Дан устанка против фашизма

Поводом 27. јула, Дана устанка против фашизма на Бањ брду изнад Бањалуке положени су вијенци на спомен обиљежје погинулим Крајишницима.  Организатор догађаја је Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова.

Република Српска 27.07.2018 | 16:26
Дан устанка против фашизма
"Појава фашизма и његове најексрремније форме усташтва на овим просторима прије 77 година два су највећа зла која су задесила овај народ и никада не смијемо заборавити шта се догађало у том времену", поручио је предсједник Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе РС.

Миленко Савановић рекао је да је народ вођен слободом устао против тог зла и однио највећу побједу.

„У том злу које је владало овим просторима, Бањалука је била јако интересантна као сједиште тога зла и као раскрница путева који су у логистичком смислу били битни за фашизам и усташтво.

И зато је Бањалука била често предмет прогоњења партизанских припадника и наравно у тој четворогодишњој опсади Бањалуке и ових простора страдало је много нашег становништва. И сами знате да су одвођени у концентрационе логоре и да су убијани на све могуће начине.“ – рекао је предјседник Одбора Владе РС за његовање традиција ослободилачких ратова Миленко Савановић.

Први човјек града Бањалука каже да ово обиљежавање, које је организовано 77 пут заредом, има 2 важна елемента.
„Подсјећање на антифашистичку борбу јер су 1941. у вријеме када је фашизам покрио цијелу Европу од Атлантика па на даље ка Москви, људи са ових простора су се подигли на устанак у борби за слободу, за опстанак и за останак на овим просторима.

Други елеменат на који је важно да се подсјетимо је да су људи са ових простора, да је народ са ових простора био дио антифашистичке борбе,“ рекао је градоначелник Града Бањалука, Игор Радојичић.

Представници СУБНОР-а поручили су да се овако значајни датуми никада не смију заборавити, јер су наши преци дали велику жртву како би смо ми сада имали слободу.

„Да на овај начин признамо и достојно обиљежавамо наше борце, наше народне хероје и све оне који су дали живот. Знате да је Бањалука дала око 3 хиљаде“, изјавио је потпредсједник СУБНОР-а Раде Џајић.

„Ми смо данас овдје на овом мјесту, али и на многим другим мјестима да се поклонимо сјенама свих оних који су дали своје животе у борби за слободу, у борби за стварање бољег и праведнијег свијета и они су у томе успјели“, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Организатори су подсјетили да су оснивањем НДХ на овим просторима донесени расни закони, по коме су Срби, Јевреји и Роми проглашени грађанима другог реда, а самим тим осуђени на истребљење. Најзлогласнији примјер свакако је логор Јасеновац, а на подручју Бањалуке -Шарговац, Мотике и рудник Раковац.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар