Kreću i Belgijanci: Sasvim novi Anderleht, Briž prvi favorit!

Povratak Standarda. . .  Počinje nova sezona Pro lige.

Fudbal 27.07.2018 | 15:45
Kreću i Belgijanci: Sasvim novi Anderleht, Briž prvi favorit!
Stabilna već kao deveta liga Evrope. Odavno ispred Holandije, sada prilično ubedljivo. Belgijska liga napreduje krupnim koracima. Često su menjali format takmičenja, birali mudro i rezultati su tu o čemu svedoče i desetine miliona potrošene u letnjem prelaznom roku. Pa da bez većeg uvoda pređemo na stvar i vidimo ko je to najpametnije trošio i ko bi mogao da napadne titulu.

ANDERLEHT

Priča leta. Novi gazda Mark Kuke preuzeo je klub još u decembru, ali sada je tek počeo da troši. Doduše, s obzirom da pričamo o jednom od najbogatijih ljudi u Belgiji, očekivalo se da će dublje zavući ruku u džep. Sada pak izgleda da je Kuke ide putem Monaka. Kupuje mlade igrače – primer je Luka Adžić - koji bi u budućnosti mogli da mu donesu bogatstvo. Već je Kuke potrošio 16.850.000 evra, od većih prodaja samo Uroš Spajić za 6.000.000 u Krasnodar, ali tek se čeka najveći priliv od asova kakvi su Leander Dendonker, Kara Mbođ, Lukaš Teodorčik. U novoj filozofiji kluba za njih nema mesta u Briselu. Kako će to sve izgledati sa tolikim promenama? Veliko je pitanje.

KLUB BRIŽ

Bez sumnje prvi favorit da odbrani titulu. Sačuvan je kostur iz protekle sezone, pritom je utrošeno oko 15.000.000 evra da se pojača rotacija za Ligu šampiona. Najskuplji je bio Matej Mitrović plaćen 3.500.000 evra Bešiktašu, ali najznačajnija kupovina je Karlo Letica. Golmani su naime bili rak rana Briža. Promenili su ih petoricu, a nisu pronašli pravog. Sada se nadaju da su pogodili. Visoka očekivanja i od Arnauta Danjume, 21-godišnjeg krila pristilog iz NEC-a. I Klub Briž doduše tek treba da proda. Krilo Antoni Limbombe je blizu Hadersfilda, korpulentni napadač Vesli bi mogao za oko 12.000.000 evra u Romu ili Lacio. Takav profil igrača – visok 191 centimetar – u Brižu nemaju, ali svakako imaju najkvalitetniji sastav.

STANDARD LIJEŽ

Godinama već Standard nije konkurentan u borbi za titulu, ali slika se značajno promenila u plej-ofu na kraju prošle sezone. Tada je Standard uzeo ubedljivo najviše bodova i izborio se za kvalifikacije za Ligu šampiona. Kao da su se kockice konačno posložile. Pritom, stigao je Mišel Prudom. On zna kako sa mladima, a Standardova ekipa vrca od talenta. Mehdi Karsela je ostao, štoper Kristijan Lujindama je čudovište od igrača, veteran Orlando Sa je u februaru otišao u kineski Henan za 8.000.000 evra, a šest meseci kasnije se vratio u Standard bez obeštećenja?! Od važnijih igrača otišao je samo Edmilson Žunior, koji je pregovarao i sa Portom, ali je sa svoje 23 godine izabrao četvorogodišnji ugovor vredan 3.500.000 evra po sezoni u katarskom Al Duhailu.

GENK

Potencijalno iznenađenje prvenstva. Klub koji je poznat po tome što ume da prepozna mladog igrača i potom ga proda za ogromne pare (Vilfred Ndidi, Leon Bejli, Sergej Milinković Savić, Kalidu Kulibali, Kristijan Benteke, Kevin De Brujne, Tibo Kurtoa). I sad su prodavali (Omar Koli otišao u Sampdoriju za 7.750.000 evra), ali je uvreženo mišljenje u Belgiji da imaju potentan tim. Potrošili su 12.650.000 evra, od toga 9.500.000 na četvoricu fudbalera od 18, 20, 20 i 21 godinu (Džozef Pejntsil, Džon Lukumi, Vladimir Skrečiju i Jakub Pjotrovski). Smatraju ih za tehnički najdoteraniji tim u Belgiji. Nekad se doduše muče sa efikasnošću, jer preteraju u želji za lepotom igre.

Da završimo samo malim pregledom “donjeg doma”, jer nekoliko timova ozbiljno oskudeva u kvalitetu. Tu pre svega mislimo na Muskron, Eupen, Kortrajk - juče potpisali Petra Golubovića - i možda pre svih Vasland Beveren, koji je doveo čak 16 novih igrača, među njima i Srbina Aleksandra Vukotića iz FK Krupa, ali uglavnom su to anonimni fudbaleri iz nižih liga. Dakle, u tom četvorouglu treba tražiti kandidate za ispadanje. Ili za kladioce bitnije – protiv njih treba igrati.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar