Луксуз само за шачицу одабраних

Увоз природних или култивисаних бисера у првих шест мјесеци ове године је порастао, па су тако увезени бисери у вриједности 6. 911,32 КМ, док их је у истом периоду прошле године увезено у вриједности свега 358,84 КМ, потврђено је у Управи за индиректно опорезивање БиХ (УИО), али како се ипак ради о мањим вриједностима, и то је доказ да већини бх. грађана луксуз није доступан.

Босна и Херцеговина 28.07.2018 | 09:38
Луксуз само за шачицу одабраних
"Порастао је и увоз драгог камења, које је у првих шест мјесеци ове године увезено у вриједности од око 10.000 марака, што је за око 6.000 марака више него у истом периоду прошле године", казали су у Управи.

Увоз појединих луксузних производа, попут драгог камења и бисера, иако је порастао, и даље је незнатан, док поједини, попут дијаманата, у првом полугодишту ове године нису ни увезени, а разлог за овакву ситуацију је, према мишљењу стручњака, тај што тек незнатан проценат становника може себи редовно да приушти такве ствари.

"У првих шест мјесеци ове године у БиХ није увезен нити један дијамант, док су прошле године у првом полугодишту увезени дијаманти у вриједности 1.456,26 КМ", истакли су у УИО.

Према њиховим ријечима, у првом полугодишту ове године производа под ознаком "замјена за кавијар" увезено је у вриједности 2.027,33 КМ, док је, како кажу, прошле године, увезено дупло више тог производа и то у вриједности 4.044, 83 КМ.

"Производи под ознаком 'шампањац' у првих шест мјесеци ове године увезени су у вриједности од 626.331,00 КМ, док је прошле године увезено скоро дупло мање ових производа", казали су у УИО и напоменули да се под ознаком "шампањац" у овом случају не подразумијева сав шампањац који је увезен у БиХ.

Игор Гавран, економски аналитичар, казао је да мали проценат становништва БиХ конзумира ову врсту производа.

"Заступљеност наведених категорија луксузних производа међу домаћим становништвом је стриктно подијељена између три категорије у врло различитом омјеру. Огромна већина никада нема могућност ни да помисли на такве производе, а камоли да их приушти себи, чак ни у посебним приликама", оцијенио је Гавран.

Како наводи, одређен број грађана БиХ, који имају редовна натпросјечна примања, повремено може приуштити себи у минималним количинама и посебним приликама неке од луксузних производа.

"Тек најмањи, готово незнатан проценат становништва може редовно и у већем обиму себи приуштити ове производе. То је повлаштена класа с енормним примањима", појаснио је Гавран.

Како истиче, с обзиром на то да се већина поменутих производа увози, јер нема домаћих, свако повећање њихове употребе значи и аутоматско повећање увоза, што, упозорава, за БиХ није нимало пожељно због одлива новца по основу прекомјерног увоза.

"Актуелно стање веома ниског животног стандарда већине грађана и тренд напуштања државе и међу оним категоријама које су имале или тренутно имају натпросјечна примања прије могу водити до мањег увоза и мање потрошње луксузних производа него до обрнутог тренда", истиче Гавран.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

28.07.2018 08:20

То што званично није увезен ни један дијамант говори само да се он шверцује. Кад би се све обисле златаре у БиХ видјели би кокико има дијаманата. Али ко смије ући у златару и било шта провјеравати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

28.07.2018 11:00

Битно је да има оних који за унуке увозе килу по килу злата...а ољацкано извозе на Кипар и у Русију.

Name

неко

29.07.2018 13:12

Дајте молим вас, луксуз је у сваком друштву на свијету, само за шачицу одабраних.

ОДГОВОРИТЕ