АУТ - Најава: Идемо све испочетка!

Аустријска Бундеслига у новом формату. . .

Фудбал 27.07.2018 | 15:15
АУТ - Најава: Идемо све испочетка!
Нова сезона, нови систем, нова правила.

Аустријска Бундеслига упливала је у нове воде. Први пут после 26 година највиши ранг аустријског клупског фудбала бројаће 12 клубова, а дошло је и до значајних промена у систему такмичења. Лига ће се од ове сезоне играти у четворокружном систему, где ће се прво одиграти 22 рунде у првом делу сезоне. Потом ће се лига поделити на два плеј-оф такмичења - за европска такмичења и за испадање.

Аустријски клубови ће у предстојећој сезони имати разлог више да се боре за шампионску круну, која са собом готово извесно носи и директну улазницу за Лигу шампиона! На основу петогодишњег циклуса и остварених резултата аустријских клубова у европским такмичењим, Бундеслига је означена као једанаеста лига Европе. Осим тога што шампиону остаје закуцано је повластица да се за Лигу шампиона бори тек од последње рунде квалификација, клуб који буде сео на трон Бундеслиге у сезони 2018/19 имаће могућност да пречицом дође директно до групне фазе за сезону 2019/20! Да би се то остварило потребно је да наредни освајач Лиге шампиона обезбеди пласман у елитно такмичење и кроз домаћу лигу. Ако се тај критеријум испуни, директно место у групној фази иде баш Аустрији као једанаестој лиги Европе, с обзиром да клуб који освоји Лигу шампиона себи обезбеђује проходност у исто такмичење и наредне године.

Другопласирани тим Аустрије на по завршетку надолазеће сезоне остаје у квалификацијама за Лигу шампиона, треће место и освајач националног Купа добијају квалификације за Лигу Европе, да би четврти, пети и седми тим (победник плеј-аута) Аустрије играли додатни плеј-оф за Лигу Европе. Четвртопласирани клуб иде директно у финале додатног плеј-офа, док својеврсне квалификације играју пети и седми тим. Победник тог двомеча иде у финале, а освајач тог мини-такмичења иде у квалификације за Лигу Европе.

Што се промена у ростерима тиче, највеће рокаде догодиле су се у редовима актуелног шампиона Салцбурга. Клуб је зарадио чак 37.000.000 евра на продаји четворице играча, а највећи део колача иде од трансфера Дуја Ћалета Цара у Марсељ за 19.000.000 евра. Валон Бериша је продат Лацију за 7.500.000 евра, Валентино Лазаро је појачао Херту за 6.500.000 евра, док је Дмитри Оберлин отишао у Базел за нешто више од 4.000.000 европских новчаница.

Салцбург се досад појачао талентованим нападачем Унтерхахинга Каримом Адејемијем (16), кога је платио 3.000.000 евра, а милион мање издвојено је за штопера Штутгарта Џерома Онгуенеа. Велико појачање Салцбург је добио у Златку Јунузовићу, који је стигао као слободан играч из Вердера, док је нешто више од 1.100.000 евра издвојено за дефанзивни тандем Јаспер ван дер Верф - Дарко Тодоровић.

Два велика трансфера остварио је и бечки Рапид, пошто су за по 1.300.000 евра стигли хрватски штопер Марио Бараћ (Осијек) и српски голгетер Андрија Павловић (Копенхаген). Клуб је кеширао и 600.000 евра за још једног Хрвата и то Денија Алара из Штурма. Тако је Рапид надоместио продаје Гиоргија Квилитаје Генту за 3.000.000 евра, те Луиса Шауба Келну за 3.500.000 евра, као и Лукаса Галваоа за 2.400.000 евра Инголштату.

Остали клубови су, мање-више, доводили и решавали се играча без, или уз тек симболично обештећење. Једино се издваја још Штурм, који је остао без поузданог левокрилног офанзивца Торстена Рошера који је отишао у Инголштат за 1.250.000 евра.

За српског стручњака Дејана Станковића, који дуго живи и ради у Аустрији нема дилема око фаворита.

"Салцбург је велики фаворит и ове године, мада ће вероватно у почетку сезоне све карте да баци на Лигу шампиона. Мислим да ће да уђе у евро елиту. Хендикеп је одлазак Берише, Албанца, који им је био најбољи играч, али су довели Јунузовића из Вердера. Он је наш, пореклом из Босне, игра за аустријску репрезентацију. То је клуб који је савршено организован, има одличне скауте, који доводе талентоване играче. Предност је финансијска стабилност. Они плаћају играче дупло више од Рапида и Аустрије", истако је Станковић за МОЗЗАРТ спорт.

Осим шампиона, кандидати за врх су бечки клубови, Рапид, Аустрија, али и ослабљени Штурм.

"Бечки клубови су стандарно ту у борби за врх. Рапид носе навијачи, то је раднички клуб, који има нов, леп стадион и увек је пун. С друге стране, Аустрија слови као буржујски и нема велику подршку иако има такође модеран стадион, али ретко када буде више од 10.000 гледалаца. Штурм су напустили носиоци игре. Рецимо, Дени Алар, који је прошле сезоне постигао 20 голова у шампионату, отишао је у конкурентски Рапид. Једноставно, он плаћа дупло више у односу на Штурм, а Салцбург пута два у односу на бечке тимове. То су четири највећа клуба у Аустрији, можда може неко да се умеша, да буде трећи, четврти, али не и за титулу. Могао би ЛАСК ове сезоне да буде изненађење".

За испадање ће бити велика борба.

"Мислим да је Хартберг, који је новајлија у лиги, најслабији, да га чега тешка сезона. За опстанак ће да стрепе и Матерсбург, Сент Пелтен па и Волфсбергер. Инсбрук је клуб са традицијом. Испао је пре неколико година у пету лигу, сада се консолидовао, вратио у елиту и не би требало да стрепи за прволигашки статус", истакао је Станковић за наш портал.

ВРЕДНОСТ ТИМОВА ПРЕМА ПРОЦЕНИ ПОРТАЛА ТРАНСФЕРМАРКТ

Салцбург                      114.100.000
Рапид                          32.050.000
Аустрија                       23.630.000
Штурм                          22.480.000
ЛАСК                         13.600.000
Алтах                           11.980.000
Адмира                        8.750.000
Волфсбергер                 7.950.000
Сент Пелтен                  7.900.000
Матерсбург                  7.880.000
Инсбрук                        7.050.000
Хартберг                      5.050.000

*Цифре су у еврима

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар