Altinordu, a 10. jula je zvanično kompletiran njegov transfer u Fenerbahče vredan 3.000.000 evra. S njim je potpisan petogodišnji ugovor. Poznavaoci fudbalskih prilika u Turskoj veruju da bi Ezer mogao da bude njihovo sledeće veliko ime na gol crti. Vrlo zanimljiv golman u konkurenciji momaka rođeni posle 2000. godine je i Milanov Alesandro Plizari. Ko god da prati italijanski fudbal kaže da je on najveća konkurencija Điđu Donarumi, iako je tu daleko iskusniji Pepe Reina, te da je vrlo nadaren golman. Plizarijeva nesreća je ta da je praktično Donaruminih godina i Milan nema mogućnost obojici da pruži mesto na terenu, zbog čega je prošle sezone bio u Ternani na pozajmici. Njegova sadašnja tržišna vrednost je 1.200.000 evra, ali Milan ga navodno ceni na preko 5.000.000 evra

Na desnom beku konkurencija trenutno nije prejaka, a najviše se ističe Đenovin Antonio Kandela. Mladi reprezentativac Italije, član omladinske selekcije koja je nedavno poražena od Portugalije u ludom finalu Evropskog prvenstva, viđen je kao igrač koji će se uskoro probiti i do A tima Azura, ako bude ovako nastavio. Đenova je Kandelu uzela od Specije poslednjeg dana zimskog prelaznog za 1.100.000 evra i od tada njegova cena konstantno raste. Đenova ga, navodno, ne bi prodala ni za 10.000.000 evra trenutno.

U srcu odbrane je jedno dobro poznato lice. Čelsijevo defanzivno čudo Ejtan Ampadu je odavno privukao veliku pažnju najvećih evropskih timova i zasad je jedan od najboljih proizvoda prebogate klupske akademije. Iako još nije zvanično napunio ni 18 godina, iza sebe već ima dva nastupa u A timu Velsa i nekadašnji selektor Kris Kolman ga je izuzetno cenio zbog svoje igračke raznovrsnosti, ali i činjenice da se podjednako dobro snalazi i kao štoper i kao defanzivni vezista. Mauricio Sari mu je pružao šansu tokom priprema i solidno se pokazao. Njegova tržišna vrednost je 5.000.000 evra, ali je u suštini mnogo veća.

Uz Ampadua je i produkt Herenvenove škole Kik Piri. U vremenu kada je holandski klupski i reprezentativni fudbal krcat supertalentovanim klincima praktično na svim pozicijama i momak s američkim pasošem (rođen u Bostonu) je zauzeo svoje mesto. Iza sebe već ima 31 utakmicu u Erediviziji, ali i četiri evropska meča. Prošle sezone odigrao je čak 35 utakmica u svim takmičenjima – najviše kao štoper, a može da odgovori izazovu i na levom beku. Prošao je sve reprezentativne kategorije Holandije, a među stručnjacima tamošnjeg fudbala uvršten je u red najvećih talenata, zajedno sa nešto starijim De Lihtom, De Jongom, Klajvertom, de Bekom, Dolbergom... Zbog toga Herenven još ne planira da ga proda, uprkos tome što ga posmatraju najjači klubovi Premijer lige i Primere, jer veruju da narednog leta mogu da zarade ogroman novac. Njegova tržišna vrednost je 2.000.000 evra, ali kada se uzmu svi parametri u obzir, daleko je viša. 

Treba istaći da je među najvećim biserima u srcu odbrane i talentovani Partizanov štoper Svetozar Marković, kao i sjajni Umar Sole iz Liona.

Na levom beku smo napravili mali ustupak, pošto je na levom krilu strašna, paklena konkurencija. Na levi bek smo svrstali Fulamovo čudo od deteta Rajana Sesenjona. Istina, Sesenjon je karijeru i započeo kao levi bek i prošlu sezonu je čak počeo na toj poziciji, ali je Slaviša Jokanović uvideo da njegove tehničko-fizičke karakteristike mogu i mnogo bolje da se iskoriste u ofanzivnom delu, pa ga je srpski stručnjak pomerio skroz napred, na poziciju levog krila. Strašan talenat, jedan od najvećih u svetu fudbala, možda i najveći među engleskim fudbalerima trenutno i nije čudo što se za njega otimaju Mančester junajted, Totenhem, Arsenal, Liverpul... Sa 18 godina on već na tržištu ima vrednost od 25.000.000 evra, ali je u praksi ona daleko veća i Fulam se zasad sjajno bori sa konkurencijom. Kako je Fulam promovisan u Premijer ligu Sesenjonova vrednost će samo rasti i klub iz Zapadnog Londona bi u budućnosti mogao da zaradi strahovitu sumu novca na ime obeštećenja. 

Na ovoj poziciji vredi pomenuti i budućeg holandskog reprezentativca Tajrela Malasiju iz Fajenorda, te španski tandem Aleks Senteljes – Huan Miranda iz Valensije, odnosno Barselone.

Kada vas sa 18 godina porede sa Andreom Pirlom, onda znate da u sebi imate nešto posebno. E, to je Sandro Tonali. Ne samo što fizički podseća na fudbalskog Mocarta, već igra za Brešu kao i on, obojica su rođeni u Lombardiji i obojica imaju gotovo nestvarno identične fudbalske karakteristike. Zato se svi nadaju da nam Breša zaista donosi novog Pirla na scenu. Kandelin je saigrač iz reprezentacije koja je stigla do finala omladinskog prvenstva Evrope, a među kritičarima kruži priča da je jedan od najvećih talenata svetskog fudbala. Mada mu je tržišna vrednost 7.000.000 evra, Breša ga sada ne bi prodala ni za tri puta više novca.

Pep Gvardiola možda kuburi trenutno sa centralnim veznim igračima, ali možda neće morati da poseže za novim skupocenim akvizicijama jer u svojim redovima ima momka koji predstavlja budućnost fudbala. Foden je čistokrvni produkt Sitijeve škole, gde trenira od malih nogu i važi za jednog od najtalentovanijih engleskih fudbalera na svojoj poziciji. Za njega se dugo interesovao Lids, ali posle nekih dobrih igara Gvardiola čak razmišlja o tome da Fodena zadrži i pruži mu priliku u Premijer ligi. Nedavno je u meču protiv Bajerna bio nepogrešiv u deljenju lopte saigračima, a njegova uloga je upravo ta - da spoji odbranu i napad. Kasnije se povredio, ali je ostavio baš dobar utisak. Pep Gvardiola pomno prati njegovo stanje i nemojte da se začudite ako ostane. Tržišna vrednost mu je 7.000.000 evra. 

Na desnom krilu bismo rado stavili zlatnog momka Valensije Ferana Toresa, inače dečka koji je prošao sve kategorije kluba sa Mestalje, ali smo se odlučili za alternativnu opciju – Pjetra Pelegrija. I da, svesni smo da je on pre svega klasičan centarfor i golgeter, ali znao je da zaigra i na desnom krilu tokom svojih dana u Đenovi. Odnosno, pre nego što je krajem januara prodat Monaku za ogromnih 21.000.000 evra! Najveći biser Đenovine škole je bio baš interesantan Juventusu i Interu, ali je Monako prepoznao momenat i iskeširao veliki novac za momka koji pretenduje da bude vrlo dobar igrač u budućnosti. Ali, da ne budemo nepravedni, Tores je viđen kao jedan od najvećih talenata španskog fudbala i Marselino Toralozbiljno računa na njega u budućnosti. Treba obratiti pažnju na ovog momka.

Mesto ofanzivnog veziste pripalo je talentovanom Jan Fiteu Arpu iz Hamburgera. Mada je, kao i Pelegri, prvenstveno napadač, stavili smo ga kao ofanzivnog vezistu jer je imao svoje role i na toj poziciji ranije. Čak je i tokom ovih priprema uigravan na toj poziciji, jer mu baš ne ide kao klasičnom napadaču. Kritičari mu zameraju slabu završnicu, nedostatak koncentracije, ali i da je slab u vazdušnim duelima. Ipak, na Bajernovom je radaru duže vreme i kada te Bajern gleda, znaš da imaš kvalitet. Njegova tržišna vrednost je 7.500.000 evra.

Ako će neka pozicija imati paklenu konkurenciju, onda je to levo krilo. Vinisijus, nova akvizicija Bajera Paulinjo, zatim Sančo, Rodrigo, Vudburn, Sila... Biće ludo! Ali, najvredniji među njima je upravo prvopomenuti Vinisijus Žunior, koga je Real platio Flamengu 45.000.000 evra! To je zaista nestvarna suma novca za golobradog momka koji se susreće s prvim evropskim iskustvom. Kako ga praktično svi u Brazilu porede s Nejmarom, Real nije želeo da mu se ponovi slučaj upravo sa najplaćenijim igračem sveta, koga mu je otela Barselona ispred nosa. Kraljevski klub je zato iskeširao ogroman novac i tako kaparisao zlatnu koku za budućnost. 

U srcu napada mogli smo da stavimo Juventusov dragulj Mojzea Keana, koga je Mino Rajola ponudio Napoliju, a navodno je za njega zainteresovan i Ajntraht iz Frankfurta. Ipak, mi smo se odlučili za igrača čija je primarna pozicija levo krilo (!), ali može da odgovori izazovu i kao centarfor. Radi se o Viljemu Gebelu, za koga je Monako platio Lionu čak 20.000.000 evra! Već je debitovao u evropskim klupskim takmičenjima, a kritičari tvrde da je strašan talenat. Ako je zaista tako dobar, Monako ima momka od preko 100.000.000 evra! 

NAJSKUPLJI TIM IGRAČA ROĐENIH POSLE 2000. GODINE

Golman:          Berke Ezer      Fenerbahče      3.000.000 evra
Desni bek:       Antonio Kandela        Đenova            1.100.000 evra
Štoper: Ejtan Ampadu Čelsi    5.000.000 evra
Štoper: Kik Piri          Herenven         2.000.000 evra
Levi bek:         Rajan Sesenjon            Fulam  25.000.000 evra
Vezni:  Sandro Tonali  Breša   7.000.000 evra
Vezni:  Fil Foden         Mančester Siti 7.000.000        evra
Desno krilo: Pjetro Pelegri         Monako         21.000.000 evra
Ofanzivni vezni:          Jan Fite Arp      HSV     7.500.000 evra
Levo krilo: Vinisijus    Real Madrid    45.000.000 evra
Napadač: Viljem Gebel            Monako          20.000.000 evra

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar