LE: Partizan ''mršavo'', Subotičani šokirali Spartu!

Mršava pobeda Partizana, u Litvaniji odluka ko će u 3. kolo.  Partizan je pobedio Trakai (1:0) u prvom meču 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, ali nije ubedio navijače da je kiks u Surdulici bio samo trenutak slabosti.  Partizan autogolom do "minimalca".  Crno-beli od 53. minuta igrali sa igračem više, a četiri minuta kasnije stigli do pobedonosnog pogotka u duelu sa litvanskim Trakaijem. Zvižduci Miroslavu Đukiću.  Partizan nije znao kako, a onda je Trakai izvršio samoubistvo! Crno-beli na revanš u Litvaniju za sedam dana nose samo minimalnu prednost i kofer pun problema.

Fudbal 26.07.2018 | 23:20
LE: Partizan ''mršavo'', Subotičani šokirali Spartu!
Crno-beli su u većem delu meča sa Litvancima igrali neubedljivo, a 15 minuta kvalitetne igre premalo je od kluba kakav je Partizan.

Gosti su sigurno zadovoljni otišli kući, jer imaju aktivan rezultat koji im daje nadu da na domaćem terenu mogu da učine nešto više od onoga što su prikazali u Humskoj, a nisu prikazali mnogo osim, organizovane i disciplinovane odbrane.

Doduše, da ovakvo mišljenje imamo o odbrani gostiju doprineli su i igrači Partizana koji su propustili nekoliko zicera, a najbolje šanse za još koji gol u mreži Trakaija imali su Ivanović i Gomeš.

Partizan je otpor Litvanaca uspeo da slomi tek kada su gosti ostali sa igračem manje, jer je u 53. minutu zbog drugog žutog, pa crvenog kartona, teren morao da napusti Vorobjovas.

Crno-beli su tada navalili na gol Trakaija, a da steknu minimalnu prednost trebalo im je samo četiri minuta. Pantić je izveo korner, Januševskis je slabo odreagovao i sproveo loptu u sopstvenu mrežu. Do kraja susreta gostima je bilo važno samo da ostane isti rezultat, koji im garantuje, ako ništa drugo, a ono bar uzbudljiv revanš na domaćem terenu.

Pokušavali su Gomeš, Ivanović, Janković da promene rezultat, da prednost učine opipljivojim, kako bi mirniji otputovali na revanš, ali nažalost crno-belih igra je ponovo postala jalova, pa golova do kraja meča više nije ni bilo, iako je Gomeš sa dva udarca u finišu meča mogao da dotuče Litvance, međutim, u prvoj šansi je loše zahvatio loptu, a drugi put je prebacio prečku.

Problem Partizana bio je taj što je samo petnaestak minuta odigrao na visokom nivou, a ostatak meča igra je bila “ja tebi, ti meni”, bez konretne završnice, i trener Miroslav Đukić moraće hitno nešto da preduzme inače će i u revanšu biti mnogo problema, a o eventualnom trećem kolu kvalifikacija navijači Partizana sada bolje i da ne razmišljaju.

Navijači nisu zadovoljni kako Đukić vodi ekipu ima veoma malo vremena do 2. avgusta, kada se igra revanš u Litvaniji, da ekipu podigne, uigra, učini konkretnijom i opasnijom.

Ukoliko želi da ostane u Evropi Partizan će morati da ima više od dva-tri raspoložena igrača za igru, kao što je večeras bio slučaj sa Enakeom ili Gomešom.

Partizan je zabeležio pobedu, ali mu sledećeg četvrtka u Litvaniji predstoji žestoka borba za "overu" plasmana u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Crno-beli su bili potpuno bezopasni u prvom poluvremenu, a početkom drugog ih je "pogledao bog", kada je Modestas Vorobjovas zbog neprimerene reakcije nakon faula isprovocirao bugarskog sudiju Kabakova da mu pokaže drugi žuti karton i pošalje ga u svlačionicu.

Četiri minuta kasnije, Justinas Januševskis je posle kornera koji je izveo Danilo Pantić, nesrećno skrenuo loptu u sopstvenu mrežu za vodeći, ispostavilo se i jedini pogodak na utakmici.

Partizan - Trakai 1:0 (0:0)!
/Januševskis 57ag/

Podsećamo, uspešniji iz ovog dvomeča sastaće se sa danskim Nordsjelandom ili švedskim AIK Stokholmom (prva utakmica takođe je završena rezultatom 1:0).

Malobrojni gledaoci, njih oko šest-sedam hiljada, dočekali su trenera Miroslava Đukića zvižducima, skandirali mu "Đukiću, odlazi", a na južnoj tribini čak je istaknut i transparent protiv šefa stručnog štaba.

Bez povređenih Nemanje Nikolića, Zorana Tošića i Ognjena Ožegovića, crno-beli su teško ulazili u šanse, ali su krajem prvog poluvremena počeli da deluju za nijansu bolje, kada je Đorđe Ivanović pomeren sa levog na desni bok, pa se otvorio prostor za mladog beka Zlatana Šehovića, dok su Sejduba Suma i Pantić menjali mesta i pokušavali da iz različitih pozicija iskreiraju kakvu-takvu priliku za gol.

Isključenje Vorobjovasa desilo se upravo posle faula nad Pantićem na levom krilu, a od tog trenutka je Partizan potpuno gospodario terenom i može da žali što već na svom stadionu nije stekao praktično nenadoknadivu prednost.

U izglednim situacijama loše su reagovali Suma i Rikardo Gomeš, koga večeras, uprkos dobrom kretanju i velikom trudu, jednostavno nije "hteo" gol. Pokušavao je da matira odličnog golmana Švedkauskasa iz neposredne blizine, nogom, glavom, udarcima izvan kaznenog prostora, ali uzalud.

U finišu ni uvođenje Saše Ilića nije donelo prepoznatljivu "magiju", odbrana Trakaija je odolela i posle ovih 1:0 se čini da je u drugom susretu u Litvaniji sve moguće.

Pre toga, crno-belima predstoji još jedan meč domaće Superlige u Surdulici, gde su minulog vikenda poraženi od Radnika. Ovog puta, protivnik će biti Dinamo iz Vranja.

Partizan je pobedio Trakai sa 1:0, ali osim tog gola prednosti koji nosi na revanš u Litvaniju, malo toga će se pamtiti sa stadiona u Humskoj. U stvari, vrlo brzo će pasti u zaborav jer su crno-beli pod vođstvomMiroslava Đukića pružili još jednu slabu, na momente i jalovu partiju, a utisak je da bi teško stigli i do ovog minimalca da u tome nisu imali obilatu "pomoć" igrača litvanske ekipe.

Sreća za Partizan i Miroslava Đukića što je sa druge strane stajala osrednja litvanska ekipa, a ne ozbiljan rival. Loše bi se proveli crno-beli, mada i ovako ne može da se kaže da se odradili posao i da mogu mirno da putuju na revanš koji se igra za sedam dana.

Jedan od utisaka je i da će Partizan, ukoliko prođe litvanskog predstavnika, ako nastavi ovako da igra, imati znatno veće probleme sa rivalom u narednom kolu, pogotovo što je danski Nordsjeland pobedom nad AIK-om iz Stokholma pokazao da su ga mnogi prerano otpisali.

A zvižduci i povici sa tribina kojima su navijači "počastili" Miroslava Đukića, ali i upravu kluba, pre, na poluvremenu i posle utakmice, jasno govore šta misle o njihovom radu u ovom trenutku. Moraće mnogo, mnogo bolje, i sa još nekim pojačanjem, crno-beli da zapnu kako bi popravili utisak.

Bilo kako bilo, i takav kakav je, Trakai je uspeo maltene celih sat vremena da odoleva u Humskoj, a onda su njegovi igrači napravili dva poteza koja su definitivno odredila dalji tok utakmice. Preterana reakcijaModestasa Vorobjovsa u 54. minutu dovela je do drugog žutog kartona i isključenja. I tek tada je Partizan konačno počeo da igra i napada.

A tri minuta kasnije crno-beli su došli do vođstva, ali opet su imali veliku pomoć slabašnih gostiju iz Litvanije. Tačnije, Justinas Januševskis je bio taj koji je posle kornera igrao loptom i poslao je u sopstvenu mrežu.

Tek posle toga stvorio je Partizan još nekoliko solidnih prilika, ali Rikardo Gomeš u 63. i 85. minutu, odnosno Saša Zdjelar u 67. minutu nisu šutirali dovoljno precizno.

Možda je ovo još početak sezone, možda su i vremenske prilike bile teške za fudbal, ma, mogu u stručnom štabu Partizana da nađu još neki sličan izgovor, ali ono što su crno-beli igrali u većem delu prvog poluvremena ne može se nazvati modernim fudbalom.

Osim Rikarda Gomeša koji je svim silama gurao napred, na momente i bukvalno, odnosno Đorđa Ivanovića koji je bio borben, ostatak ekipe delovao je prilično tromo i jalovo u napadu. Sreća po igrače i navijače Partizana, pa Litvanci nisu ekipa ozbiljnog kvaliteta, inače bi pokušaj Kazlauskasa posle kontranapada u 20. minutu završio u mreži, a ne pored stative.

Najbolju šansu, ako se to tako može nazvati, u prvom poluvremenu Partizan je imao već u šesto minutu kada je Ivanović šutirao snažno sa više od metara, golman Trakaija je nesigurno intervenisao i ispustio loptu, u nastavku akcije oboren je Sejduba Suma, ali sudija se nije oglasio.

Sve ostalo do kraja prvog dela utakmice svelo se na sporadične udarce sa distance koji nisu ozbiljnije ugrozili mrežu Švedkauskasa, kao i na brojne greške na sredini terena koje prosto nateraju čoveka da se zapita šta se ovog leta zaista radilo na pripremama Partizana?

Ali, stvari su se ipak promenile u nastavku utakmice kada je Vorobjovas posle faula na Danilu Pantićunapravio glupost, zbog protesta zaradio drugi žuti karton i morao da ode na hlađenje u svlačionicu čime je otvorio crno-belima put ka pobedi.

PARTIZAN - TRAKAI 1:0 (0:0)
/Januševskis ag 57/

Beograd
Stadion: Partizana
Gledalaca: 7.500
Sudija: Georgi Kabakov (Bugarska)

PARTIZAN (4-2-3-1): Stojković - Enake, Marković, Valijente, Šehović - Kosović, Zdjelar - Suma, Pantić (od 68. Janković), Ivanović (od 81.Ilić) - Gomeš.

TRAKAI (4-3-2-1): Švedskauskas - Borovskij, Januševskis, Osipov, Šilenas - Kazlauskas (od 58. Bondombe), Jeriomenko, Vorobjovas - Čizas (od 77. Levšin), Biljaletdinov - Marazas (od 88. Masenzovas).

Spartak šokirao Spartu, ima 2:0 pred revanš u Pragu! Fudbaleri Spartaka šokirali su prašku Spartu i pobedili 2:0 (1:0) favorizovane Čehe u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Česi su dominirali svih 90 minuta na novosadskom "Karađorđu", ali su Subotičani perfektno koristili svoje retke prilike i stekli ogromnu prednost pred revanš.

Imao je Spartak dosta sreće jer su se igrači Sparte ispromašivali, posebno u drugom poluvremenu kada se pre svih obrukao Teteh sa nekoliko prouštenih zicera.

Međutim, fudbaleri Spartaka su više nego zasluženo zabeležili najveću pobedu u svojoj istoriji jer su hrabrom igrom pokazali svim srpskim timovima da je nijedan protivnik nije nepobediv.

Spartak je poveo već u osmom minutu kada štoper Ćalasan koristi lošu reakciju odbrane Sparte nakon centaršuta Glavčića iz slobodnog udarca i sa druge stative trese mrežu gostiju.

Usledio je žestok pritisak Sparte, najkonkretniji je bio Rumun Stančiju koji je uz podršku Kange tražio put do gola Spartaka, ali je odbrana Subotičana igrala fantastično.

Ređali su se napadi i šanse Čeha, na mukama je često bio Perić, ali je sve to bilo vredno mučenja jer sredinom drugog dela meča Subotičani surovo kažnjavaju goste.

Nakon strpljivog napada Đuričin i Šimura su odigrali sjajan dupli pas ispred kaznenog prostora Sparte, a Đuričin ga kruniše preciznim udarcem po zemlji i lopta se od stativu odbija u gol.

U samoj završnici Sparta je imala nekoliko sjajni gol šansi, ali Teteh se ispromašivao i omogućio Spartaku da bez primeljenog gola putuje u Prag.

Mogli su Subotičani da steknu i tri gola prednosti, ali je dva minuta pre kraja Nica odbranio šut Marčića iz odlične situacije za Spartak.

Bolji iz ovog dvomeča će u trećoj rundi igrati sa danskim Brondbijem.

Spartak šokirao Spartu, pobedili i nadigrali Čehe! Velika pobeda Subotičana koji su ostavili SJAJAN utisak u Novom Sadu.

Kakva pobeda Spartaka!

Mnogi su uoči meča 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope "otpisali" Subotičane kada ih je žreb spojio sa Spartom iz Praga, ali je još jednom pokazano da taktički odlično pripremljen meč može da "poništi" prednost koju rival ima u kvalitetu.

Fudbaleri Vladimira Gaćinovića upisali su najvažniju pobedu pod njegovim vođstvom ove večeri u Novom Sadu golovima Ćalasana u 8. i Đuričina u 58. minutu:

SPARTAK - SPARTA 2:0 (1:0)

Ne samo da je Spartak pobedio favorizovanog rivala, nego je odigran sjajan meč i dobar deo susreta bio znatno bolji od njih. Pogodak za vođstvo došao je posle slobodnog udarca koji je na drugoj stativi sačekao štoper Ćalasan, da bi Subotičani do kraja poluvremena stvorili još nekoliko šansi.

Do drugog gola došli su u 58. minutu posle "ubitačne" kontre koju je završio Ognjen Đuričin, a nakon sjajno ostavljene lopte petom - Šimure!

Posle dve brze kontre Subotičana, uzvratio je Teteh koji je s pet metara imao šansu meča i promašio ceo gol u 60. minutu, da bi potom i Gelor Kanga ispalio "projektil" koji je pogodio samo spoljni deo mreže.

Nepovoljan rezultat na semaforu značio je da će Sparta zaigrao još neopreznije, a to je otvorilo "vrata" Subotičanima koji su umalo došli i do trećeg gola preko Đuričina.

Bilo je još kontri koje su mogle da se završe pogocima "plavih golubova", ali sigurno da neće biti nezadovoljni velikom pobedom nad internacionalnom ekipom iz Praga koja je drugu godinu zaredom izgubila u Srbiji.

Revanš je za sedam dana u Pragu.

Čudo u Novom Sadu: This is Spartak! Subotičani savladali Spartu iz Praga sa 2:0 i stigli nadomak plasmana u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Senzacija, pravo sportsko čudo, jedna od najvećih pobeda u istoriji Plavih Golubova koji mogu da se pohvale i igračima klase kakav je Tihomir Ognjanov... Sve to uradili su večeras fudbaleri Spartaka i došli nadomak plasmana u treće kolo kvalifiacija za Ligu Evrope. U Novom Sadu, na travi Karađorđa, pala je češka Sparta – 2:0.

Veliki, veliki kapital napravili su učenici Vladimira Gaćinovića, mada ih do konačnog uspeha deli još 90 minuta pakla na Letni. Međutim, ako naš superligaš ponovi bar deo večerašnje partije imaće čemu da se nada.

Sparta koja je prošlog leta na Marakani načeta, oduvana je u vojvođanskoj ravnici. Videli smo pravi trenerski doktorat u režiji Vladimira Gaćinovića, ali i vrhunska igračka ostvarenja Mileta Savkovića i supertalentovanog Ognjena Đuričina. Pomenuti dvojac je uz neumornog Šimuru, zatim vrlo dobrog Ćalasana, poništio tržišnu vrednost gostiju iz Sparte. Gosti, za koje su igrali Srđan Plavšić i Gelor Kanga,probudili su se tek u finišu. Međutim, tada je Spartak imao senzacionalnih dva gola viška i sreću kao saveznika.

Otpisani od svih, svesni da im je namenjana uloga glinenih golubova, igrači Spartak su počeli meč bez i malo respekta prema kvalitetnijem rivalu. Nagrađeni su već u sedmom minutu. Posle prekida i ubačene lopte sa leve strane najbolje se na drugoj stativi snašao Ćalasan i poslao loptu u dalji ugao.

Imala je Sparta posed lopte, oslanjala se na tehničke mogućnosti Stančijua i Kange, ali je sve njih zasenio Mile Savković. Jedan od najdugovečnijih igrača Superlige igrao je utakmicu života. Svaki dodir mu je bio opasan, svaki pas – smislen. Spartak je igrao kao u transu, sjajnom tranizicjom zadavao je gomilu problema gostima.

Baš na taj način Golubovi su stigli do drugog vgola. Odlično je Čečarić vratio loptu, a Đuričin je školski naleteo na povratnu i pogodio mrežu rumunskog čuvara mreže Nite. Hvatali su se za glavu na klupi Sparte, nisu znali šta ih je snašlo, okretali se jedni prema drugima i glasno negodovali.

Najbolju šansu za Spartu imao je Teteh posle centaršuta Šurala, ali je na sreću našeg tima lopta otišla preko gola. Potom je Kanga poslao bombu ka golu Spartaka, ali je pogodio samo spoljni deo mreže... Sve su pokušavali gosti, a Spartak je jeftino proćerdao nekoliko kontri i propustio šansu da dokusuri rivala.

I ovako je više nego dobro. Spartakom se ponosi cela Srbija.

SPARTAK - SPARTA 2:0 (1:0)
/Ćalasan 7, Đuričić 53/

Stadion: "Karađorđe" (Novi Sad).

Sudija: Pavel Račkovski.

SPARTAK: Perić -  Tekijaški, Kerkez, Ćalasan, Vukčević -  Jočić, Đuričinc (od 74. Milošević), Šimura, Glavčić, Savković -  Čečarić.

SPARTA: Nita - Čipčiju, Radaković, Kaja, Fridek -  Stančiju, Kulhanek, Kanga, Ben Haim, Plavšić – Teteh (od 83.Ristić)

Četvrtak

Tobol - Pjunik 2:1 (0:0)
Ufa - Domžale 0:0
Ventspils - Bordo 0:1 (0:1)
Kairat - Az Alkmar 2:0 (1:0)
Vitorul - Vitese 2:2 (1:0)
Spartaks - La Florita 6:0 (3:0)
Rudar Velenje - FCSB 0:2 (0:1)
Hapoel Haifa - Hafnarfjordur 1:1 (0:0)
Čikura - Maribor 0:0
Torpedo - Vikingur 3:0 (1:0)
Balzan - Slovan 2:1 (1:0)
Lajpcig - Heken 4:0 (2:0)
Didelanž - Drita 2:1 (0:1)
Makabi - Radnički 2:0 (0:0)
APOEL - Flora 5:0 (2:0)
Molde - Laci (2:0)
Honved - Progres 1:0 (0:0)
Đurgarden - Marijupulj 1:1 (0:1)
Zrinjski - Valeta 1:1 (0:0)
CSKA Sofija - Admira 3:0 (3:0)
Žalgiris - Vaduc 1:0 (0:0)
Jagelonija - Rio Ave 1: 0 (1:0)
Šahtjor Soligorsk - Leh Poznanj 1:1 (0:0)
Nordsjeland - AIK 1:0 (1:0)
Dinamo Brest - Atromitos 4:3 (2:0)
LASK - Lilestrem 4:0 (2:0)
Genk - Fola Eš 5:0 (4:0)
Gornjik - Trenčin 0:1 (0:1)
Olimpija - Krusejders 5:1 (1:0)
TNS - Linkoln 2:1 (1:1)
B-36 Toršavn - Bešiktaš 0:2 (0:2)
Hajduk - Slavija Sofija 1:0 (0:0)
Santa Koloma  - Valur 1:0 (0:0)
Sutjeska - Alaškert 0:1 (0:1)
St. Galen - Sarpsborg 2:1 (1:1)
Partizan - Trakai 1:0 (0:0)
Atalanta - Sarajevo 2:2 (2:0)
Željezničar - Apolon Limasol 1:2 (0:1)
Spartak - Sparta 2:0 (1:0)
Osijek - Rendžers 0:1 (0:1)
Hibernijans - Asteras 3:2 (0:2)
Dandalk - AEK 0:0
Aberdin - Barnli 1:1 (1:0)

Izvor: Mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar