Željkin susret sa još jednim bivšim

Jedina tema o kojoj su premijerka Cvijanović i američki ultra-konzervativac mogli razgovarati jeste Bannonova ideja da u Evropi okupi desničarske, populističke pokrete, pri čemu bi on za evropsku desnicu bio ono što je George Soros za evropske liberalne demokrate.

Republika Srpska 29.07.2018 | 21:59
Željkin susret sa još jednim bivšim
Bivši glavni savjetnik američkog predsjednika Trumpa, Stive Bannon, ugostio je u svom domu u Washingtonu predsjednicu Vlade RS, Željku Cvijanović, sa kojom je razgovarao „o odnosima Republike Srpske i Amerike, te načinu unapređivanja međusobnih odnosa“, prenosi Javni servis RS.

Naravno da Bannon nema nikakva ovlaštenja u aktuelnoj američkoj administraciji iz koje je izbačen jer je i za Trumpove republikance bio preradikalan, i da s premijerkom Cvijanović nije razgovarao „o odnosima RS i Amerike“, a jedina tema o kojoj su njih dvoje mogli razgovarati jeste Bannonova ideja da u Evropi okupi desničarske, populističke pokrete, pri čemu bi on za evropsku desnicu bio ono što je George Soros za evropske liberalne demokrate.

Zbog nekih pogrešnih poteza, Steve Bannon je ostao bez posla i svoje moćne pozicije predsjednikovog savjetnika. Postao je neprihvatljiv i inače ultrakonzervativnim američkim krugovima zbog štetnog imidža kojeg je stvorio nakon Trumpova osvajanja vlasti. 

Ranjeni ultradesničarski glasnogovornik, oduševljen jačanjem populističkih desnih pokreta u EU, posebno pobjedom desničara u Italiji, najavljuje dolazak u Evropu  s namjerom da im stavi na raspolaganje svoje neupitne propagandne sposobnosti.

Stephen Bannon, dugogodišnji otvoreni zagovornik rasističke konzervativne desnice koji je donedavno sjedio na nekoliko koraka od Ovalne kancelarije Bijele kuće, utemeljio je fondaciju “The Movement”, koja bi ubrzo trebala postati generator jačanja svih desno-populističkih snaga u Evropi.

Već na proljetnim izborima za Evropski parlament, sa svojim evropskim partnerima Viktorom Orbanom, Sebastianom Kurzom, Marine Le Pen, poljskim konzervativcima, Janezom Janšom, Pokretom Pet zvjezdica i Matteom Salvinijem, Andrejem Babišem, Geertom Wildersom i raznim antiimigrantskim grupama, namjerava osvojiti čak trećinu bruxelleskih poslaničkih klupa i postati nezaobilazan evropski politički faktor.

Taj gorljivi ideolog populizma svojim djelovanjem je otvorio pitanja odnosa i veza između populizma i mogućnosti novih oblika fašizma. Dakako da populizam i fašizam nisu sinonimi, ali je neupitna istina kako su istorijska iskustva fašističke prakse pokazala kako ta dva fenomena imaju dosta dodirnih tačaka i kako se ponekad u konkretnim situacijama, u društvenoj praksi znaju ispreplesti.

Bannonova neprofitna organizacija, s vjerovatnim sjedištem u Bruxellesu, biće centralno mjesto za donacije i PR-ovske savjete zainteresiranim desnim populistima. Nakon što je smijenjen s funkcije glavnog stratega američkoga predsjednika, Bannon planira postati glavni izvoznik političke platforme “trumpovštine” na Stari kontinent, ispunjavajući time i želju bivšeg šefa da ujedinjenu Evropu pošto-poto baci na koljena.

Bannonov projekt koncepcijski zapravo nije ništa doli desničarsko plagiranje modela i misije Soroseva “Otvorenog društva”, koje evropske lijevo-liberalne stranke, medije i političke pokrete financira još od 1984. godine, i to donacijama koje su do danas premašile 33 milijarde dolara.

To Trumpov bivši glavni strateg i ne krije, obznanjujući kao lični cilj pobjedu nad Sorosem, no to je puno lakše reći nego odriješiti kesu s milijardama. Šansu za globalni evropski desničarski uspon Bannon je, po vlastitu priznanju, shvatio nakon što je britanska desnica s vrlo malo novca trijumfirala u referendumu za Brexit i nakon što je na talijanskim izborima pobijedio populist Matteo Salvini.

“Sa samo sedam miliona funti iz EU-a je katapultirana najjača evropska ekonomija, a talijanski desni populisti su nadzor nad sedmom ekonomijom svijeta preuzeli peglajući privatne kreditne kartice u kampanji”, izjavio je za The Daily Beast Stephen Bannon, ne krijući lično divljenje.

Neke od tih procesa je, po vlastitu priznanju, posmatrao izbliza, a kad je postao svjestan da desničarski pokreti u Evropi međusobno malo ili nikako ne surađuju i nisu umreženi, došao je do ideje da ih pokuša okupiti pod posuđenom povijesnom egidom “Nacionalisti svih zemalja, ujedinite se!”.

Angelu Merkel i Emmanuela Macrona Steve Bannon opisuje kao tipične predstavnike slabih temelja Evrope koje će relativno lako pregaziti, a jedinog sebi dostojnog rivala vidi u Georgeu Sorosu. Uvjeren je da će političku budućnost Starog kontinenta u idućim godinama definirati njih dvojica. Čovjek koji je i za namještenja u Bijeloj kući sebe volio nazivati “Darth Vaderom koji više voli vladati u paklu nego mirno živjeti u raju” siguran je i u skoru smrt evropskih integracija, kojoj već iduće godine namjerava nesebično doprinijeti.

(Agencije)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Skeptik

29.07.2018 15:35

Pomislih neki NJEN bivši.

ODGOVORITE
Name

Re

29.07.2018 19:15

Zeljku i dodi i jesu samo takvi prijatelji.. desnicari, odbaceni itd. U nastojanjima za nezavisnost gurnuce sve do samog dna a ni praunucad nece docekati takvo nesto..

Name

Fox

29.07.2018 20:39

znam ga licno,muljator kalibra 45,baja je mala maca ,kako ovaj peljesi...a neko je vec zaplatila...

Name

Kesicevi Dometi

29.07.2018 15:37

To su maksimalni Kesicevi dometi za koje je debelo placen parama poreskih obveznika RS. Da nekome sredi kafu koju ce platiti 10,000 dolara. Za slikanje.

ODGOVORITE
Name

Rizi bizi

29.07.2018 15:49

Stevo (Stephen Cannon), kojeg je Tramp šutnuo iz Administracije, razgovarao sa Željkom Cvijanović o"unapređenju međusobnih odnosa Republike Srpske i Amerike". Niđe veze.Canonnu, koji je sada niko i ništa u američkoj administraciji, stalo je do Srpske kao do lanjskog snijega.

ODGOVORITE
Name

Misko

29.07.2018 15:50

Ja sam poceo sumnjati da Obrad Kesic namjerno gura Zeljku i Baju u zivo blato. Spaja ih sa likovima koje je Tramp bukvalno najurio i otjerao od sebe. Ima li to ikakvog drugog smisla?

ODGOVORITE
Name

NIKOLA

29.07.2018 16:04

Ako je uplatila 200 000 $ i ja bi je primio kući i dao intervju za njenu televiziju,a usput bi i ubjedjivao narod da je to u interesu Republike Srpske,a sve u cilju obmanjivanja glasača koji opet treba za nju da glasaju!? Čist plačeni marketing,i to našim parama!

ODGOVORITE
Name

Malo ste se prevarili

29.07.2018 16:16

Jel to isto kao sto ste tvrdili da je Kori Levandovski sutnut 2016.godine iz Trampovog tima, a covjek se obratio na Trampovom skupu 29.aprila 2018.godine. Ahahahahahahaha!!!

ODGOVORITE
Name

Nikola

29.07.2018 16:26

Daj Bože da si ti u pravu,a oni pogrijesili,samo sto tada kada se istina sazna,nikom nista više beće biti bitno!? Cilj je dobiti izbore,sve ostalo je sporedno!

Name

SPAS

29.07.2018 18:06

Za malo ste se prevarili. Evo izvoda iz biorafije K.L. :Američki izborni strateg i politički komentator Kori Levandovski, koji je godinu i po radio kao menadžer kampanje predsednika SAD Donalda Trampa.Kori Levandovski (44) predvodio je Trampovu kampanju od januara 2015. do juna 2016. godine, kada se u internoj borbi za uticaj unutar Trampovog tima posvađao sa Polom Manafortom. Kod Trampa je zarađivao 20.000 dolara mesečno, a posle otkaza je dobio otpremninu i prešao da radi na TV mrežu Si-En-En kao politički komentator. Dok je radio za Trampa, moto Levandovskog je bio "Pustite Trampa da bude Tramp". Kao ni njegovog šefa, ni Levandovskog tokom kampanje nisu zaobišle kontroverze; jedva je izbegao hapšenje zbog fizičkog nasrtaja na novinarku kontroverzne desničarske medijske kuće "Breitbart News", a u drugoj prilici je optuživan da je zgrabio za okovratnik demonstranta protiv Donalda Trampa. U oba navrata je negirao krivicu. I s njim se sastala Biserka. Pištolj u torbi sa vešom

Name

Stevo

29.07.2018 20:44

imenjak mi je rodom selo do sela,nas covek,al toliko je sposoban u petljavini da je dobro nazitigu Dodu ,i kpt vladu rupu bez dna...i znam da Dodi nece dati ni 1/2 dolara,ma ni centa...gladniji je od njega.

Name

BANJA LUKA

29.07.2018 16:24

Otisla zena u SAD da nam donese "DOLARA"!!! Ali izgleda ce vise potrositi nego donijeti HAHAHAHA!!!

ODGOVORITE
Name

Moma

29.07.2018 17:55

Dolare donijela ili ne donijela samo da ona sa puta ne donese triper ili nešto slično

Name

Intergaj

29.07.2018 17:38

Uh sto se namontirala za ovog mladog hipika

ODGOVORITE
Name

BOBA

29.07.2018 21:10

BIVŠI SU ZABORAVLJENI BITNO JE ŠTA JE SADA A ŠTA JE BILO KOGA TO INTERESUJE.

ODGOVORITE
Name

Srbo

30.07.2018 13:47

Pa i Biserka pripada BIVSIMA . .

Name

Kad Nemas Kompas

30.07.2018 13:07

Otisla prvo malo do Gradine da zali zrtve Jasenovca a onda produzila do Beca na sastanak sa Austrijskim neofasistima,pa onda odes do Rusije gdje ti obecaju vekiki i mali a ti sva sretna fakticki odes do Amerike kod Kesica. E tamo se sastanes sa ovim ultradeanicarima koji se zalazu da se rusi sravne sa zemljom atomskim oruzjem samim tim i veliki i mali. I usput skupis ono malo bogatih srba tamo koji ne gledaju tv jer rade pa ih Kesic malo oporezuje dal da Zeljkici procenat ne znam al koliki je ona kapacitet sumnjam. I tako kad se ima para ima se i za slikanje sa nekim jako bitnim ljudima koji uzmu lovu i uljudno se zahvale na istoj. Samo se pitam koliko je penzija dato za slikanje a koliko za najmove sala za Kesicevu manifestaciju, eto pa vi glasajte za gospodju

ODGOVORITE
Name

Super Je To

30.07.2018 13:31

Samo treba upraznjavati susrete s bivsim u slobodno vrijeme. Zato nadam se da ce i ona od oktobra da bude bivsa i rijesen problem pa nek se sastaje s kim hoce samo o svom trosku.

ODGOVORITE