Прича - Серија А: Вратиле се деведесете!

Калчо је на добром путу да оздрави и буде што је некад био. . .

Фудбал 01.08.2018 | 23:30
Прича - Серија А: Вратиле се деведесете!
Не тако давно, пре неколико деценија, многе звезде врхунског фудбала наступале су у Италији. Калчо и Наполи су завели чувеног Марадону током 80-их, мало после Платинија који је предводио Јувентус, а затим је дошао читав низ асова који су играли фудбал на Чизми - прво Ван Бастен, Гулит, Матеус, Бергкампи Гаскојн, а касније и Роналдо и Зинедин Зидан. Деведесете су биле златно време италијанског фудбала, а Калчо његов епицентар.

Била је то лига о којој се причало у суперлативима која је чак бацила у сенку и три највећа такмичења на Старом контитненту: Лигу шампиона, Куп УЕФА и Куп победника купова. У тим годинама девет различитих клубова из Италије играло је чак 25 међународних финала и освојило 13 титула.

Међутим, нови миленијум је донео поптуни пад Калча с велике позорнице. Случајеви као Калчополи и израстање Премијер лиге и шпанске Примере у најатрактивнија европска првенства ослабиле су позиције Италијана. Најбољи светски фудбал није се играо више на Апенинима, али би то могло да се промени врло ускоро. Упркос доминацији енглеске лиге, евидентно је да Серија А полако поново успева да поврати економску моћ и привуче најбоље фудбалере света.

И, да, ситуација је почела да се поправља од тренутка када је Кристијано Роналдо прешао из Реала у Јувентус.

Куповина португалског мајстора раздрмала је Калчо у којем је до сада већ потрошено 895.000.000 евра и једино је испред њих Премијер лига Енглеске у којој је укупна свота на појачања прешла суму од милијарду евра. Трошак који би могао да учини борбу за Скудето једном од најпривлачнијих ствари у свету фудбала следеће сезоне биће и трансфер Артура Видала у Интер, као и најављени прелазак Гонзала Игуаина у Милан, који треба да пробуди дух неких старих времена.

Уколико оба трансфера буду финиширани, како се очекује, укупна свота би могла да премаши досадашњи рекорд у Серији А, а то је потрошених 975.000.000 европских новчаница.

ТРОШКОВИ У ЛИГАМА ПЕТИЦЕ ДО ДАНАС

1. Премијер лига: 1.042.000.000 евра
2. Серија А: 895.000.000 евра
3. Примера: 453.000.000 евра
4. Бундеслига: 414.000.000 евра
5. Лига 1: 375.000.000 евра

Стара дама не препушта трон

После седам узастопних шампионских титула Јувентус жели да продужи успостављену фудбласку хегемонију. Осму шампионску звездицу у низу јуриће са дрим тимом који би могао да буде употпуњен повратком италијанског репрезентативца Леонарда Бонућија у срце одбране. Очекује се још неколико трансфера, али је већ до сада Стара дама потрошила 221.000.000 на тим који има само један задатак - да настави да побеђује.

Карло И Напуљски

На Сан Паолу је тренутно најважнија чињеница да је велики Карло Анћелоти преузео кормило овог клуба. Његов задатак је да најпре спречи осипање екипе пошто је Жоржињо већ побегао заједно са тренером Маурицијем Саријем у Челси. Потребно је довести и нека појачања ако Наполитанци хоће да дођу у ситуацију да се боре са Старом дамом за Скудето, као што је то био случај прошле сезоне. 

Монћијева империја узвраћа ударац

Чувени Шпанац из Кадиза спровео је праву фудбалску револуцију у италијанској престоници у протеклом периоду, а само овог лета на нове фудбалер потрошио је готово 110.000.000 евра. Поједина имена која су стигла у прелазном року баш пуно обећавају попут суперталентованог Џастина Клајверта или искусног Аргентинца Хавијера Пастореа који би могли да подигну древни Олимпико на ноге.

Ново лице Интера

Поново све одише оптимизмом на Ђузепе Меаци. Долазак играча као што су Лаутаро Мартинез, Стефан Де Фрај или Раџа Најнголан осетно су појачање за тим који је прошле године изборио пласман у Лигу шампиона први пут после шест година. И то није крај. Артуро Видал би могао да буде следеће појачање и са њим би Интер заиста имао фантастичан везни трио (Брозовић-Најнголан-Видал). Сјајна комбинација о којој Лућано Спалети сања откако је сео на клупу.

Миланово остварење сна

Милан се не предаје, жели пошто-пото на стазе старе славе, а како, то ваљда само они знају. Тензија је загарантована, уосталом замало су остали без Европе овог лета. Долазак америчких инвеститора донео је стабилност клубу и зацртани пројекат се спроводи. Очекује се неколико појачања која би требало да утичу да Росонери имају страшан тим. Гонзало Игуаин ће бити први у низу, а после њега се најављују још нека имена светске класе који би могли да остваре вишегодишњи сан о новом и снажном Милану.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар