Жељкин сусрет са још једним бившим

Једина тема о којој су премијерка Цвијановић и амерички ултра-конзервативац могли разговарати јесте Баннонова идеја да у Европи окупи десничарске, популистичке покрете, при чему би он за европску десницу био оно што је Георге Сорос за европске либералне демократе.

Република Српска 29.07.2018 | 21:59
Жељкин сусрет са још једним бившим
Бивши главни савјетник америчког предсједника Трумпа, Стиве Баннон, угостио је у свом дому у Wасхингтону предсједницу Владе РС, Жељку Цвијановић, са којом је разговарао „о односима Републике Српске и Америке, те начину унапређивања међусобних односа“, преноси Јавни сервис РС.

Наравно да Баннон нема никаква овлаштења у актуелној америчкој администрацији из које је избачен јер је и за Трумпове републиканце био прерадикалан, и да с премијерком Цвијановић није разговарао „о односима РС и Америке“, а једина тема о којој су њих двоје могли разговарати јесте Баннонова идеја да у Европи окупи десничарске, популистичке покрете, при чему би он за европску десницу био оно што је Георге Сорос за европске либералне демократе.

Због неких погрешних потеза, Стеве Баннон је остао без посла и своје моћне позиције предсједниковог савјетника. Постао је неприхватљив и иначе ултраконзервативним америчким круговима због штетног имиџа којег је створио након Трумпова освајања власти. 

Рањени ултрадесничарски гласноговорник, одушевљен јачањем популистичких десних покрета у ЕУ, посебно побједом десничара у Италији, најављује долазак у Европу  с намјером да им стави на располагање своје неупитне пропагандне способности.

Степхен Баннон, дугогодишњи отворени заговорник расистичке конзервативне деснице који је донедавно сједио на неколико корака од Овалне канцеларије Бијеле куће, утемељио је фондацију “Тхе Мовемент”, која би убрзо требала постати генератор јачања свих десно-популистичких снага у Европи.

Већ на прољетним изборима за Европски парламент, са својим европским партнерима Виктором Орбаном, Себастианом Курзом, Марине Ле Пен, пољским конзервативцима, Јанезом Јаншом, Покретом Пет звјездица и Маттеом Салвинијем, Андрејем Бабишем, Геертом Wилдерсом и разним антиимигрантским групама, намјерава освојити чак трећину бруxеллеских посланичких клупа и постати незаобилазан европски политички фактор.

Тај горљиви идеолог популизма својим дјеловањем је отворио питања односа и веза између популизма и могућности нових облика фашизма. Дакако да популизам и фашизам нису синоними, али је неупитна истина како су историјска искуства фашистичке праксе показала како та два феномена имају доста додирних тачака и како се понекад у конкретним ситуацијама, у друштвеној пракси знају испреплести.

Баннонова непрофитна организација, с вјероватним сједиштем у Бруxеллесу, биће централно мјесто за донације и ПР-овске савјете заинтересираним десним популистима. Након што је смијењен с функције главног стратега америчкога предсједника, Баннон планира постати главни извозник политичке платформе “трумповштине” на Стари континент, испуњавајући тиме и жељу бившег шефа да уједињену Европу пошто-пото баци на кољена.

Баннонов пројект концепцијски заправо није ништа доли десничарско плагирање модела и мисије Соросева “Отвореног друштва”, које европске лијево-либералне странке, медије и политичке покрете финанцира још од 1984. године, и то донацијама које су до данас премашиле 33 милијарде долара.

То Трумпов бивши главни стратег и не крије, обзнањујући као лични циљ побједу над Соросем, но то је пуно лакше рећи него одријешити кесу с милијардама. Шансу за глобални европски десничарски успон Баннон је, по властиту признању, схватио након што је британска десница с врло мало новца тријумфирала у референдуму за Бреxит и након што је на талијанским изборима побиједио популист Маттео Салвини.

“Са само седам милиона фунти из ЕУ-а је катапултирана најјача европска економија, а талијански десни популисти су надзор над седмом економијом свијета преузели пеглајући приватне кредитне картице у кампањи”, изјавио је за Тхе Даилy Беаст Степхен Баннон, не кријући лично дивљење.

Неке од тих процеса је, по властиту признању, посматрао изблиза, а кад је постао свјестан да десничарски покрети у Европи међусобно мало или никако не сурађују и нису умрежени, дошао је до идеје да их покуша окупити под посуђеном повијесном егидом “Националисти свих земаља, уједините се!”.

Ангелу Меркел и Еммануела Мацрона Стеве Баннон описује као типичне представнике слабих темеља Европе које ће релативно лако прегазити, а јединог себи достојног ривала види у Георгеу Соросу. Увјерен је да ће политичку будућност Старог континента у идућим годинама дефинирати њих двојица. Човјек који је и за намјештења у Бијелој кући себе волио називати “Дартх Вадером који више воли владати у паклу него мирно живјети у рају” сигуран је и у скору смрт европских интеграција, којој већ идуће године намјерава несебично допринијети.

(Агенције)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Скептик

29.07.2018 15:35

Помислих неки ЊЕН бивши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2018 19:15

Зељку и доди и јесу само такви пријатељи.. десницари, одбацени итд. У настојањима за независност гурнуце све до самог дна а ни праунуцад неце доцекати такво несто..

Name

Фоx

29.07.2018 20:39

знам га лицно,муљатор калибра 45,баја је мала маца ,како овај пељеси...а неко је вец заплатила...

Name

Кесицеви Домети

29.07.2018 15:37

То су максимални Кесицеви домети за које је дебело плацен парама пореских обвезника РС. Да некоме среди кафу коју це платити 10,000 долара. За сликање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ризи бизи

29.07.2018 15:49

Стево (Степхен Цаннон), којег је Трамп шутнуо из Администрације, разговарао са Жељком Цвијановић о"унапређењу међусобних односа Републике Српске и Америке". Ниђе везе.Цанонну, који је сада нико и ништа у америчкој администрацији, стало је до Српске као до лањског снијега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

29.07.2018 15:50

Ја сам поцео сумњати да Обрад Кесиц намјерно гура Зељку и Бају у зиво блато. Спаја их са ликовима које је Трамп буквално најурио и отјерао од себе. Има ли то икаквог другог смисла?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКОЛА

29.07.2018 16:04

Ако је уплатила 200 000 $ и ја би је примио кући и дао интервју за њену телевизију,а успут би и убједјивао народ да је то у интересу Републике Српске,а све у циљу обмањивања гласача који опет треба за њу да гласају!? Чист плачени маркетинг,и то нашим парама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало сте се преварили

29.07.2018 16:16

Јел то исто као сто сте тврдили да је Кори Левандовски сутнут 2016.године из Трамповог тима, а цовјек се обратио на Трамповом скупу 29.априла 2018.године. Ахахахахахахаха!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

29.07.2018 16:26

Дај Боже да си ти у праву,а они погријесили,само сто тада када се истина сазна,ником ниста више беће бити битно!? Циљ је добити изборе,све остало је споредно!

Name

СПАС

29.07.2018 18:06

За мало сте се преварили. Ево извода из биорафије К.Л. :Амерички изборни стратег и политички коментатор Кори Левандовски, који је годину и по радио као менаџер кампање председника САД Доналда Трампа.Кори Левандовски (44) предводио је Трампову кампању од јануара 2015. до јуна 2016. године, када се у интерној борби за утицај унутар Трамповог тима посвађао са Полом Манафортом. Код Трампа је зарађивао 20.000 долара месечно, а после отказа је добио отпремнину и прешао да ради на ТВ мрежу Си-Ен-Ен као политички коментатор. Док је радио за Трампа, мото Левандовског је био "Пустите Трампа да буде Трамп". Као ни његовог шефа, ни Левандовског током кампање нису заобишле контроверзе; једва је избегао хапшење због физичког насртаја на новинарку контроверзне десничарске медијске куће "Бреитбарт Неwс", а у другој прилици је оптуживан да је зграбио за оковратник демонстранта против Доналда Трампа. У оба наврата је негирао кривицу. И с њим се састала Бисерка. Пиштољ у торби са вешом

Name

Стево

29.07.2018 20:44

имењак ми је родом село до села,нас цовек,ал толико је способан у петљавини да је добро назитигу Доду ,и кпт владу рупу без дна...и знам да Доди неце дати ни 1/2 долара,ма ни цента...гладнији је од њега.

Name

БАЊА ЛУКА

29.07.2018 16:24

Отисла зена у САД да нам донесе "ДОЛАРА"!!! Али изгледа це висе потросити него донијети ХАХАХАХА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мома

29.07.2018 17:55

Доларе донијела или не донијела само да она са пута не донесе трипер или нешто слично

Name

Интергај

29.07.2018 17:38

Ух сто се намонтирала за овог младог хипика

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.07.2018 21:10

БИВШИ СУ ЗАБОРАВЉЕНИ БИТНО ЈЕ ШТА ЈЕ САДА А ШТА ЈЕ БИЛО КОГА ТО ИНТЕРЕСУЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

30.07.2018 13:47

Па и Бисерка припада БИВСИМА . .

Name

Кад Немас Компас

30.07.2018 13:07

Отисла прво мало до Градине да зали зртве Јасеновца а онда продузила до Беца на састанак са Аустријским неофасистима,па онда одес до Русије гдје ти обецају векики и мали а ти сва сретна фактицки одес до Америке код Кесица. Е тамо се састанес са овим ултрадеаницарима који се залазу да се руси сравне са земљом атомским орузјем самим тим и велики и мали. И успут скупис оно мало богатих срба тамо који не гледају тв јер раде па их Кесиц мало опорезује дал да Зељкици проценат не знам ал колики је она капацитет сумњам. И тако кад се има пара има се и за сликање са неким јако битним људима који узму лову и уљудно се захвале на истој. Само се питам колико је пензија дато за сликање а колико за најмове сала за Кесицеву манифестацију, ето па ви гласајте за господју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер Је То

30.07.2018 13:31

Само треба упразњавати сусрете с бивсим у слободно вријеме. Зато надам се да це и она од октобра да буде бивса и ријесен проблем па нек се састаје с ким хоце само о свом троску.

ОДГОВОРИТЕ