Пратите најдужи спектакл на небу

Најдуже помрачење Мјесеца у 21. вијеку догодиће се вечерас. Универзитетско астрономско друштво "Бањалука" и Студијски програм Физика бањалучког ПМФ-а вас позивају на посматрање и фотографисање овог феномена

Република Српска 27.07.2018 | 10:17
Пратите најдужи спектакл на небу
Ове године по други пут бићемо у прилици да посматрамо потпуно помрачење Мјесеца са наших простора. Цијели процес помрачења ће трајати око пет сати, али потпуно помрачење ће трајати један сат и 43 минута, те се води као најдуже помрачење у овом вијеку, наводе изУниверзитетског астрономског друштва "Бањалука".

Шта је то крвави Мјесец?

Током помрачења, кад се Мјесец налази у Земљиној сијенци и кад је очекивано да се не види, он се ипак на небу појављује у загасито црвеној боји па се често назива и крвави Мјесец. Онда се сви питају шта је крвави Мјесец.

Захваљујући Земљиној атмосфери и бијелој свјетлости која долази са Сунца можемо да видимо овај феномен. Бијела свјетлост садржи све дугине боје, од плавих па све до црвених нијанси. Кад бијела свјетлост дође до Земље, она улази у атмосферу, краће таласне дужине, тј. плави дио се јаче расијава на молекулама ваздуха и због тога је небо плаво. Веће таласне дужине, тј. црвена се мање расијава те долази до преламања и зраци се савијају. На тај начин црвена компонента Сунчеве свјетлости освјетљава купу Земљине сијенке и успјева дијелом да стигне до Мјесеца.

Такође, у току помрачења Мјесец може да буде жут, наранџаст или смеђ, али то зависи од честица прашине и облака у Земљиној атмосфери који утичу на пропуштање одговарајућих таласних дужна (боја) које ће доћи до Мјесеца.



Кад почиње помрачење?

Помрачење ће почети већ у 19 часова и 14 минута приликом уласка Мјесеца у Земљину полусијенку, али код нас неће бити видљиво јер је Мјесец испод хоризонта, тек у 20 сати и 14 минута ће изаћи. Почетак потпуног помрачења почиње од 20 сати и 24 минута и трајаће све до 23 сата и 13 минута. Потпуно помрачење представља моменат уласка Мјесеца у Земљину сијенку.

Помрачење се завршава кад Мјесец напусти Земљину полусијенку а то ће се десити 28. јула у 1 сат и 28 минута иза поноћи. Сљедеће потпуно помрачење Мјесеца ће се десити 21.1.2019. године у раним јутарњим сатима и трајаће нешто краће него ово.



Како посматрати помрачење?

Помрачење Мјесеца не утиче на здравље и понашање људи. Може се посматрати голим оком, двогледом или малим телескопом, те се може фотографисати мобилним телефоном или фотоапаратом.
Уколико буде лијепо вријеме Универзитетско астрономско друштво "Бањалука" и Студијски програм Физика бањалучког ПМФ-а вас позивају на посматрање и фотографисање овог феномена.

Да ли ће се моћи још нешто посматрати?

Поред Мјесеца, у зависности од временских (не)прилика, идеја је да се посматрају и планете Сунчевог система. Ових дана је Марс најближи Земљи. Задњи пут је био близу Земље у августу 2003. године. О удаљености Марса и његовом положају као и осталим планетама можете више сазнати ако дођете. Окупљање би било у 20 сати на рампи код ПМФ-а. Од опреме пожељна је добра ваља.

(Мондо.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

од како је

27.07.2018 10:14

Од како је овај Додик на власти и ова секта снсд кој на с је опљачкала,задужила,изгубила грб химну и територију (губитком Брког) нама је помрачење сваки дан!!!Жали боже за шта смо ратовали,за шта су гинули и дијелове тијел давали наш борци.Знам да није мјесто да ово пишем овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.Н.Барански

27.07.2018 11:07

Засто посматрање овог феномена ,не организује одсјек Географија на ПМФ БЛ?

ОДГОВОРИТЕ