AUT - Najava: Idemo sve ispočetka!

Austrijska Bundesliga u novom formatu. . .

Fudbal 27.07.2018 | 15:15
AUT - Najava: Idemo sve ispočetka!
Nova sezona, novi sistem, nova pravila.

Austrijska Bundesliga uplivala je u nove vode. Prvi put posle 26 godina najviši rang austrijskog klupskog fudbala brojaće 12 klubova, a došlo je i do značajnih promena u sistemu takmičenja. Liga će se od ove sezone igrati u četvorokružnom sistemu, gde će se prvo odigrati 22 runde u prvom delu sezone. Potom će se liga podeliti na dva plej-of takmičenja - za evropska takmičenja i za ispadanje.

Austrijski klubovi će u predstojećoj sezoni imati razlog više da se bore za šampionsku krunu, koja sa sobom gotovo izvesno nosi i direktnu ulaznicu za Ligu šampiona! Na osnovu petogodišnjeg ciklusa i ostvarenih rezultata austrijskih klubova u evropskim takmičenjim, Bundesliga je označena kao jedanaesta liga Evrope. Osim toga što šampionu ostaje zakucano je povlastica da se za Ligu šampiona bori tek od poslednje runde kvalifikacija, klub koji bude seo na tron Bundeslige u sezoni 2018/19 imaće mogućnost da prečicom dođe direktno do grupne faze za sezonu 2019/20! Da bi se to ostvarilo potrebno je da naredni osvajač Lige šampiona obezbedi plasman u elitno takmičenje i kroz domaću ligu. Ako se taj kriterijum ispuni, direktno mesto u grupnoj fazi ide baš Austriji kao jedanaestoj ligi Evrope, s obzirom da klub koji osvoji Ligu šampiona sebi obezbeđuje prohodnost u isto takmičenje i naredne godine.

Drugoplasirani tim Austrije na po završetku nadolazeće sezone ostaje u kvalifikacijama za Ligu šampiona, treće mesto i osvajač nacionalnog Kupa dobijaju kvalifikacije za Ligu Evrope, da bi četvrti, peti i sedmi tim (pobednik plej-auta) Austrije igrali dodatni plej-of za Ligu Evrope. Četvrtoplasirani klub ide direktno u finale dodatnog plej-ofa, dok svojevrsne kvalifikacije igraju peti i sedmi tim. Pobednik tog dvomeča ide u finale, a osvajač tog mini-takmičenja ide u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Što se promena u rosterima tiče, najveće rokade dogodile su se u redovima aktuelnog šampiona Salcburga. Klub je zaradio čak 37.000.000 evra na prodaji četvorice igrača, a najveći deo kolača ide od transfera Duja Ćaleta Cara u Marselj za 19.000.000 evra. Valon Beriša je prodat Laciju za 7.500.000 evra, Valentino Lazaro je pojačao Hertu za 6.500.000 evra, dok je Dmitri Oberlin otišao u Bazel za nešto više od 4.000.000 evropskih novčanica.

Salcburg se dosad pojačao talentovanim napadačem Unterhahinga Karimom Adejemijem (16), koga je platio 3.000.000 evra, a milion manje izdvojeno je za štopera Štutgarta Džeroma Onguenea. Veliko pojačanje Salcburg je dobio u Zlatku Junuzoviću, koji je stigao kao slobodan igrač iz Verdera, dok je nešto više od 1.100.000 evra izdvojeno za defanzivni tandem Jasper van der Verf - Darko Todorović.

Dva velika transfera ostvario je i bečki Rapid, pošto su za po 1.300.000 evra stigli hrvatski štoper Mario Barać (Osijek) i srpski golgeter Andrija Pavlović (Kopenhagen). Klub je keširao i 600.000 evra za još jednog Hrvata i to Denija Alara iz Šturma. Tako je Rapid nadomestio prodaje Giorgija Kvilitaje Gentu za 3.000.000 evra, te Luisa Šauba Kelnu za 3.500.000 evra, kao i Lukasa Galvaoa za 2.400.000 evra Ingolštatu.

Ostali klubovi su, manje-više, dovodili i rešavali se igrača bez, ili uz tek simbolično obeštećenje. Jedino se izdvaja još Šturm, koji je ostao bez pouzdanog levokrilnog ofanzivca Torstena Rošera koji je otišao u Ingolštat za 1.250.000 evra.

Za srpskog stručnjaka Dejana Stankovića, koji dugo živi i radi u Austriji nema dilema oko favorita.

"Salcburg je veliki favorit i ove godine, mada će verovatno u početku sezone sve karte da baci na Ligu šampiona. Mislim da će da uđe u evro elitu. Hendikep je odlazak Beriše, Albanca, koji im je bio najbolji igrač, ali su doveli Junuzovića iz Verdera. On je naš, poreklom iz Bosne, igra za austrijsku reprezentaciju. To je klub koji je savršeno organizovan, ima odlične skaute, koji dovode talentovane igrače. Prednost je finansijska stabilnost. Oni plaćaju igrače duplo više od Rapida i Austrije", istako je Stanković za MOZZART sport.

Osim šampiona, kandidati za vrh su bečki klubovi, Rapid, Austrija, ali i oslabljeni Šturm.

"Bečki klubovi su standarno tu u borbi za vrh. Rapid nose navijači, to je radnički klub, koji ima nov, lep stadion i uvek je pun. S druge strane, Austrija slovi kao buržujski i nema veliku podršku iako ima takođe moderan stadion, ali retko kada bude više od 10.000 gledalaca. Šturm su napustili nosioci igre. Recimo, Deni Alar, koji je prošle sezone postigao 20 golova u šampionatu, otišao je u konkurentski Rapid. Jednostavno, on plaća duplo više u odnosu na Šturm, a Salcburg puta dva u odnosu na bečke timove. To su četiri najveća kluba u Austriji, možda može neko da se umeša, da bude treći, četvrti, ali ne i za titulu. Mogao bi LASK ove sezone da bude iznenađenje".

Za ispadanje će biti velika borba.

"Mislim da je Hartberg, koji je novajlija u ligi, najslabiji, da ga čega teška sezona. Za opstanak će da strepe i Matersburg, Sent Pelten pa i Volfsberger. Insbruk je klub sa tradicijom. Ispao je pre nekoliko godina u petu ligu, sada se konsolidovao, vratio u elitu i ne bi trebalo da strepi za prvoligaški status", istakao je Stanković za naš portal.

VREDNOST TIMOVA PREMA PROCENI PORTALA TRANSFERMARKT

Salcburg                      114.100.000
Rapid                          32.050.000
Austrija                       23.630.000
Šturm                          22.480.000
LASK                         13.600.000
Altah                           11.980.000
Admira                        8.750.000
Volfsberger                 7.950.000
Sent Pelten                  7.900.000
Matersburg                  7.880.000
Insbruk                        7.050.000
Hartberg                      5.050.000

*Cifre su u evrima

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar