Невиђена бламажа Суда и Тужилаштва

Због пропуста у раду Суда и Тужилаштва БиХ, Суд БиХ одбио је оптужницу против Недима Куленовића, бившег шефа Групе за принудну наплату у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, и поред тога што му је приликом хапшења пред камерама у џепу пронађено 7. 000 КМ мита које је примио неколико тренутака раније.

Босна и Херцеговина 28.07.2018 | 13:25
Невиђена бламажа Суда и Тужилаштва
Оптужница против Куленовића, како је речено у Суду БиХ, одбијена је јер тужилац током истраге никада није саслушао Куленовића.

Одмах након хапшења Куленовић је, наводно, рекао да разумије шта му се ставља на терет и да жели дати исказ наредног дана у присуству браниоца, међутим, послије тога тужилац га никада није саслушао, што је за Суд БиХ био довољан разлог да одбије оптужницу.

Иако је Куленовић ухапшен у јуну 2016. године, оптужница против њега подигнута је тек у новембру наредне године, а на саслушању у фебруару ове године изјаснио се да није крив.

“Мени је непојмљиво да се подигне оптужница, а да не буде саслушан осуњичени”, рекао је Вехид Шехић, бивши судија и тужилац, питајући се како је суд уопште могао потврдити такву оптужницу.

И још неки стручњаци правосуђа с којима смо разговарали поставили су исто питање, односно ко је и како у Суду БиХ потврдио оптужницу, а да није саслушан оптужени, а сама Амела Хускић, судија, недавно одбијајући оптужбу против Куленовића рекла је да је “суд, свјесно или несвјесно, превидио ту чињеницу”.

“То је сад питање за Високи судски и тужилачки савјет БиХ, који би требало да реагује, односно за Канцеларију дисциплинског тужиоца, и да по службеној дужности покрене поступак, утврди пропусте и казни оне који су их направили”, рекао је Шехић за “Независне”.

У Тужилаштву БиХ у петак нам нису жељели одговорити на питање ко је био поступајући тужилац у овом случају и да ли ће евентуално сносити неке санкције с обзиром на пропусте који су направљани.

Подсјећања ради, Куленовића, тадашњег шефа Групе за принудну наплату у Управи за индиректно опорезивање БиХ, ухапсила је Управа криминалистичке полиције МУП-а РС по налогу Специјалног тужилаштва Републике Српске.

Хапшење Куленовића извршено је пред камерама и у јуну 2016. године то је била ударна вијест у свим медијима. Том акцијом, како је тада саопштено, директно је координисао главни тужилац Тужилаштва БиХ, а реализована је одлична сарадња између главних тужилаца Тужилаштва БиХ и Специјалог тужилаштва Републике Српске, као и полицијских агенција.

Куленовића су у канцеларији ухапсили непосредно након што је од власника једног предузћа из Лакташа узео 7.000 КМ мита у новчаницама које су биле означене.

Тај новац Куленовић је, како је тада наведено, тражио од власника предузећа након што је неколико дана прије он дошао да се информише о могућностима репрограма пореског дуга од око 73.000 КМ, због којег му је био блокиран и рачун.

“Власник предузећа о свему је информисао надлежне органе те је сутрадан донио новац, у означеним новчаницама, у канцеларију Куленовића, гдје му је предао новац, након чега је оптужени на мјесту догађаја ухапшен, а означени новац је пронађен код њега”, саопштили су из Тужилаштва БиХ након што су подигли оптужницу против Куленовића.

(Независне)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Скептик

28.07.2018 11:28

Јооој, шта се ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грго

28.07.2018 17:06

Па стварно су ови криминалци и рекетаси из УИО у повластеном полозају као мало тко.Узимају људи лопатом паре,суд их не казњава,директор Дјакула ме подузима апсолутно ниста да би спријецио корупцију,рекет и други криминал.Људи му продају заплијењене цигарете на црно,нестале масине заплијењене у илегалној фабрици цигарета,висе милионска стета на заплијењеним возилима гдје су се ауто дјелови продавали као луда и та возила ни отпад неце.Могло би се набрајати о овим криминалцима и рекетасима цијели дан али цему кад су застицени као мало тко.Данас да било ста увозите морате платити овим Дјакулиним криминалцима којима је само вазно колико це узети пара по контејнеру,камиону,комбију........а ста се увози у дрзаву у којој колицини и по којој цијени то је најмање вазно.За масу корупције и рекета Дјакула зна али се прави мутав и доста њих је заститио од било каквих поступака поготово оне из свог тора

Name

Пип

28.07.2018 17:10

Када це директор Дјакула да се огласи и казе да ли је икада итко одговарао за нестанак цца 600.000,00 км на цар.терминалу и гр.прелазу Доњи Вињани.

Name

Ре Грга

28.07.2018 20:09

У Библији стоји : " Нека камен први баци онај ко нема гријеха...!" Па Грга гдје си ти у тој причи када толико знаш о лоповлуку у УиО?! Како знаш шта Џакула (не) ради? Мислим да нема компетентне особе да да било какав коментар на овај или сличан текст! Разлог је један сви имамо ораха у џепу, на овај или онај начин смо нешто учинили! Неко вара за порез и доприносе, неко да лажне податке... Осим дјеце у БиХ нема поштених! Ако си заиста без мрље онда браво за текст, подржавам а ако ниси....?

Name

Грга Ре

28.07.2018 21:21

Ово сто сам написао цујем од разних особа а и од оних из криминоге не УИО.Мало висе се заинтересирај па онда коментариси.Ево ти јос један детаљ да данад има висе цигарета без маркица него са маркицама.Ако не знас распитај се ција је то обавеза да спријецава.

Name

Ре Ре Грга

29.07.2018 05:31

Ја само својим очима вјерујем, оно што други причају има два лица! Ето за неке је неко човјек и по а за друге најгори на свијету! Ја доста пратим и читам али не коментаришем осим ако немам лично искуство! А као вјерник предлажем да помислиш како би теби било да коментаришу онако како си ти писао? Сви требамо кренути од себе па онда пљувати друге које и не познајемо!

Name

Пипа-Грга и Ре

29.07.2018 05:32

Ево само кратки осврт:Колико год се писало о УИО одкако је на целу Дјакула о криминалу,корупцији, рекету мало се писе.Грга је све у праву и могло би се јос писати. УИО=КРИМИНАЛ=КОРУПЦИЈА=РЕКЕТ.

Name

децко

28.07.2018 11:28

Која црна Црна Гора... па веце мафијаске дрзаве од бих нема на цијелом Балкану

ОДГОВОРИТЕ
Name

УИО

28.07.2018 11:36

Јасно све као дан,"заборавио" као и све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛБАТРОС

28.07.2018 12:56

НЕКОЛИКО "КРШЕЊА ЗАКОНА" УРАДИЛО ТУЖИЛАШТВО БИХ ПО ПОДНЕСНОЈ КРИВИЧНОЈ ПРИЈАВИ ЗА НЕЗАКОНИТО ЗАПОШЉАВАЊЕ У ЕЛЕКТРОПРЕНОС БИХ. УПУЋЕНА ПРИТУЖБА УРЕДУ ЗА ЖАЛБЕ СА ПРЕЦИЗНО НАВЕДЕНИМ КРШЕЊИМА ЗАКОНА, АЛИ .... ЧЕКА (ЋЕМО)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М. М.

28.07.2018 13:18

Тужилац ће испитати тога Куленовића и подићи нову оптужницу. Ништа страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паре

28.07.2018 15:06

Опет не ваља МУП РС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

28.07.2018 15:16

Покрените тужбе против судија, и осудите их без саслушања и њихових исказа. Крајње је вријеме да се почне одговарати за своје поступке...

ОДГОВОРИТЕ