Размјена да буде 100 милијарди $

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоан и руски предсједник Владимир Путин састали су се на маргинама БРИЦС самита у Јоханнесбургу.

Свијет 26.07.2018 | 22:49
Размјена да буде 100 милијарди $
Ердоан је прије самог састанка у обраћању новинарима изразио задовољство што се поново састаје с руским предсједником.

"Турска и Русија су у свим областима, политичкој, војној, економској, културној, трговинској, постигли веома значајан напредак", рекао је Ердоан, подсјетивши да је циљ трговинске размјене две земље 100 милијарди долара.

"Вјерујем да ћемо овим темпом достићи тај циљ. Имамо веома значајан напредак и у области туризма. Мислим да ће ове године око 6 милиона туриста посјетити Турску. Уз све то, сваки облик солидарности с Русијом некога чини љубоморним", казао је турски предсједник.

Путин је такође изразио задовољство због додатног јачања односа између двију земаља.

"Наставићемо с међусобним односима након што смо превазишли разне кризе. Наши односи ће напредовати и на економском пољу. Прошле године наша трговинска размјена је порасла за 40,5 посто, чиме је премашила 22 милијарде долара", рекао је Путин.

Састанак Ердоана и Путина је одржан иза затворених врата.

Ердоган и Путин су ове године телефоном разговарали 16 пута, углавном о регионалним питањима, посебно о Сирији, као и билатералним односима.

Десети самит држава чланица БРИЦС-а отворен је јуче у главном граду Јужне Африке Јоханесбургу, расправом о све снажнијим међународним трговинским ратовима.

БРИЦС је унија држава са брзом растућом економијом, коју чине: Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република. Ове године на самит су, као гости, позвани турски предсједник Ердоан те лидери неколико афричких земаља.

Иначе, чланице групе БРИЦС-а представљају више од 40 одсто свјетске популације.

(Анадолија) 

Коментари / 0

Оставите коментар