Производ се штити подстицајем

Домаћа производња се не штити на граници, него подстицајима и развијањем широког спектра подршке, те укидањем бројних намета, каже у интервјуу за "Независне" Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Република Српска 30.07.2018 | 08:54
Производ се штити подстицајем
"Морамо да подигнемо стандард до тог нивоа да то задовољава европске стандарде, а да на тај начин спријечимо увоз у БиХ неквалитетних производа који штете домаћој производњи. Неко мисли да је заштита производње то што ћемо некоме на граници ставити рампу. То је очигледно погрешан концепт и очито се у томе не разумијемо", каже Шаровић.

Шаровић за свој највећи успјех у овом мандату сматра то што је ово министарство поново учинио важним, а највише жали због чињенице што није усвојен закон о електричној енергији и гасу, који би, како је рекао, донио бројне бенефите и одговорио на бројна питања која ће се тек отворити у будућности.

НН: Косово је увело прилично високе царине на млијеко из БиХ. Осим позива да се оне укину, неке веће званичне реакције нема. Шта се чека?

ШАРОВИЋ: И сами знате да смо недавно у Београду имали министарски скуп на који су се одазвале четири земље, а што је била моја и иницијатива министра Љајића. Пред конференцију Косово је укинуло дио санкција које су увели за све земље у оквиру ЦЕФТА споразума. Дјелимично су укинули мјере за воће и поврће, а остао је још један број тарифних линија, те царине на млијеко из БиХ и пиво када је у питању Црна Гора.

Послали смо поруку властима на Косову да очекујемо да укину и преостале заштитне мјере јер сматрамо да се ради о дажбинама које су противне правилима ЦЕФТА, и иако су их назвали заштитним мјерама, потпуно је јасно да нису извршене никакве консултације те да све стране нису обавијештене.

Када је БиХ у питању, од шест тарифних линија на које су увели царине, на три уопште нема извоз, што говори о апсурдности одлуке, односно да је све учињено без икакве припреме. Наредне седмице очекујемо сједницу Владе Косова, гдје ћемо видјети да ли ће поступити у складу с нашим захтјевима, а уколико се то не деси, свака од страна ће да предузме билатералне потезе.

НН: Они су дјелимично укинули поједине царине које се односе на Србију и Македонију, али када је БиХ у питању не одустају. Да ли је то нека порука за БиХ?

ШАРОВИЋ: Могуће је да Косово на овај начин шаље одређене поруке. Оно што ја могу да кажем је да БиХ ни на који начин не угрожава њихову економију. Када је ријеч о млијеку, у питању је слични или исти извоз као и прошле године, што значи да нема прекомјерног извоза, тако да је одлука за увођење заштитних мјера у виду царине када је у питању БиХ бесмислена. Ми ћемо предузимати кораке који нам стоје на располагању без обзира на то да ли се ради о политичком маневру, притиску или се ради о било ком другом разлогу.

НН: Зашто БиХ не уводи заштитне механизме код увоза, ако их уопште има? Многи вас често прозивају како не реагујете кад за то има основа. Колика је ваша институционална моћ у оваквим случајевима? Шта ви реално у тим моментима можете урадити?

ШАРОВИЋ: Да бисте увели заштитне мјере, за то морате да имате аргументацију и да спроведете поступак који прилично дуго траје. Када је Косово у питању, више се исплати да се рјешење тражи преговорима јер БиХ много више извози него што увози. Морамо да будемо паметни. Људи од незнања помишљају одмах на тако нешто, а то је нешто задње, јер је питање шта би то донијело БиХ. Не видим какав би ефекат дало увођење контрамјера када Косово у БиХ увози сирове коже у вриједности од око милион марака, а БиХ на Косово извози робу вриједну 150 милиона КМ. Мислим да је блесаво размишљати на такав начин.

НН: Да ли је, према Вашем мишљењу, реално да у БиХ ускоро дође до консензуса на свим нивоима када је заштита домаће производње у питању и неког јединственог става?

ШАРОВИЋ: У овом тренутку не. По том питању постоји много неразумијевања на свим нивоима и у свим структурама друштва. Заштита домаће производње се не уводи на граници, и ту је основно неразумијевање. Она се уводи подршком домаћој производњи кроз подстицајне мјере, развијањем широког спектра подршке кроз буџете ентитета и локалних заједница, увођењем категорије плавог дизела, подршком система за наводњавање, за искорјењивање болести, привлачењем инвестиција, обезбјеђењем пројеката, набавком механизације. То је суштина заштите домаће производње како би она била конкурентнија и како би могла да изађе на европско и друга тржишта.

Да јој помогнемо кроз модерно законодавство и да је растеретимо обавеза давања, да смањимо њихов удио у различитим нецаринским таксама и другим дажбинама које плаћају, као и да подигнемо стандард до тог нивоа да то задовољава европске стандарде, а да на тај начин спријечимо увоз у БиХ неквалитетних производа који штете домаћој производњи. О томе се ради. Неко мисли да је заштита производње то што ћемо некоме на граници ставити рампу. То је очигледно погрешан концепт и очито се у томе не разумијемо.

НН: Уз све проблеме надовезале су се и царине на челик које је увела Европска унија. Колико реално БиХ ту може на било шта утицати и какве се рефлексије могу очекивати на домаћем тржишту?

ШАРОВИЋ: Улазимо у врло драматично и опасно вријеме за трговину на глобалном нивоу. БиХ и земље региона су мали играчи, тако да морају да се осврћу и лијево и десно и да покушају да утицај негативних трендова буде што мањи. ЕУ је на основу мјера САД потегла с овим мјерама додјељујући јединствену глобалну општу квоту на бази трогодишњег пресјека увоза у ЕУ и сада је то готова ствар за наредних шест мјесеци.

Питање је како ће се то рефлектовати на економију БиХ, Србије, Македоније, али и дијелом Црне Горе. За БиХ сигурно је ово питање од изузетне важности. Питање је како ће се "АрцелорМиттал Зеница" снаћи као финални произвођач у кориштењу глобалне квоте и хоће ли га појести велики произвођачи из Турске, Кине, Молдавије и Украјине, или ће успјети да обезбиједе извоз у граници прошлогодишњег, што би било задовољавајуће.

Неки критични моменат ће доћи у новембру, када ће се видјети колико су успјели да искористе глобалне квоте. Ми смо као земља, ако се већ ЕК опредијелила за ове заштитне мјере, да квота буде билатерална и да се обезбиједи на нивоу прошле и претпрошле године. Међутим, десетак земаља је подржало БиХ и Србију, а остали су били за глобалне квоте.

Генерално, ова мјера је углавном штетна за БиХ, а штете нећемо моћи одмах сагледати. Морамо се припремати за вријеме које долази, а ми као министарство, али и други коморски системи и компаније, радимо на томе и припремамо се за једну врсту саслушања које ће бити у септембру и када ће БиХ да изнесе свој став. Мислим да настојимо у овој ситуацији помоћи максимално.

НН: Јабуке из БиХ поново могу у Русију. Да ли је систем контроле и надзора сада добро успостављен и да ли је могуће да се нека слична злоупотреба деси у будућности?

ШАРОВИЋ: Систем контроле је бољи него што је до сада био, а што се мене тиче, систем контрола би требало да буде још ригорознији. Мислим да нам је безбједност и сигурност испоруке најважнија. И сами знате колико сам заједно са својим сарадницима уложио труда да поново успоставимо овај систем извоза јабука и заиста бих био разочаран да га неко поново наруши.

Нама не треба ниједан субјекат који препродаје јабуке које нису у БиХ и продаје их у Русију и апсолутно сам за санкцију сваког ко то ради. То је криминал највеће врсте и корист има само тај појединац. Нама треба систем. Скоро сам имао састанак с воћарима у Бањалуци и позвао сам их да заједно откривамо оне који се баве злоупотребама јер је то управо у њиховом интересу. Јабуке су већ кренуле у извоз и мислим да смо највећу радост донијели десетинама породица које у задовољству беру своје плодове и шаљу у Русију.

НН: Гдје су, према Вашем мишљењу, будућа тржишта на којима БиХ може остварити добре резултате?

ШАРОВИЋ: Настојимо да остваримо трговину с Кином. Споразум о ветеринарству и здрављу животиња је потписан и бар неки привредници ће моћи да извозе на то тржиште. Изашли смо и на тржиште Либана, а очекујемо и да добијемо зелено свјетло из Русије за извоз хране животињског поријекла јер засад извозимо само воће и поврће, те лијекове.

НН: Ваш мандат истиче кроз неколико мјесеци. Шта сматрате као Ваш највећи успјех, а због чега жалите?

ШАРОВИЋ: У сваком случају то је обезбјеђење високих стандарда који су нам омогућили извоз за Европску унију различитих производа, јер у ЕУ од прошле године можемо да без царина извозимо воће и поврће. Завршили смо преговоре у вези с извозом пилетине, а извоз у Турску је доживио експанзију. Ипак, испред свега, најважнијим сматрам то што сам ово министарство учинио важним, што до сада није био случај. Ја сам тај који сам својим дјеловањем и утицајем, познанствима и везама широм свијета учинио ово министарство препознатљивим и мислим да је то нешто што је најважније што сам урадио.

Некима се то свиђа, а некима не, али су то чињенице. Са друге стране, жалим што нисмо завршили поступак у вези с усвајањем закона о електричној енергији и гасу. Сматрам да је то била најбоља опција и за Федерацију БиХ и за РС, а били смо на милиметар од рјешења с којим бисмо направили продор ка европским фондовима, ка средствима за западни Балкан и за инвестиције. Лоше је да зависимо само од једне цијеви која из Русије иде преко Украјине и Србије, а која ће се ускоро затворити.

Паметно би било да размишљамо шире и другачије. Мислио сам да смо могли заједнички да дођемо до рјешења. Тај закон би нам омогућио да отворимо берзу електричне енергије о којој сви причају, али гдје нико неће да види да је без закона узалудно разговарати о томе, гдје ће бити њено сједиште и како ће се дијелити новац са те берзе. Без закона нема ништа од тога. Тај закон је готов, на столу и, ко зна, можда га ипак донесемо.

(Независне новине)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

гоган

30.07.2018 07:19

Знаци у ЕУ моземо носити ста хоцемо посто нема контрола на границама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

30.07.2018 07:22

У посљедње вријеме очит је велики напредак г-дина министра, у послу којим се бави. Допринос новопримљених савјетника је немјерљив. Свака част....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

30.07.2018 09:52

Маните се љубоморе. Човјек РАДИ и ту се нема шта додати осим пожељети да имамо више оваквих. А зна се ко је неприкосновени рекордер по броју савјетника а опет нас сурва у амбис.

Name

ккк

30.07.2018 07:33

Господине Шаровићу, Ваше министарство је надлежно и има могућности да у периодима када у Републици Српској дозријева одређена врста воћа и поврћа уведе привремену мјеру забране увоза тих врста. На тај начин штитите домаће произвођаче а потрошачима омогућујете да купују здравствео исправне производе произведене на нашим њивама и у нашим воћњацима. Пошто је добро познато да сте под утицајем увозничких лобија сада и не очекујемо од Вас да примјените ову мјеру али чим СНСД дође на власт на нивоу БиХ ова мјера ће бити кориштена као и у свакој земљи која може у одређеним тренутцима произвести довољне количине хране за своје становништво. Лијевче поле и Семберија свакако могу одређене врсте производа обезбједити за наше становништво али их Ви увозом гушите. Демагогија је тврдити да се квалитетним производима треба борити против прекомјерног увоза. Поред тога што су декларације нејасне и не зна се одакле нека роба потиче народ се често одлучује за ту јефтину робу сумњивог квалитета и здравствене исправности. Од када је вијека увијек су се користили прелевмани којима би се изједначила цијена увозних и домаћих производа. Ви због договора са увозницима то нећете да користите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

30.07.2018 08:50

За ккк,ста ти написа и зив оста, незнам одакле си али да ти казем да Лијевце поље које је хранило БиХ,да је зарасло у коров и сибље само један дио је дат у концесију. И бас захваљујуци СНСД је све унистено и ратарство и стоцарство. А колико се сјецам били сте на власи на нивоу БиХ али ниста нам доброг донијели нисте јел иза вас куд ви продјете само коров расте. А друго неморас ти да волис Саровица,али се бар суздрзи лосих коментара ако је ико заслузио постовање то је он и његово министарство.

Name

Ре Јеца

30.07.2018 09:20

Па Јецо написа ти свашта, али не спомену да су њиве запарложене баш због нелојалне конкуренције из иностранства коју наш пољопривредник једноставно не може да издржи и не исплати му се производња јер је увезена роба, која је богато субвенционисана од развијених земаља (већина будзета Еу се управо односи на пољопривреду) јефтинија од његове производне цијене. Као и то да је илузорно очекивати да се једна БиХ или Република Српска може такмичити у субвенцијама са развијеним земљама. А не написа ни то шта је лоше у приједлогу да се у одређеним периодима домаћа роба заштити тако што ће се иста увозна оптеретити одређеним ванцаринским баријерама... Само шупља прича да би се нешто написало и контрирало

Name

Освит

30.07.2018 07:59

Назалост господине Саровицу ми немамо производњу а сто је остало сведено је на занатске радње .Оно мало дрвнопрерадивацке индустрије добрим дјелом увози сировине јер замислите не могу да наду заједницки "језик"са сумама Српске.Неписмена партизанија послије другог свјетског рата знала је да постави друствене приоритете и да кроз краткороцне и дугороцне планове уведе индустрализацију земље, обезбједи радна мјеста и просперитет земље.Сто су данас приоритети ,по народски ,одбрана оног сто је попљацкано и унистено.Некад су политицари били у функцији привреде и посјете иностранству су биле прије свега у циљу развоја економских односа и извоза а данас се своде на сусрете са Српском православом црквим у иностранству и састанцима са локалним неофасистима а дијаспора их вец одавно игнорисе јер су преварили свакога ко је имао цасне намјере да улазе у развој Републике Српске.Данас поново Пресједник Додик настоји да у циљу предизборне кампање постави у исту раван Косово и Републику Српску нагласава угрозеност Спског корпуса и блузани о уједињењу са Србијом. Политицари су се поцели понасати као попови ,ја цу узети себи а ви се сналазите па макар се и исељавали да би презивјели.Дрзава а посебно њен бољи дио нам се срозао на класицни сунд.Зато не бих да именујем ко нам је мјерило успјеха и у политици и у култури и у информисању и у руководењу спортом и у друству уопсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле

30.07.2018 07:59

Па ко треба да штити на граници домаћу производњу? Је ли треба народ који је гласао за вас да га штитите?Или је опет неко други крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2018 10:17

Ти не треба да читаш овакве наслове (текст ниси прочитао), тешко је то штиво за тебе!

Name

Илија из Зворника

30.07.2018 08:38

Ја не знам ста ви радите ал знам да ове године не могу лубеницу продат вец малтене да је бацам и друго оне сто су сверцова ли препродавали јабуке пољске за Русију да се казне ноторски јер због таквих је мени продаја стајала три мјесеца морао сам тразити кооперанте из других земаља И јос једна сугестија да се истрази крииминал сто раде власници хладњаца јер су они највеци проблем мозес ти произвести ал они утицу на крајњу цијену јер условљавају нас производјаце са високим тросковима хладјења и по мени неоправданим јел знам 101 посто да многи од њих раде на црно и не плацају струју и остале порезе дрзави е то бих молио да се испита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.07.2018 09:48

Конацно неко паметан. Неко ко је јос у првим ријецима своје прице рекао уједно и сву сустину како се јаца домаца привреда. Подстицајима. У ЕУ су подстицаји само такви и све веци док код нас цак обрнуто, све су мањи. Уводјењем царина моземо се само изоловати. Осим тога, то неби помогло јакој привреди коју немамо. Само субвенцијама и то ипроизводјацке привреде, не само пољопривреде, моземо на зелену грану. Најбоље би било када Влада РС могла годисње да даје 100 милиона КМ у пољопривреду и јос толико у нова радна мјеста, а да притом није занемариво и није у јавном сектору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

30.07.2018 10:55

Бас тако друже све си у праву.Инаце мислим да ни те субвенције не могу помоћи много јер је друство(цјелокупно)корумпирано па те субвенције иду коме не требају системом лажи,фалш папирима,партијским везама.И плус сад нова запошљавања у управама руси се свака могућност напретка.Јер ти ново запослени по државним институцијама једу све оно сто се добије на субвенцијама. Док иде ово партијско запошљавање непроизводног кадра нема шансе стати на зелену грану.

Name

Ја знам само себе

30.07.2018 10:05

Било би добро да сви водимо рацуна о томе, и људи у Бања Луци, али и наси људи у Сарајеву. Не знам засто се гура нова Одлука о квалитету тецних нафтних горива на нивоу Савјету министара када се њом гуси ионако мала производња у Бродској рафинерији. Према томе није добро да се тако ради јер се директно руси домаца производња име само погодује увозницким лобијима. Засто!?

ОДГОВОРИТЕ