Крећу и Белгијанци: Сасвим нови Андерлехт, Бриж први фаворит!

Повратак Стандарда. . .  Почиње нова сезона Про лиге.

Фудбал 27.07.2018 | 15:45
Крећу и Белгијанци: Сасвим нови Андерлехт, Бриж први фаворит!
Стабилна већ као девета лига Европе. Одавно испред Холандије, сада прилично убедљиво. Белгијска лига напредује крупним корацима. Често су мењали формат такмичења, бирали мудро и резултати су ту о чему сведоче и десетине милиона потрошене у летњем прелазном року. Па да без већег увода пређемо на ствар и видимо ко је то најпаметније трошио и ко би могао да нападне титулу.

АНДЕРЛЕХТ

Прича лета. Нови газда Марк Куке преузео је клуб још у децембру, али сада је тек почео да троши. Додуше, с обзиром да причамо о једном од најбогатијих људи у Белгији, очекивало се да ће дубље завући руку у џеп. Сада пак изгледа да је Куке иде путем Монака. Купује младе играче – пример је Лука Аџић - који би у будућности могли да му донесу богатство. Већ је Куке потрошио 16.850.000 евра, од већих продаја само Урош Спајић за 6.000.000 у Краснодар, али тек се чека највећи прилив од асова какви су Леандер Дендонкер, Кара Мбођ, Лукаш Теодорчик. У новој филозофији клуба за њих нема места у Бриселу. Како ће то све изгледати са толиким променама? Велико је питање.

КЛУБ БРИЖ

Без сумње први фаворит да одбрани титулу. Сачуван је костур из протекле сезоне, притом је утрошено око 15.000.000 евра да се појача ротација за Лигу шампиона. Најскупљи је био Матеј Митровић плаћен 3.500.000 евра Бешикташу, али најзначајнија куповина је Карло Летица. Голмани су наиме били рак рана Брижа. Променили су их петорицу, а нису пронашли правог. Сада се надају да су погодили. Висока очекивања и од Арнаута Дањуме, 21-годишњег крила пристилог из НЕЦ-а. И Клуб Бриж додуше тек треба да прода. Крило Антони Лимбомбе је близу Хадерсфилда, корпулентни нападач Весли би могао за око 12.000.000 евра у Рому или Лацио. Такав профил играча – висок 191 центиметар – у Брижу немају, али свакако имају најквалитетнији састав.

СТАНДАРД ЛИЈЕЖ

Годинама већ Стандард није конкурентан у борби за титулу, али слика се значајно променила у плеј-офу на крају прошле сезоне. Тада је Стандард узео убедљиво највише бодова и изборио се за квалификације за Лигу шампиона. Као да су се коцкице коначно посложиле. Притом, стигао је Мишел Прудом. Он зна како са младима, а Стандардова екипа врца од талента. Мехди Карсела је остао, штопер Кристијан Лујиндама је чудовиште од играча, ветеран Орландо Са је у фебруару отишао у кинески Хенан за 8.000.000 евра, а шест месеци касније се вратио у Стандард без обештећења?! Од важнијих играча отишао је само Едмилсон Жуниор, који је преговарао и са Портом, али је са своје 23 године изабрао четворогодишњи уговор вредан 3.500.000 евра по сезони у катарском Ал Духаилу.

ГЕНК

Потенцијално изненађење првенства. Клуб који је познат по томе што уме да препозна младог играча и потом га прода за огромне паре (Вилфред Ндиди, Леон Бејли, Сергеј Милинковић Савић, Калиду Кулибали, Кристијан Бентеке, Кевин Де Брујне, Тибо Куртоа). И сад су продавали (Омар Коли отишао у Сампдорију за 7.750.000 евра), али је уврежено мишљење у Белгији да имају потентан тим. Потрошили су 12.650.000 евра, од тога 9.500.000 на четворицу фудбалера од 18, 20, 20 и 21 годину (Џозеф Пејнтсил, Џон Лукуми, Владимир Скречију и Јакуб Пјотровски). Сматрају их за технички најдотеранији тим у Белгији. Некад се додуше муче са ефикасношћу, јер претерају у жељи за лепотом игре.

Да завршимо само малим прегледом “доњег дома”, јер неколико тимова озбиљно оскудева у квалитету. Ту пре свега мислимо на Мускрон, Еупен, Кортрајк - јуче потписали Петра Голубовића - и можда пре свих Васланд Беверен, који је довео чак 16 нових играча, међу њима и Србина Александра Вукотића из ФК Крупа, али углавном су то анонимни фудбалери из нижих лига. Дакле, у том четвороуглу треба тражити кандидате за испадање. Или за кладиоце битније – против њих треба играти.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар