Све завршено за 35 минута

Шеснаеста сједница Скупштине општине Србац, на којој је било дванаест тачака дневног реда, трајала је свега 35 минута. Одборници су били ефикасни јер су понудјени материјали усвајани углавном једногласно и без расправе.

Република Српска 31.07.2018 | 16:50
Све завршено за 35 минута
Нешто више пажње посвећено је  информацији о раду, материјалном и социјалном положају  пензионера ове општине у 2017. години. 

Секретар Удружења пензионера Славко Малешевић нагласио је да од око 2500 пензионера  преко 600 њих живи у веома тешком социјалном стању. Просјечна пензија износила је свега 288 марака.

Он је рекао да је из општинског буџета за рад удружења и једнократну помоћ најугроженијим пензионерима ове године издвојено 20.000 марака, што је о,3 одсто буџета, а потребе за ову намјену су 0,5 одсто. Малешевић је предложио и неколико мјера у циљу помоћи пензионерима.



„Тражимо да се не увећавају порези на непокретну имовину након смрти једног брачног друга, да се пензионери ослободе обавеза продужења возачких дозвола, а тиме и трошкова, што је пракса у неким земљама  у окружењу. Тражимо такодје да се пензионерима смањи 50 одсто трошкова на име јавног превоза“, рекао  је Малешевић.

Истовремено је покренуо иницијативу да се уведе редован аутобуски превоз Србац – Градишка, јер сада србачки  пензионери  морају ићи у Градишку ради обављања одредјених послова или здравствених прегледа,  преко Лакташа излажући се тако  повећаним трошковима и физичком оптерећењу.

У наставку сједнице, србачки одборници су уз четири уздржана гласа опозиције,  усвојили програм коришћења средстава за подстицај запошљавања у овој години којим су планирана средства у износу од 30.000 марака.

Једногласно је усвојен и извјештај о остваривању акционог плана  имплементације развојних пројеката у прошлој години.

Пажњу су изазвала и нека одборничка питања из редова опозиције.

Тако је одборница  СДС-а Мара Цвијановић Делевић  изразила незадовољство  што  је  власт  „забранила“  додјелу донација  прије избора, ако  су у питању покретачи хуманитарних активности из редова опозиционих партија. Навела је примјер Удружења родитеља дјеце са посебним потребама „Извор“, коме је потребна  када за подводну масажу.

„Јавио се један човјек, који није политички опредјељен , а желио је  остати анониман, и понудио средства за куповину каде, али је директорка  „Извора“одбила да  отвори рачун, јер није добила сагласност начелника, који јој је рекао  да то уради након избора. То је заиста  нехумано и срамно, јер донација нема никакву везу са политиком. Она је нужна потреба, што је закључено и на једној од претходних  засједања скупштине општине“,  изјавила је одборница Мара Цвијановић Делевић.

Одборник ПДП-а Мићо Малбашић поставио је питање Одјељењу за привреду и пољопривреду, зашто још увијек није проведена процедура додијеле земљишта у закуп у Црнаји.



„Познато  је да је Влада  са бившим концесионаром Пољотемик“ раскинула уговор  о концесији , а одлука објављена у службеном гласнику  прије четири године, а у катастру се води на ПД Мотајица. Ријеч је о површини од 180 хектара, што износи 15 хиљада КМ  годишње концесионе накнаде, што за општину нису мала средства“, каже Малбашић.

 Начелник општине Младјан Драгосављевић је рекао да  се не може концесионо земљиште Пољотемика дати у закуп јер још увијек траје судски спор  око коришћења концесије, али  ће се доставити  писмени одговор везано за овај случај. 

Што се тиче набавке каде за подводну масажу у удружењу „Извор“, Драгосављевић је рекао да нико не може забранити  донације добрих људи и да свако може  помоћи ако жели, па тако и удружењу „Извор“.  

Одборник ПДП-а   Саша Јовичић  подсјетио је да још увијек није добио одговор на раније постављено питање, а ријеч је о препродаји земљишта у Индустријској зони Црнаја, које су нека лица добили као подстицај за отварање производних погона и запошљавање нових радника.

 „Земљиште су  плаћали 60  фенинга  по квадратном метру, а продају га по шест и седам марака. На тај начин бесправно зарадјују велика средства  на штету општине“, упозорио је Јовичић.

Добио је одговор да је у току договор око израде  анализе коришћења  концесија и закупа, након чега ће се моћи утврдити евентуалне злоупотребе и  предузети одговарајуће мјере.

(БН/С.К.)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Xxx

31.07.2018 16:50

Е оваку власт би позелила свакоме, млади брзи експедитивни, а резултата рада на претек, све говори званицна страница,, СРБАЦ РС. ЦОМ,, Само игара и манифестација,, а привреде нигдје, отворисе Колектор, а он вец ради 2 године,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yyy

31.07.2018 17:51

Ма болрсници,,

Name

Србац

01.08.2018 05:29

Изгледа да у Градишку из Српца путују само пензионери, и нико више.

ОДГОВОРИТЕ