Migranti: Vijesti većinom lažne

Izbjeglice i migranti koji se trenutno nalaze u Bosni i Hercegovini već duži period su “na meti” brojnih medija, od poznatih, pa do sve onih koji to nastoje biti.

Bosna i Hercegovina 28.07.2018 | 14:34
Migranti: Vijesti većinom lažne
Otkako su izbjeglice i migranti stigli u našu zemlju, kao gljive poput kiše počele su se pojavljivati tzv. fake i spin vijesti koje su ih nastojale inkriminisati, dehumanizovati, obezvrijediti i na brojne druge načine negativno kontekstualizirati.

Silovanje u Bihaću i roštiljanje divljih patki uz rijeku Unu

Tako su pojedini portali i mediji nedavno objavili da je migrant iz Afganistana “upao” u stan u Bihaću i pokušao silovati 36-godišnju ženu, majku dvoje djece, no iz MUP-a USK su demantovali te informacije, navodeći da policiji nije prijavljen pokušaj silovanja.

U proteklom periodu mogli smo čitati i da migranti u Bihaću love divlje patke u rijeci Uni, a zatim ih roštiljaju, iako javnosti nikad nije dostavljen nijedan dokaz kojim bi se takve tvrdnje mogle potkrijepiti. Migranti se često u medijima prikazuju i kao kriminalci i opasnost za građane BiH, no bez jasnih dokaza ili argumenata.

Najnovija vijest, koja se ispostavila običnom dezinformacijom, pojavila se prije dva dana, kada je objavljena informacija da je, nakon masovne tučnjave migranata u Velikoj Kladuši, jedna osoba preminula usljed zadobijenih povreda.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK demantovali su navode o smrti migranta. Kako nam je kazao viši inspektor Adnan Beganović, u fizičkom obračunu nekoliko osoba u Velikoj Kladuši nekoliko migranata je zadobilo lakše povrede, no nijedna osoba nije podlegla od povreda. U Bihaću jeste preminuo migrant, no riječ je o bolesniku koji je danima ležao u kantonalnoj bolnici, a ne učesniku tuče u Velikoj Kladuši.

Visoka stopa kriminaliteta i droga među migrantima, 50.000 pred bh. granicom

Na platformi “Raskrinkavanje” do sada su u više navrata pisali o doslovnoj hajci koju dio medija u BiH vodi protiv izbjeglica i migranata sa Bliskog istoka.

Urednici na portalu navode kao primjer članak jednog bh medija u kojemu je “naguravanje” oko podjele porcija hrane predstavljen kao dokaz navodnog nasilničkog i kriminalnog ponašanja migranata, te su iznijete ozbiljne optužbe na račun migranata u Sarajevu, uključujući i to da među njima “ima droge”, a svi navodi iz članka su, prema njima, demantovani iz MUP-a KS.

Ističu i da se u proteklom periodu pojavila vijest da se u “našoj okolini”, tačnije cijelom Balkanu, uključujući i Grčku, nalazi desetine hiljada migranata, a da se 50.000 nalazi pred bh. granicom, što su ocijenili kao nagađanje i proizvoljne tvrdnje.

Pojedini mediji su, kako navode u “Raskrinkavanju”, iznosili i prenaduvane tvrdnje o stopi kriminala među izbjeglicama i migrantima u Unsko-sanskom kantonu. Iz MUP-a i Tužilaštva USK istakli su, pak, ne samo da nije došlo do porasta stope kriminaliteta, nego je broj počinjenih krivičnih djela u uporedbi sa istim periodom prošle godine – manji.

Takođe, napominju da su pojedini mediji objavili da se u Bosni i Hercegovini nalazi 30 do 50 hiljada migranata, od kojih je većina pripadnika ISIL-a. Iz SIPA-e i Službe za poslove sa strancima BiH su odbacili takve navode.

Zašto neki mediji lažu o migrantima?

S obzirom na to da je većina navedenih medijskih izvještaja službeno demantovana, postavlja se pitanje šta je razlog sve češćih pojava fake i spin vijesti u bh medijima koje se dovode u vezu sa migrantima. Da li je u pitanju želja za senzacionalizmom, gledanošću/čitanošću ili nešto sasvim drugo? Da li pojedini mediji svjesno produkuju lažne vijesti?

"Naravno da to rade svjesno, jer prilično je teško nesvjesno objaviti apsolutnu neistinu bez ikakvog dokaza koju će kasnije osporiti sve relevantne institucije, a pogotovo je teško to uraditi nekoliko puta u nizu. Ne znam da li je u pitanju želja sa senzacionalizmom i čitanošću, ali šta god da je u pitanju djeluje toksično na javnost, izaziva loše emocije među ljudima i stvara potencijalnu opasnost. Moguće je da tu u pozadini ima skrivenih političkih motiva, ali i dalje ne mogu nikako shvatiti i ničim opravdati takvu neodgovornost i ugrožavanje kolektivnog osjećaja sigurnosti zbog bilo kakve sitne kratkoročne dobiti”, smatra Adis Nadarević, frilens autor, kolumnista i savjetnik u odnosima s javnošću u kompanijama.

Nadarević je do sada objavio nekoliko tekstova u kojima se na kritički, pa i satiričan način, osvrnuo na učestale medijske spinove u vezi migranata. Tako mu, primjerice, na medijsku “patku” o migrantima (i to isključivo Afganistancima!) koji, navodno, love divlje patke u rijeci Uni u centru Bihaća, pa zatim ih roštiljaju, nije bilo jasno zašto to rade samo Afganistanci.

"Da li ostali migranti imaju respekta prema pačjoj istoriji Bihaća, ili jednostavno ne šmekaju pačetinu, ili je ne vole sa roštilja, onako kako je pripremaju Afganistanci", ironično se zapitao Nadarević.

Politika ili klikovi

Razlozi za plasiranje lažnih i manipulativnih informacija o migrantima ne razlikuju se od razloga iz kojih generalno nastaju lažne vijesti, tvrdi Emir Zulejhić, urednik na platformi Raskrinkavanje.ba. Prema njemu, ti razlozi su strogo politički ili strogo ekonomski.

"Oni koji to rade zbog klikova i zarade nemaju političke pozadine, većinom su u pitanju anonimni opskurni portali kojima je jedini cilj prikupiti što više čitatelja, a koji na putu do tog cilja zaboravljaju na sva etička i moralna načela. Drugi razlozi su političke prirode gdje određene portale vrlo jasno možemo povezati sa centrom političke moći."

"Ovakav tip portala ne djeluje prema samostalnom nahođenju, kao oni vođeni ekonomskim principima. Portali sa političkim pozadinama gotovo uvijek prate ono što funkcioneri partija sa kojima su povezani govore u javnosti. Razlozi zbog kojih politički centri moći plasiraju dezinformacije o migrantima su ili prikrivanje nesposobnosti za rješavanje migrantske i humanitarne krize, ili zato što na takvim vijestima žele zaraditi političke poene u ovom predizbornom periodu", govori Zulejhić.

S druge strane, nesumnjivo je da i među migrantima postoje osobe sklone devijantnom ponašanju i nezakonitim radnjama, što je do sada potvrđeno kroz nekoliko krivičnih djela.

Izbjegavanje prenošenja tih informacija, odnosno svojevrsno medijsko prešućivanje s ciljem zaštite cjelokupne migrantske populacije od moguće generalizacije i bacanja kolektivne ljage, moglo bi, opet, značiti zalazak u polje novinarske/uredničke autocenzure. No, čini se da su migranti i izbjeglice isuviše “kvalitetan” i neiscrpan izvor informacija, interpretacija i medijskih analiza u Bosni i Hercegovini, da bi se u tom pogledu strahovalo od autocenzure.

"Ako je do sad prikazana neka autocenzura, onda ne želim ni zamisliti kako stravično bi medijsko izvještavanje o migrantskoj krizi u USK izgledalo bez nje. Ne mislim da ovdje govorimo o cenzuri ili autocenzuri, riječ je samo o etičnom novinarstvu i moralnom kompasu novinara i urednika. Nije to neka mudrost, postoji pet glavnih pravila etičnog novinarstva kojih se treba držati i to su tačnost, nezavisnost, nepristrasnost, humanost i odgovornost", kaže Nadarević.

"Ukoliko svjesno objavljujete vijest koja nije tačna, ne osjećate odgovornost za to što radite i pritom određene ljude ili grupu njih ponižavate ili dovodite u opasnost – kršite već tri ili četiri pravila od njih pet. Dakle, ako me pitate kako izvještavati o migrantima, rekao bih samo se upitajte ‘da li ovo što planiram napisati može napraviti neku štetu, a da ne donese ništa dobro’ i ako sebi uopće trebate postaviti to pitanje, znači da ne trebate napisati to što ste namjeravali", kaže za kraj Nadarević.

(Srpskainfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Dule

28.07.2018 12:42

Ma ja vjerujem Mektiću da su to divni ljudi, obrazovani, humani, dobronamjerni. Sasvim slučajno niko od njih nema bilo kakav dokument pomoću kojeg bi se mogli identifikovati.

ODGOVORITE
Name

RE

28.07.2018 12:58

VJERUJ TI TVOM DODIKU

Name

Aco

28.07.2018 13:16

Ma ljudi,cijela Evropa im zatvara granice,gledajte malo stanje u svijetu.Nemamo ovdje dovoljno za sebe,a kamoli da hranimo jos njih,da ne pricam o islamskom faktoru.

Name

Takodje

28.07.2018 13:17

I ja vjerujem Mekticu, gdje bi on za pare sipao hvalospjeve o migrantima, pa citav mandat mu je briljantan. Da ga nema trebalo bi ha izmisliti

Name

Re Aco

28.07.2018 13:27

Srpska bilježi ekonomski bum! Ovo je premijerka rekla. A ti kukas da nemas sta jesti.

Name

mag

28.07.2018 15:02

Ma Mekticu vjerujem a ne svojim ocima!!!

Name

Re Dule

28.07.2018 18:05

Pa mogu li biti gori od ovih starosjedilaca?

Name

decko

28.07.2018 13:01

Nije me briga da li ih je 1500 ili 15000, vratite ih odakle su dosli!

ODGOVORITE
Name

Re Dečko

28.07.2018 18:07

Dobra ideja sve nazad u srbiju vratiti.

Name

Па

28.07.2018 13:09

Не само о мигрантима, моје је мишљење да се данашњи новинари не придржавају ни једног јединог правила од ових пет. Свему и свачему су склони само не истини. Пратим многе тв куће а и портале и сви су склони да лажу за нечије друге интересе а не своје, осим ако ту не рачунамо ту вашу црну цркавицу

ODGOVORITE
Name

Predizborni test

28.07.2018 13:21

Ubijedjena sam da je najezda migranata, već sad masovnija, unaprijed planirana da se stave na test vlasti BiH, a da bi se raskol produbio, a mozda i zadovoljio neke ciljeve. U vecinu napisa vjerujem, jer su oni odavno na putu, gladni, žedni, nezadovoljni.. Prošle godine su bili porodični, sad su mlađi muskarci, pa i agresivni. Ovo nije samo problem vlasti, nego i svih nas, jer se ovim uliva nespokoj u normalne ljude, jer ih odozdo, preko Srbije guraju nama, a zemlje EU su zatvorile granice i prave se naivni. Kako će se riješiti ovaj, nimalo bezazlen problem, ne zavisi ni od koga u BiH, sve je privid...Rješenje će biti opet kako je planirano, negdje tamo...

ODGOVORITE
Name

strbac

28.07.2018 13:36

Pod hitno zatvoriti granicu. Kraj filozofije...

ODGOVORITE
Name

Zvornik

28.07.2018 15:16

Hajmo na granicu da zatvorimo jarane.

Name

Nina

28.07.2018 17:43

Neznam sta ima ovaj autor kao motiv. Ovo su hvalospjevi o migrantima. Da li ste upoznati koliko silovanja i ubistava su pocinili u Njemackoj. A da kod nas samo "dobrice" dolaze-ILUZIJA.

ODGOVORITE
Name

Migrant

28.07.2018 18:11

Svi smo mi od nekud došli .

ODGOVORITE