Priča - Serija A: Vratile se devedesete!

Kalčo je na dobrom putu da ozdravi i bude što je nekad bio. . .

Fudbal 01.08.2018 | 23:30
Priča - Serija A: Vratile se devedesete!
Ne tako davno, pre nekoliko decenija, mnoge zvezde vrhunskog fudbala nastupale su u Italiji. Kalčo i Napoli su zaveli čuvenog Maradonu tokom 80-ih, malo posle Platinija koji je predvodio Juventus, a zatim je došao čitav niz asova koji su igrali fudbal na Čizmi - prvo Van Basten, Gulit, Mateus, Bergkampi Gaskojn, a kasnije i Ronaldo i Zinedin Zidan. Devedesete su bile zlatno vreme italijanskog fudbala, a Kalčo njegov epicentar.

Bila je to liga o kojoj se pričalo u superlativima koja je čak bacila u senku i tri najveća takmičenja na Starom kontitnentu: Ligu šampiona, Kup UEFA i Kup pobednika kupova. U tim godinama devet različitih klubova iz Italije igralo je čak 25 međunarodnih finala i osvojilo 13 titula.

Međutim, novi milenijum je doneo poptuni pad Kalča s velike pozornice. Slučajevi kao Kalčopoli i izrastanje Premijer lige i španske Primere u najatraktivnija evropska prvenstva oslabile su pozicije Italijana. Najbolji svetski fudbal nije se igrao više na Apeninima, ali bi to moglo da se promeni vrlo uskoro. Uprkos dominaciji engleske lige, evidentno je da Serija A polako ponovo uspeva da povrati ekonomsku moć i privuče najbolje fudbalere sveta.

I, da, situacija je počela da se popravlja od trenutka kada je Kristijano Ronaldo prešao iz Reala u Juventus.

Kupovina portugalskog majstora razdrmala je Kalčo u kojem je do sada već potrošeno 895.000.000 evra i jedino je ispred njih Premijer liga Engleske u kojoj je ukupna svota na pojačanja prešla sumu od milijardu evra. Trošak koji bi mogao da učini borbu za Skudeto jednom od najprivlačnijih stvari u svetu fudbala sledeće sezone biće i transfer Artura Vidala u Inter, kao i najavljeni prelazak Gonzala Iguaina u Milan, koji treba da probudi duh nekih starih vremena.

Ukoliko oba transfera budu finiširani, kako se očekuje, ukupna svota bi mogla da premaši dosadašnji rekord u Seriji A, a to je potrošenih 975.000.000 evropskih novčanica.

TROŠKOVI U LIGAMA PETICE DO DANAS

1. Premijer liga: 1.042.000.000 evra
2. Serija A: 895.000.000 evra
3. Primera: 453.000.000 evra
4. Bundesliga: 414.000.000 evra
5. Liga 1: 375.000.000 evra

Stara dama ne prepušta tron

Posle sedam uzastopnih šampionskih titula Juventus želi da produži uspostavljenu fudblasku hegemoniju. Osmu šampionsku zvezdicu u nizu juriće sa drim timom koji bi mogao da bude upotpunjen povratkom italijanskog reprezentativca Leonarda Bonućija u srce odbrane. Očekuje se još nekoliko transfera, ali je već do sada Stara dama potrošila 221.000.000 na tim koji ima samo jedan zadatak - da nastavi da pobeđuje.

Karlo I Napuljski

Na San Paolu je trenutno najvažnija činjenica da je veliki Karlo Anćeloti preuzeo kormilo ovog kluba. Njegov zadatak je da najpre spreči osipanje ekipe pošto je Žoržinjo već pobegao zajedno sa trenerom Mauricijem Sarijem u Čelsi. Potrebno je dovesti i neka pojačanja ako Napolitanci hoće da dođu u situaciju da se bore sa Starom damom za Skudeto, kao što je to bio slučaj prošle sezone. 

Monćijeva imperija uzvraća udarac

Čuveni Španac iz Kadiza sproveo je pravu fudbalsku revoluciju u italijanskoj prestonici u proteklom periodu, a samo ovog leta na nove fudbaler potrošio je gotovo 110.000.000 evra. Pojedina imena koja su stigla u prelaznom roku baš puno obećavaju poput supertalentovanog Džastina Klajverta ili iskusnog Argentinca Havijera Pastorea koji bi mogli da podignu drevni Olimpiko na noge.

Novo lice Intera

Ponovo sve odiše optimizmom na Đuzepe Meaci. Dolazak igrača kao što su Lautaro Martinez, Stefan De Fraj ili Radža Najngolan osetno su pojačanje za tim koji je prošle godine izborio plasman u Ligu šampiona prvi put posle šest godina. I to nije kraj. Arturo Vidal bi mogao da bude sledeće pojačanje i sa njim bi Inter zaista imao fantastičan vezni trio (Brozović-Najngolan-Vidal). Sjajna kombinacija o kojoj Lućano Spaleti sanja otkako je seo na klupu.

Milanovo ostvarenje sna

Milan se ne predaje, želi pošto-poto na staze stare slave, a kako, to valjda samo oni znaju. Tenzija je zagarantovana, uostalom zamalo su ostali bez Evrope ovog leta. Dolazak američkih investitora doneo je stabilnost klubu i zacrtani projekat se sprovodi. Očekuje se nekoliko pojačanja koja bi trebalo da utiču da Rosoneri imaju strašan tim. Gonzalo Iguain će biti prvi u nizu, a posle njega se najavljuju još neka imena svetske klase koji bi mogli da ostvare višegodišnji san o novom i snažnom Milanu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar