Избјеглица пријети самоубиством!

Лазо Штрбац из Новог Града тврди да му је остало само да се убије. Избјегао је из Хрватске гдје је остао без имовине а од тада чека на рјешавање стамбеног питања у Републици Српској.

Република Српска 30.07.2018 | 16:24
Избјеглица пријети самоубиством!
"Од 1991-е године када сам из Хрватске избјегао у Републику Српску чекам трајно рјешавање стамбеног питања", каже БН ТВ Лазо Штрбац из Новог Града.

Додаје да му је у Хрватској одузет стан 1991. године и да је у Новом Граду 1993. добио стан, који је касније морао да врати пријератним власницима. Тврди да је и преварен за још један стан који је требао да добије на основу радног стажа.

Сада њему и супрузи пријети још једна деложација јер власник стана у којем живи као подстанар тражи да се исели. Од ресорног министарства тражи да коначно буде ријешен његов случај јер више не може да чека.

Лазо Штрбац је по доласку у Републику Српску постао и борац Војске Републике Српске у чијој униформи је провео четири године и 11 дана. Из министарства добија само обећања.

Помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Драго Вулета каже БН ТВ да јесте упознат са случајем али да је министарство тренутно немоћно да уради било шта осим учешћа у плаћању алтернативног смјештаја.

Лазо Штрбац не пориче да му је до сада помагано у плаћању алтернативног смјештаја али каже и да му је сада понудјена соба од десетак квадрата на жељезничкој станици са заједничким купатилом.



БН ТВ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Татомир

30.07.2018 14:47

Није он једини што добије шарена лажy

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расељено лице

30.07.2018 14:59

Коме вјерујеш мој добри човјече. Они у Министарству 20 год. обећавају и лажу. Праве куће онима који никада нису имали куће, дају по 4 донације једним те истим а они који немају везу никада неће добити ништа. Јадни смо ми са оваквим Министарством.

Name

А

30.07.2018 15:06

Укинути су одсјеци који су били као и у Приједору, па Вулета не мозе стици физицки да те све слуцајеве ријеси вец само даје обецања...тузно и залосно...

Name

Бошњак

30.07.2018 15:24

Када је почела она катарза 1992. ја сам као Бошњак из Дервенте отишао као избјеглица за Њемачку. Нисам хтио да идем "својима" јер сам знао да ће ме чакети овакво стање, као и код овога несретника. Чим се стање смирило одмах сам се вратио на своје и у своју Дервенту гдје ми је најбоље. Иамо сам ја и којекаквих понуда од "својих" да би ми ријешили стамбено питање, посао и слично, али на моју срећу све сам то енергично одбио. Жао ми је сваког човјека који је првенствено насјео лажима "својих" националиста, јер они виде само себе и ништа друго. Било је невјероватно за повјеровати како су нам говорили, да ће нечија имовина припасти мени као моје влалсништво???

Name

Каурин

30.07.2018 15:27

Прво мало новинарске информисаности не би шкодило. Драго Вулета је помоћник министра у министарству за избјеглице и расељена лица. Друго човјек је ту постављен да обећа и слаже. Треће у министарству ако нисте из Гламоча или члан фамилије неког од водећих људи немате шта тражити. Помоћ је ту да је они подјеле између себе и дају својим члановима шире породице.

Name

рузица

31.07.2018 10:57

Градња И додјела станова се врси по протекционизму. Једног дана би ваљало направити ревизију исправнисти таквих додјела, а ову врхуску из министарства стпати на робију. Све се то зна. Видје ли некидан неко оног талијанцица којег сликају, а добро је познато да он нема никакав стваран увид у стврност. Треба тражити од Иваница И тих предствника горе да скрену пазњу међународнним круговима где И како се тросе та средства.

Name

Има

30.07.2018 15:08

Смјестаја има само треба дици гузу па на терен а не дамо дијелити обецања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема џабе ни у бабе

30.07.2018 15:11

Побјегао из Хрватске да би пуцао по Босни и сад би стан? Иди у Хрватску па нек ти дају стан ипак си тамо живио и из Хрватске си "протјеран"... Тамо вриједе ЕУ правила сад, бит ће ти боље... У Хрватском градићу Врбовском нуде 100000 куна да додјес тамо да живиш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

30.07.2018 20:11

Е мој ти, ал' си се овдје излупетаоооо...ау! Србин да добије стан назад у Хр? Ти немас додира са стварносцу!

Name

Боже туге...

30.07.2018 15:13

Однос према демобилисаним борцима, тј. Ствараоцима РС је приказ општег стања друштва и слике владајуће структуре. Најпотцјењенија категорија јесу демобилисани борци, као овај човјек, који после 23 године није добио ниста, буквално је на улици, а фотељаши, су натрпали бисаге и прибавили некретнина за неколико кољена. Тужна је чињеница да су поштене домаћине и борце (већински), неодговорни владајући хохштаплери довели до просјачког штапа. Туга је што иза својих чланова не стане ни локална борачка, да не причам о Предсједништву. Сиромаштво и обесправљеност овог поштеног борца, стоји спрам безобразлука, силе и осионости владајуће касте, која је дозволила да и сад постоје овакви случајеви. Проблеми су се могли ријешити давно и за све, да су они мање трпали у своје џепове, који немају дна, као да ће живјети вијековима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

30.07.2018 15:25

Са мало воље бице боље, ријесице се то, ако није досада бице одсада.

Name

Цро

30.07.2018 15:29

хрватска уредно враца имовину . постоји Фонд за накнаду одузете имовине хттпс://www.фнои.хр/ ко зна да ли је и какву имовину имао

ОДГОВОРИТЕ
Name

не зна

30.07.2018 16:16

Ма има пуно људи (посебно ових старијих) који нису информисани.. треба их прво упутити.

Name

пидо

31.07.2018 04:52

Требало га је упутити прије 20 година

Name

Кордунаш

31.07.2018 07:13

Ти Цро, а да мало размислиш о томе што си написао. Хрватска држава је одузела 17000 станарских права, углавном СВОЈИМ грађанима српске националности. Наведи ми један једини случај да је неко у Хр вратио станарско право, након што су употребљена сва средства да буде истјеран (ако си мало старији, знаш Ти шта се све дешавало). Постоје случајеви нуђења тзв алтернативног смјештаја гдје у НАЈАМ од државе носилац ранијег станарског права може добити стан од државе (не онај у којем је раније живио) и у њему становати плаћајући најамнину, али га никако не може откупити, тј. постати његов власник. његов власник. То значи да су моји родитељи опљачкани. Након олује хрватска држава је додијелила стан "заслужном" бојовнику из Босне. Колико су Срби из Хр оштећено током прватизације. Да ли знаш да је Хрватска држава једина на свијету која је основала Агенцију за откуп имовине својих грађана који је претходно на овај или онај начин протјерала.

Name

ре Кордунас

31.07.2018 10:49

Постујем васе мисљење, али у СФРЈ је то питање било лоше ријесено. Мој отац је радио 35 година, а само у једној фирми издвајао за станоградњу 25 година И никада није досао на ред јер је ето наводно имао сеоску куцу која је скрпљена након другог свјетског, није био манипулатор док су ми познати случајеви где људи траже стан на откуп који су добили након неколико само година стажа. Муљатори су у фамилијама добијали И по три, четири пошто су се набрзину испремјестали. Највеца неправда бивсег система је са дидјелом станова. Не гледајуци национални кључ, где је ту логика.

Name

децко

30.07.2018 17:13

Док овом борцу и избјеглици који нигдје није добродосао (по свему судеци) министарство хоце да плате 10 квадрата супе са заједницким купатилом на вјетрометини, они су се "увалили" у алл инцлусиве пансионе који се плацају из будзета! толико о немоци министарства... засто лијепо не казу "немамо воље ни зеље да помогнемо том цовјеку, нека се убије да нам олакса зивот!" умјесто сто увијају прице у фразе које су цитали у средњој сколи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

30.07.2018 17:23

Стан послије избора у року 7 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

30.07.2018 17:41

Друзе додји у Б Лку јави се у опстину све су избјеглице тамо имају стан викеницу и куцу одакле су избјегли распитај се ста све требас да имас од вазних докумената и ријеси проблем !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвјетко Гајиц Поребрице.

31.07.2018 02:10

Дали је могуце да нема.стана за избјеглица

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

31.07.2018 08:12

Ако постане министар, бице!