Мигранти: Вијести већином лажне

Избјеглице и мигранти који се тренутно налазе у Босни и Херцеговини већ дужи период су “на мети” бројних медија, од познатих, па до све оних који то настоје бити.

Босна и Херцеговина 28.07.2018 | 14:34
Мигранти: Вијести већином лажне
Откако су избјеглице и мигранти стигли у нашу земљу, као гљиве попут кише почеле су се појављивати тзв. факе и спин вијести које су их настојале инкриминисати, дехуманизовати, обезвриједити и на бројне друге начине негативно контекстуализирати.

Силовање у Бихаћу и роштиљање дивљих патки уз ријеку Уну

Тако су поједини портали и медији недавно објавили да је мигрант из Афганистана “упао” у стан у Бихаћу и покушао силовати 36-годишњу жену, мајку двоје дјеце, но из МУП-а УСК су демантовали те информације, наводећи да полицији није пријављен покушај силовања.

У протеклом периоду могли смо читати и да мигранти у Бихаћу лове дивље патке у ријеци Уни, а затим их роштиљају, иако јавности никад није достављен ниједан доказ којим би се такве тврдње могле поткријепити. Мигранти се често у медијима приказују и као криминалци и опасност за грађане БиХ, но без јасних доказа или аргумената.

Најновија вијест, која се испоставила обичном дезинформацијом, појавила се прије два дана, када је објављена информација да је, након масовне тучњаве миграната у Великој Кладуши, једна особа преминула усљед задобијених повреда.

Из Управе полиције Министарства унутрашњих послова УСК демантовали су наводе о смрти мигранта. Како нам је казао виши инспектор Аднан Бегановић, у физичком обрачуну неколико особа у Великој Кладуши неколико миграната је задобило лакше повреде, но ниједна особа није подлегла од повреда. У Бихаћу јесте преминуо мигрант, но ријеч је о болеснику који је данима лежао у кантоналној болници, а не учеснику туче у Великој Кладуши.

Висока стопа криминалитета и дрога међу мигрантима, 50.000 пред бх. границом

На платформи “Раскринкавање” до сада су у више наврата писали о дословној хајци коју дио медија у БиХ води против избјеглица и миграната са Блиског истока.

Уредници на порталу наводе као примјер чланак једног бх медија у којему је “нагуравање” око подјеле порција хране представљен као доказ наводног насилничког и криминалног понашања миграната, те су изнијете озбиљне оптужбе на рачун миграната у Сарајеву, укључујући и то да међу њима “има дроге”, а сви наводи из чланка су, према њима, демантовани из МУП-а КС.

Истичу и да се у протеклом периоду појавила вијест да се у “нашој околини”, тачније цијелом Балкану, укључујући и Грчку, налази десетине хиљада миграната, а да се 50.000 налази пред бх. границом, што су оцијенили као нагађање и произвољне тврдње.

Поједини медији су, како наводе у “Раскринкавању”, износили и пренадуване тврдње о стопи криминала међу избјеглицама и мигрантима у Унско-санском кантону. Из МУП-а и Тужилаштва УСК истакли су, пак, не само да није дошло до пораста стопе криминалитета, него је број почињених кривичних дјела у упоредби са истим периодом прошле године – мањи.

Такође, напомињу да су поједини медији објавили да се у Босни и Херцеговини налази 30 до 50 хиљада миграната, од којих је већина припадника ИСИЛ-а. Из СИПА-е и Службе за послове са странцима БиХ су одбацили такве наводе.

Зашто неки медији лажу о мигрантима?

С обзиром на то да је већина наведених медијских извјештаја службено демантована, поставља се питање шта је разлог све чешћих појава факе и спин вијести у бх медијима које се доводе у везу са мигрантима. Да ли је у питању жеља за сензационализмом, гледаношћу/читаношћу или нешто сасвим друго? Да ли поједини медији свјесно продукују лажне вијести?

"Наравно да то раде свјесно, јер прилично је тешко несвјесно објавити апсолутну неистину без икаквог доказа коју ће касније оспорити све релевантне институције, а поготово је тешко то урадити неколико пута у низу. Не знам да ли је у питању жеља са сензационализмом и читаношћу, али шта год да је у питању дјелује токсично на јавност, изазива лоше емоције међу људима и ствара потенцијалну опасност. Могуће је да ту у позадини има скривених политичких мотива, али и даље не могу никако схватити и ничим оправдати такву неодговорност и угрожавање колективног осјећаја сигурности због било какве ситне краткорочне добити”, сматра Адис Надаревић, фриленс аутор, колумниста и савјетник у односима с јавношћу у компанијама.

Надаревић је до сада објавио неколико текстова у којима се на критички, па и сатиричан начин, осврнуо на учестале медијске спинове у вези миграната. Тако му, примјерице, на медијску “патку” о мигрантима (и то искључиво Афганистанцима!) који, наводно, лове дивље патке у ријеци Уни у центру Бихаћа, па затим их роштиљају, није било јасно зашто то раде само Афганистанци.

"Да ли остали мигранти имају респекта према пачјој историји Бихаћа, или једноставно не шмекају пачетину, или је не воле са роштиља, онако како је припремају Афганистанци", иронично се запитао Надаревић.

Политика или кликови

Разлози за пласирање лажних и манипулативних информација о мигрантима не разликују се од разлога из којих генерално настају лажне вијести, тврди Емир Зулејхић, уредник на платформи Раскринкавање.ба. Према њему, ти разлози су строго политички или строго економски.

"Они који то раде због кликова и зараде немају политичке позадине, већином су у питању анонимни опскурни портали којима је једини циљ прикупити што више читатеља, а који на путу до тог циља заборављају на сва етичка и морална начела. Други разлози су политичке природе гдје одређене портале врло јасно можемо повезати са центром политичке моћи."

"Овакав тип портала не дјелује према самосталном нахођењу, као они вођени економским принципима. Портали са политичким позадинама готово увијек прате оно што функционери партија са којима су повезани говоре у јавности. Разлози због којих политички центри моћи пласирају дезинформације о мигрантима су или прикривање неспособности за рјешавање мигрантске и хуманитарне кризе, или зато што на таквим вијестима желе зарадити политичке поене у овом предизборном периоду", говори Зулејхић.

С друге стране, несумњиво је да и међу мигрантима постоје особе склоне девијантном понашању и незаконитим радњама, што је до сада потврђено кроз неколико кривичних дјела.

Избјегавање преношења тих информација, односно својеврсно медијско прешућивање с циљем заштите цјелокупне мигрантске популације од могуће генерализације и бацања колективне љаге, могло би, опет, значити залазак у поље новинарске/уредничке аутоцензуре. Но, чини се да су мигранти и избјеглице исувише “квалитетан” и неисцрпан извор информација, интерпретација и медијских анализа у Босни и Херцеговини, да би се у том погледу страховало од аутоцензуре.

"Ако је до сад приказана нека аутоцензура, онда не желим ни замислити како стравично би медијско извјештавање о мигрантској кризи у УСК изгледало без ње. Не мислим да овдје говоримо о цензури или аутоцензури, ријеч је само о етичном новинарству и моралном компасу новинара и уредника. Није то нека мудрост, постоји пет главних правила етичног новинарства којих се треба држати и то су тачност, независност, непристрасност, хуманост и одговорност", каже Надаревић.

"Уколико свјесно објављујете вијест која није тачна, не осјећате одговорност за то што радите и притом одређене људе или групу њих понижавате или доводите у опасност – кршите већ три или четири правила од њих пет. Дакле, ако ме питате како извјештавати о мигрантима, рекао бих само се упитајте ‘да ли ово што планирам написати може направити неку штету, а да не донесе ништа добро’ и ако себи уопће требате поставити то питање, значи да не требате написати то што сте намјеравали", каже за крај Надаревић.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Дуле

28.07.2018 12:42

Ма ја вјерујем Мектићу да су то дивни људи, образовани, хумани, добронамјерни. Сасвим случајно нико од њих нема било какав документ помоћу којег би се могли идентификовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

28.07.2018 12:58

ВЈЕРУЈ ТИ ТВОМ ДОДИКУ

Name

Ацо

28.07.2018 13:16

Ма људи,цијела Европа им затвара границе,гледајте мало стање у свијету.Немамо овдје довољно за себе,а камоли да хранимо јос њих,да не прицам о исламском фактору.

Name

Такодје

28.07.2018 13:17

И ја вјерујем Мектицу, гдје би он за паре сипао хвалоспјеве о мигрантима, па цитав мандат му је бриљантан. Да га нема требало би ха измислити

Name

Ре Ацо

28.07.2018 13:27

Српска биљежи економски бум! Ово је премијерка рекла. А ти кукас да немас ста јести.

Name

маг

28.07.2018 15:02

Ма Мектицу вјерујем а не својим оцима!!!

Name

Ре Дуле

28.07.2018 18:05

Па могу ли бити гори од ових старосједилаца?

Name

децко

28.07.2018 13:01

Није ме брига да ли их је 1500 или 15000, вратите их одакле су досли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дечко

28.07.2018 18:07

Добра идеја све назад у србију вратити.

Name

Па

28.07.2018 13:09

Не само о мигрантима, моје је мишљење да се данашњи новинари не придржавају ни једног јединог правила од ових пет. Свему и свачему су склони само не истини. Пратим многе тв куће а и портале и сви су склони да лажу за нечије друге интересе а не своје, осим ако ту не рачунамо ту вашу црну цркавицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предизборни тест

28.07.2018 13:21

Убиједјена сам да је најезда миграната, већ сад масовнија, унапријед планирана да се ставе на тест власти БиХ, а да би се раскол продубио, а мозда и задовољио неке циљеве. У вецину написа вјерујем, јер су они одавно на путу, гладни, жедни, незадовољни.. Прошле године су били породични, сад су млађи мускарци, па и агресивни. Ово није само проблем власти, него и свих нас, јер се овим улива неспокој у нормалне људе, јер их одоздо, преко Србије гурају нама, а земље ЕУ су затвориле границе и праве се наивни. Како ће се ријешити овај, нимало безазлен проблем, не зависи ни од кога у БиХ, све је привид...Рјешење ће бити опет како је планирано, негдје тамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

стрбац

28.07.2018 13:36

Под хитно затворити границу. Крај филозофије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

28.07.2018 15:16

Хајмо на границу да затворимо јаране.

Name

Нина

28.07.2018 17:43

Незнам ста има овај аутор као мотив. Ово су хвалоспјеви о мигрантима. Да ли сте упознати колико силовања и убистава су поцинили у Њемацкој. А да код нас само "добрице" долазе-ИЛУЗИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мигрант

28.07.2018 18:11

Сви смо ми од некуд дошли .

ОДГОВОРИТЕ