ЛЕ: Партизан ''мршаво'', Суботичани шокирали Спарту!

Мршава победа Партизана, у Литванији одлука ко ће у 3. коло.  Партизан је победио Тракаи (1:0) у првом мечу 2. кола квалификација за Лигу Европе, али није убедио навијаче да је кикс у Сурдулици био само тренутак слабости.  Партизан аутоголом до "минималца".  Црно-бели од 53. минута играли са играчем више, а четири минута касније стигли до победоносног поготка у дуелу са литванским Тракаијем. Звиждуци Мирославу Ђукићу.  Партизан није знао како, а онда је Тракаи извршио самоубиство! Црно-бели на реванш у Литванију за седам дана носе само минималну предност и кофер пун проблема.

Фудбал 26.07.2018 | 23:20
ЛЕ: Партизан ''мршаво'', Суботичани шокирали Спарту!
Црно-бели су у већем делу меча са Литванцима играли неубедљиво, а 15 минута квалитетне игре премало је од клуба какав је Партизан.

Гости су сигурно задовољни отишли кући, јер имају активан резултат који им даје наду да на домаћем терену могу да учине нешто више од онога што су приказали у Хумској, а нису приказали много осим, организоване и дисциплиноване одбране.

Додуше, да овакво мишљење имамо о одбрани гостију допринели су и играчи Партизана који су пропустили неколико зицера, а најбоље шансе за још који гол у мрежи Тракаија имали су Ивановић и Гомеш.

Партизан је отпор Литванаца успео да сломи тек када су гости остали са играчем мање, јер је у 53. минуту због другог жутог, па црвеног картона, терен морао да напусти Воробјовас.

Црно-бели су тада навалили на гол Тракаија, а да стекну минималну предност требало им је само четири минута. Пантић је извео корнер, Јанушевскис је слабо одреаговао и спровео лопту у сопствену мрежу. До краја сусрета гостима је било важно само да остане исти резултат, који им гарантује, ако ништа друго, а оно бар узбудљив реванш на домаћем терену.

Покушавали су Гомеш, Ивановић, Јанковић да промене резултат, да предност учине опипљивојим, како би мирнији отпутовали на реванш, али нажалост црно-белих игра је поново постала јалова, па голова до краја меча више није ни било, иако је Гомеш са два ударца у финишу меча могао да дотуче Литванце, међутим, у првој шанси је лоше захватио лопту, а други пут је пребацио пречку.

Проблем Партизана био је тај што је само петнаестак минута одиграо на високом нивоу, а остатак меча игра је била “ја теби, ти мени”, без конретне завршнице, и тренер Мирослав Ђукић мораће хитно нешто да предузме иначе ће и у реваншу бити много проблема, а о евентуалном трећем колу квалификација навијачи Партизана сада боље и да не размишљају.

Навијачи нису задовољни како Ђукић води екипу има веома мало времена до 2. августа, када се игра реванш у Литванији, да екипу подигне, уигра, учини конкретнијом и опаснијом.

Уколико жели да остане у Европи Партизан ће морати да има више од два-три расположена играча за игру, као што је вечерас био случај са Енакеом или Гомешом.

Партизан је забележио победу, али му следећег четвртка у Литванији предстоји жестока борба за "оверу" пласмана у треће коло квалификација за Лигу Европе.

Црно-бели су били потпуно безопасни у првом полувремену, а почетком другог их је "погледао бог", када је Модестас Воробјовас због непримерене реакције након фаула испровоцирао бугарског судију Кабакова да му покаже други жути картон и пошаље га у свлачионицу.

Четири минута касније, Јустинас Јанушевскис је после корнера који је извео Данило Пантић, несрећно скренуо лопту у сопствену мрежу за водећи, испоставило се и једини погодак на утакмици.

Партизан - Тракаи 1:0 (0:0)!
/Јанушевскис 57аг/

Подсећамо, успешнији из овог двомеча састаће се са данским Нордсјеландом или шведским АИК Стокхолмом (прва утакмица такође је завршена резултатом 1:0).

Малобројни гледаоци, њих око шест-седам хиљада, дочекали су тренера Мирослава Ђукића звиждуцима, скандирали му "Ђукићу, одлази", а на јужној трибини чак је истакнут и транспарент против шефа стручног штаба.

Без повређених Немање Николића, Зорана Тошића и Огњена Ожеговића, црно-бели су тешко улазили у шансе, али су крајем првог полувремена почели да делују за нијансу боље, када је Ђорђе Ивановић померен са левог на десни бок, па се отворио простор за младог бека Златана Шеховића, док су Сејдуба Сума и Пантић мењали места и покушавали да из различитих позиција искреирају какву-такву прилику за гол.

Искључење Воробјоваса десило се управо после фаула над Пантићем на левом крилу, а од тог тренутка је Партизан потпуно господарио тереном и може да жали што већ на свом стадиону није стекао практично ненадокнадиву предност.

У изгледним ситуацијама лоше су реаговали Сума и Рикардо Гомеш, кога вечерас, упркос добром кретању и великом труду, једноставно није "хтео" гол. Покушавао је да матира одличног голмана Шведкаускаса из непосредне близине, ногом, главом, ударцима изван казненог простора, али узалуд.

У финишу ни увођење Саше Илића није донело препознатљиву "магију", одбрана Тракаија је одолела и после ових 1:0 се чини да је у другом сусрету у Литванији све могуће.

Пре тога, црно-белима предстоји још један меч домаће Суперлиге у Сурдулици, где су минулог викенда поражени од Радника. Овог пута, противник ће бити Динамо из Врања.

Партизан је победио Тракаи са 1:0, али осим тог гола предности који носи на реванш у Литванију, мало тога ће се памтити са стадиона у Хумској. У ствари, врло брзо ће пасти у заборав јер су црно-бели под вођствомМирослава Ђукића пружили још једну слабу, на моменте и јалову партију, а утисак је да би тешко стигли и до овог минималца да у томе нису имали обилату "помоћ" играча литванске екипе.

Срећа за Партизан и Мирослава Ђукића што је са друге стране стајала осредња литванска екипа, а не озбиљан ривал. Лоше би се провели црно-бели, мада и овако не може да се каже да се одрадили посао и да могу мирно да путују на реванш који се игра за седам дана.

Један од утисака је и да ће Партизан, уколико прође литванског представника, ако настави овако да игра, имати знатно веће проблеме са ривалом у наредном колу, поготово што је дански Нордсјеланд победом над АИК-ом из Стокхолма показао да су га многи прерано отписали.

А звиждуци и повици са трибина којима су навијачи "почастили" Мирослава Ђукића, али и управу клуба, пре, на полувремену и после утакмице, јасно говоре шта мисле о њиховом раду у овом тренутку. Мораће много, много боље, и са још неким појачањем, црно-бели да запну како би поправили утисак.

Било како било, и такав какав је, Тракаи је успео малтене целих сат времена да одолева у Хумској, а онда су његови играчи направили два потеза која су дефинитивно одредила даљи ток утакмице. Претерана реакцијаМодестаса Воробјовса у 54. минуту довела је до другог жутог картона и искључења. И тек тада је Партизан коначно почео да игра и напада.

А три минута касније црно-бели су дошли до вођства, али опет су имали велику помоћ слабашних гостију из Литваније. Тачније, Јустинас Јанушевскис је био тај који је после корнера играо лоптом и послао је у сопствену мрежу.

Тек после тога створио је Партизан још неколико солидних прилика, али Рикардо Гомеш у 63. и 85. минуту, односно Саша Здјелар у 67. минуту нису шутирали довољно прецизно.

Можда је ово још почетак сезоне, можда су и временске прилике биле тешке за фудбал, ма, могу у стручном штабу Партизана да нађу још неки сличан изговор, али оно што су црно-бели играли у већем делу првог полувремена не може се назвати модерним фудбалом.

Осим Рикарда Гомеша који је свим силама гурао напред, на моменте и буквално, односно Ђорђа Ивановића који је био борбен, остатак екипе деловао је прилично тромо и јалово у нападу. Срећа по играче и навијаче Партизана, па Литванци нису екипа озбиљног квалитета, иначе би покушај Казлаускаса после контранапада у 20. минуту завршио у мрежи, а не поред стативе.

Најбољу шансу, ако се то тако може назвати, у првом полувремену Партизан је имао већ у шесто минуту када је Ивановић шутирао снажно са више од метара, голман Тракаија је несигурно интервенисао и испустио лопту, у наставку акције оборен је Сејдуба Сума, али судија се није огласио.

Све остало до краја првог дела утакмице свело се на спорадичне ударце са дистанце који нису озбиљније угрозили мрежу Шведкаускаса, као и на бројне грешке на средини терена које просто натерају човека да се запита шта се овог лета заиста радило на припремама Партизана?

Али, ствари су се ипак промениле у наставку утакмице када је Воробјовас после фаула на Данилу Пантићунаправио глупост, због протеста зарадио други жути картон и морао да оде на хлађење у свлачионицу чиме је отворио црно-белима пут ка победи.

ПАРТИЗАН - ТРАКАИ 1:0 (0:0)
/Јанушевскис аг 57/

Београд
Стадион: Партизана
Гледалаца: 7.500
Судија: Георги Кабаков (Бугарска)

ПАРТИЗАН (4-2-3-1): Стојковић - Енаке, Марковић, Валијенте, Шеховић - Косовић, Здјелар - Сума, Пантић (од 68. Јанковић), Ивановић (од 81.Илић) - Гомеш.

ТРАКАИ (4-3-2-1): Шведскаускас - Боровскиј, Јанушевскис, Осипов, Шиленас - Казлаускас (од 58. Бондомбе), Јериоменко, Воробјовас - Чизас (од 77. Левшин), Биљалетдинов - Маразас (од 88. Масензовас).

Спартак шокирао Спарту, има 2:0 пред реванш у Прагу! Фудбалери Спартака шокирали су прашку Спарту и победили 2:0 (1:0) фаворизоване Чехе у првом мечу другог кола квалификација за Лигу Европе.

Чеси су доминирали свих 90 минута на новосадском "Карађорђу", али су Суботичани перфектно користили своје ретке прилике и стекли огромну предност пред реванш.

Имао је Спартак доста среће јер су се играчи Спарте испромашивали, посебно у другом полувремену када се пре свих обрукао Тетех са неколико проуштених зицера.

Међутим, фудбалери Спартака су више него заслужено забележили највећу победу у својој историји јер су храбром игром показали свим српским тимовима да је ниједан противник није непобедив.

Спартак је повео већ у осмом минуту када штопер Ћаласан користи лошу реакцију одбране Спарте након центаршута Главчића из слободног ударца и са друге стативе тресе мрежу гостију.

Уследио је жесток притисак Спарте, најконкретнији је био Румун Станчију који је уз подршку Канге тражио пут до гола Спартака, али је одбрана Суботичана играла фантастично.

Ређали су се напади и шансе Чеха, на мукама је често био Перић, али је све то било вредно мучења јер средином другог дела меча Суботичани сурово кажњавају госте.

Након стрпљивог напада Ђуричин и Шимура су одиграли сјајан дупли пас испред казненог простора Спарте, а Ђуричин га крунише прецизним ударцем по земљи и лопта се од стативу одбија у гол.

У самој завршници Спарта је имала неколико сјајни гол шанси, али Тетех се испромашивао и омогућио Спартаку да без примељеног гола путује у Праг.

Могли су Суботичани да стекну и три гола предности, али је два минута пре краја Ница одбранио шут Марчића из одличне ситуације за Спартак.

Бољи из овог двомеча ће у трећој рунди играти са данским Брондбијем.

Спартак шокирао Спарту, победили и надиграли Чехе! Велика победа Суботичана који су оставили СЈАЈАН утисак у Новом Саду.

Каква победа Спартака!

Многи су уочи меча 2. кола квалификација за Лигу Европе "отписали" Суботичане када их је жреб спојио са Спартом из Прага, али је још једном показано да тактички одлично припремљен меч може да "поништи" предност коју ривал има у квалитету.

Фудбалери Владимира Гаћиновића уписали су најважнију победу под његовим вођством ове вечери у Новом Саду головима Ћаласана у 8. и Ђуричина у 58. минуту:

СПАРТАК - СПАРТА 2:0 (1:0)

Не само да је Спартак победио фаворизованог ривала, него је одигран сјајан меч и добар део сусрета био знатно бољи од њих. Погодак за вођство дошао је после слободног ударца који је на другој стативи сачекао штопер Ћаласан, да би Суботичани до краја полувремена створили још неколико шанси.

До другог гола дошли су у 58. минуту после "убитачне" контре коју је завршио Огњен Ђуричин, а након сјајно остављене лопте петом - Шимуре!

После две брзе контре Суботичана, узвратио је Тетех који је с пет метара имао шансу меча и промашио цео гол у 60. минуту, да би потом и Гелор Канга испалио "пројектил" који је погодио само спољни део мреже.

Неповољан резултат на семафору значио је да ће Спарта заиграо још неопрезније, а то је отворило "врата" Суботичанима који су умало дошли и до трећег гола преко Ђуричина.

Било је још контри које су могле да се заврше погоцима "плавих голубова", али сигурно да неће бити незадовољни великом победом над интернационалном екипом из Прага која је другу годину заредом изгубила у Србији.

Реванш је за седам дана у Прагу.

Чудо у Новом Саду: Тхис ис Спартак! Суботичани савладали Спарту из Прага са 2:0 и стигли надомак пласмана у треће коло квалификација за Лигу Европе.

Сензација, право спортско чудо, једна од највећих победа у историји Плавих Голубова који могу да се похвале и играчима класе какав је Тихомир Огњанов... Све то урадили су вечерас фудбалери Спартака и дошли надомак пласмана у треће коло квалифиација за Лигу Европе. У Новом Саду, на трави Карађорђа, пала је чешка Спарта – 2:0.

Велики, велики капитал направили су ученици Владимира Гаћиновића, мада их до коначног успеха дели још 90 минута пакла на Летни. Међутим, ако наш суперлигаш понови бар део вечерашње партије имаће чему да се нада.

Спарта која је прошлог лета на Маракани начета, одувана је у војвођанској равници. Видели смо прави тренерски докторат у режији Владимира Гаћиновића, али и врхунска играчка остварења Милета Савковића и суперталентованог Огњена Ђуричина. Поменути двојац је уз неуморног Шимуру, затим врло доброг Ћаласана, поништио тржишну вредност гостију из Спарте. Гости, за које су играли Срђан Плавшић и Гелор Канга,пробудили су се тек у финишу. Међутим, тада је Спартак имао сензационалних два гола вишка и срећу као савезника.

Отписани од свих, свесни да им је намењана улога глинених голубова, играчи Спартак су почели меч без и мало респекта према квалитетнијем ривалу. Награђени су већ у седмом минуту. После прекида и убачене лопте са леве стране најбоље се на другој стативи снашао Ћаласан и послао лопту у даљи угао.

Имала је Спарта посед лопте, ослањала се на техничке могућности Станчијуа и Канге, али је све њих засенио Миле Савковић. Један од најдуговечнијих играча Суперлиге играо је утакмицу живота. Сваки додир му је био опасан, сваки пас – смислен. Спартак је играо као у трансу, сјајном транизицјом задавао је гомилу проблема гостима.

Баш на тај начин Голубови су стигли до другог вгола. Одлично је Чечарић вратио лопту, а Ђуричин је школски налетео на повратну и погодио мрежу румунског чувара мреже Ните. Хватали су се за главу на клупи Спарте, нису знали шта их је снашло, окретали се једни према другима и гласно негодовали.

Најбољу шансу за Спарту имао је Тетех после центаршута Шурала, али је на срећу нашег тима лопта отишла преко гола. Потом је Канга послао бомбу ка голу Спартака, али је погодио само спољни део мреже... Све су покушавали гости, а Спартак је јефтино проћердао неколико контри и пропустио шансу да докусури ривала.

И овако је више него добро. Спартаком се поноси цела Србија.

СПАРТАК - СПАРТА 2:0 (1:0)
/Ћаласан 7, Ђуричић 53/

Стадион: "Карађорђе" (Нови Сад).

Судија: Павел Рачковски.

СПАРТАК: Перић -  Текијашки, Керкез, Ћаласан, Вукчевић -  Јочић, Ђуричинц (од 74. Милошевић), Шимура, Главчић, Савковић -  Чечарић.

СПАРТА: Нита - Чипчију, Радаковић, Каја, Фридек -  Станчију, Кулханек, Канга, Бен Хаим, Плавшић – Тетех (од 83.Ристић)

Четвртак

Тобол - Пјуник 2:1 (0:0)
Уфа - Домжале 0:0
Вентспилс - Бордо 0:1 (0:1)
Каират - Аз Алкмар 2:0 (1:0)
Виторул - Витесе 2:2 (1:0)
Спартакс - Ла Флорита 6:0 (3:0)
Рудар Велење - ФЦСБ 0:2 (0:1)
Хапоел Хаифа - Хафнарфјордур 1:1 (0:0)
Чикура - Марибор 0:0
Торпедо - Викингур 3:0 (1:0)
Балзан - Слован 2:1 (1:0)
Лајпциг - Хекен 4:0 (2:0)
Диделанж - Дрита 2:1 (0:1)
Макаби - Раднички 2:0 (0:0)
АПОЕЛ - Флора 5:0 (2:0)
Молде - Лаци (2:0)
Хонвед - Прогрес 1:0 (0:0)
Ђургарден - Маријупуљ 1:1 (0:1)
Зрињски - Валета 1:1 (0:0)
ЦСКА Софија - Адмира 3:0 (3:0)
Жалгирис - Вадуц 1:0 (0:0)
Јагелонија - Рио Аве 1: 0 (1:0)
Шахтјор Солигорск - Лех Познањ 1:1 (0:0)
Нордсјеланд - АИК 1:0 (1:0)
Динамо Брест - Атромитос 4:3 (2:0)
ЛАСК - Лилестрем 4:0 (2:0)
Генк - Фола Еш 5:0 (4:0)
Горњик - Тренчин 0:1 (0:1)
Олимпија - Крусејдерс 5:1 (1:0)
ТНС - Линколн 2:1 (1:1)
Б-36 Торшавн - Бешикташ 0:2 (0:2)
Хајдук - Славија Софија 1:0 (0:0)
Санта Колома  - Валур 1:0 (0:0)
Сутјеска - Алашкерт 0:1 (0:1)
Ст. Гален - Сарпсборг 2:1 (1:1)
Партизан - Тракаи 1:0 (0:0)
Аталанта - Сарајево 2:2 (2:0)
Жељезничар - Аполон Лимасол 1:2 (0:1)
Спартак - Спарта 2:0 (1:0)
Осијек - Ренџерс 0:1 (0:1)
Хибернијанс - Астерас 3:2 (0:2)
Дандалк - АЕК 0:0
Абердин - Барнли 1:1 (1:0)

Извор: Моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар